Monday, June 24, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ανάλυση του κ. Αιμίλιου Πολυγένη αναφορικά με τη σχέση των υπουργών της νέας κυβέρνησης με την Εκκλησία.

Η ανάλυση του κ. Πολυγένη αφήνει να φανεί ότι  είναι πολύ ρόδινη η εικόνα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας με το νέο υπουργικό Συμβούλιο.
Αναφέρει ο κ. Πολυγένης:
Στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ορκίσει τη νέα Κυβέρνηση που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά. Στην Εκκλησία κάνουν ήδη την πρώτη τους αποτίμηση.

Στη δικομματική πια, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., νέα κυβέρνηση οι αλλαγές που έγιναν επηρεάζουν, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, ελάχιστα τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.

Τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος διατηρούν παραδοσιακά άριστες σχέσεις τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όσο και με δεκάδες ιεράρχες και έχουν άριστη γνώση των θεμάτων της Εκκλησίας.

Επομένως, εκτιμούν εκκλησιαστικές πηγές, ελάχιστα θα αλλάξει το καλό πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει σήμερα ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Εκκλησία.


Στο κυριότερο για την Εκκλησία Υπουργείο, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παραμένει ο Κ. Αρβανιτόπουλος με τον οποίο έχει οικοδομηθεί μία άριστη σχέση συνεργασίας και συναντίληψης.

Στο ίδιο Υπουργείο αναλαμβάνουν θέσεις Αναπληρωτή Υπουργού και Υφυπουργού οι κ.κ. Σ. Κεδίκογλου και Κ. Γκιουλέκας οι οποίοι θεωρούνται πρόσωπα κοντά στην Εκκλησία.
Αρμόδιος Υφυπουργός για τις εκκλησιαστικές υποθέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών, το δεύτερο σημαντικότερο πρόσωπο για την Εκκλησία στην κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο βουλευτής Έβρου Άκης Γεροντόπουλος.
Ο κ. Γεροντόπουλος θεωρείται καλός γνώστης των εκκλησιαστικών θεμάτων και με ευαισθησία πάνω στα εθνικά θέματα.
Οι Υπουργοί και Υφυπουργοί που αναμένεται, τέλος, να έχουν τους επόμενους μήνες συνεργασία με την Εκκλησία και να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν Μητροπόλεις και εκκλησιαστικούς φορείς είναι ακόμη: ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (για τα θέματα των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων υγείας), ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης και οι Υφυπουργοί Στ. Καλαφάτης και Ασ. Παπαγεωργίου (αξιοποίηση εκκλησιαστικών ακινήτων) και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη (συνεργασία για τον θρησκευτικό τουρισμό).”

Παρόλον ότι διακαώς ευχόμαστε η ανάλυση του κ. Πολυγένη να περιγράφει την πραγματικότητα προτιμούμε να έχουμε κάποια κρατούμενα. 
Οχι κατ’ ανάγκην επειδή διαμφισβητούμε τις αγαθές προθέσεις των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έναντι της Εκκλησίας.

Αλλο όμως να γνωρίζεις ότι δεν έχεις να κάνεις με απροκάλυπτους Εκκλησιομάχους και εντελώς διαφορετικό να γνωρίζεις ποια στάση θα τηρήσουν για τα συγκεκριμένα προβλήματα που θα αναφυούν στην πράξη.

Ας γίνω πιο συγκεκριμένος: 

Με τα νέα δεδομένα πόσο περιθώριο υπάρχει για αρνητικές παρεμβάσεις, εκ μέρους του κ. Βενιζέλου, για να στηρίξει την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, του κ. Γιαγκάζογλου και των ΚΑΙΡΟΣκόπων του για να αλλοτριώσουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών;

No comments:

Post a Comment