Friday, October 23, 2015

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΨΕΥΔΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ Ζ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ



ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΨΕΥΔΟΥΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ Ζ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Πρωτοπρ. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου
=====

Για την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο τα κριτήρια αψευδούς Οικουμενικότητας είναι δύο, και δεν εξαντλούνται στα τυπικά της συγκλήσεως (ποιος συγκαλεί, πόσοι και ποιοι συμμετέχουν κοκ):
1.) Η αποδοχή των αποφάσεων από την εκκλησιαστική συνείδηση, από το Σώμα του Χριστού, από ολόκληρη την Εκκλησία. Αν τις αποφάσεις μιας Συνόδου δεν τις αποδεχθεί το πλήρωμα της Εκκλησίας, η Σύνοδος αυτή δεν μπορεί να αναγνωριστεί ως Οικουμενική, και
2.) Η απόλυτη συμφωνία των αποφάσεων με την προγενέστερη πατερική, συνοδική και εκκλησιαστική παράδοση.  Ο Άγ. Μάξιμος Ομολογητής είναι απολύτως σαφής: «Ἐκείνας οἶδεν ἁγίας καί ἐγκρίτους συνόδους ὁ εὐσεβής τῆς Ἐκκλησίας κανών, ἃς ὀρθότης δογμάτων ἒκρινε». Μια Σύνοδος που δεν ακολουθεί την έως τότε εκκλησιαστική παράδοση όπως αυτή έχει εκφραστεί από τους Πατέρες της Εκκλησίας και τις Συνόδους, αλλά την περιφρονεί και  προσπαθεί να την ανατρέψει, είναι ψευδοσύνοδος, ανεξάρτητα αν σ’ αυτή συμμετέχει μεγάλος αριθμός επισκόπων που εκπροσωπούν όλα τα πατριαρχεία και τις τοπικές εκκλησίες!

Αντιθέτως, μια Σύνοδος που συγκαλείται ως τοπική, από μια και μόνο τοπική Εκκλησία, με μικρό αριθμό επισκόπων, αν στις αποφάσεις της ακολουθεί την εκκλησιαστική παράδοση και εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας τότε πληροί τις προϋποθέσεις της οικουμενικότητας και αναγνωρίζεται ως Οικουμενική (βλ. Β΄ Οικουμενική,  381 μ.Χ.).

No comments:

Post a Comment