Thursday, October 15, 2015

Andreas Antoniou Melas, Slaughter us all and make our blood river... Cyprus poetry and History,



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
___________

Andreas Antoniou Melas, Slaughter us all and make our blood river... Cyprus poetry and History, published by CreateSpace, an amazon.com company, USA, 2015, pp. 68.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Kυκλοφόρησε πρόσφατα το δεύτερο βιβλίο του κ. Ανδρέα Μελά στα Αγγλικά με τον τίτλο
«Slaughter us all and make our blood a river… Cyprus poetry and history.” 

Το έργο κατ’ ουσίαν είναι μεταφορά στην Αγγλική του έπους του Βασίλη Μιχαηλίδη «9η Ιουλίου 1821, εν Λευκωσία Κύπρου». Το έργο γράφτηκε στην Κυπριακή διάλεκτο και δημοσιεύθηκε τα τέλη του 19ου αιώνα και δίκαια καθιέρωσε τον Βασίλη Μιχαηλίδη σαν τον εθνικό ποιητή της Κύπρου.

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι πολύ σπουδαίος λυρικός και επικός ποιητής. Δυστυχώς το έργο του είναι ελάχιστα γνωστό επειδή έγραφε κυρίως στην Κυπριακή διάλεκτο με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε πολύ περιορισμένο κοινό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η προσφορά του κ. Ανδρέα Μελά επειδή με τη μεταφορά του στην Αγγλική γλώσσα το καθιστά ευρύτερα γνωστό στο Αγγλόφωνο κοινό.

Ο κ. Ανδρέας Μελάς έκανε για πρώτη φορά, την μετάφραση ολόκληρου του ποιήματος στα Αγγλικά και πρόσθεσε τη δική του ανάλυση του έργου καθώς επίσης σχετικές σημειώσεις. 

Το ποίημα αποτελείται από 56 στροφές των δέκα στίχων σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που ομοιοκαταληχτεί. 

Ο κ. Ανδρέας Μελάς αντιλαμβάνεται και αναλύει τα σημαντικά δεδομένα του Ελληνισμού της Κύπρου και προβάλλει τον μεγάλο και ιερό ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου όπως ξετυλίγεται μέσα στο σημαντικό αυτό ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη.  

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης χρησιμοποίησε ορισμένα ιστορικά γεγονότα και τα δραματοποίησε ποιητικά στο σπουδαίο αυτό έπος. Ο Τούρκος διοικητής της Κύπρου παρουσιάζεται αμείλικτος και πανούργος. Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός με την πραγματικά χριστιανική του στάση και το πάθος του κερδίζει το σεβασμό μας και φέρνει δάκρυα στα μάτια των μελετητών του έργου του μεγάλου Κύπριου ποιητή. 

Συνιστούμε το καινούριο έργο του κ. Ανδρέα Μελά και του ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο που ανέλαβε να προωθεί τα χριστιανικά, Ελληνικά και μάλιστα τα Κυπριακά δίκαια.

Το βιβλίο διατίθεται από το amazon.com, όπως και το πρώτο του βιβλίο «Three Hellene Cypriots”.

No comments:

Post a Comment