Friday, June 28, 2013

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΙΚΩΝ



ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΠΑΠΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη για την παρουσία του Σεβ. Περγάμου κ. Ιωάννη (Ζηζιούλα) επικεφαλής αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου στη Θρονική Εορτή του Βατικανού.

Δεν θα σταθούμε στην απρέπεια της αποστολής αντιπροσωπειών από το Βατικανό και τον Οικουμενικό Θρόνο στις Θρονικές εορτές Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως, ούτε στις συμπροσευχές και - ενίοτε - στα χειροφιλήματα της χαριτοβρύτου δεξιάς του αιρεσιάρχη της Ρώμης από ορθόδοξους επισκόπους.

Προσέξτε τι ακριβώς είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Σεβ. Περγάμου και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον των διαλόγων:

“Με την Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Ιουνίου ο Πάπας Φραγκίσκος στο Βατικανό.

Η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Θρόνου έφτασε στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, όπως κάθε χρόνο αντιπροσωπεία της Ρώμης συμμετάσχει στην Θρονική Εορτή στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη και την Συνοδεία του, μεταξύ άλλων τόνισε: “Είναι σημαντικό γεγονός το ότι σήμερα είμαστε σε θέση να προβληματιστούμε από κοινού, χωρίς να αποσιωπούμε αυτά που μας χωρίζουν.”

“Η αλληλοκατανόηση των εκατέρωθεν παραδόσεων, μας βοηθά να μαθαίνουμε και γινόμαστε σοφότεροι”, πρόσθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε άλλο σημείο ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην ενότητα, υπογραμμίζοντας ότι "γνωρίζουμε πολύ καλά πως η ενότητα είναι δώρο Θεού."

"Πρέπει να προσευχόμαστε συνεχώς για την πραγματοποίηση της ενότητας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάπας.

Επίσης ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε προσωπικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την αποστολή Αντιπροσωπείας, ενώ έκανε ειδική μνεία για την παρουσία του κατά την ενθρόνιση του.

Ιδιαίτερα μνημόνευσε την παρουσία του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, τονίζοντας ότι "η ενότητα μεταξύ των Χριστιανών είναι μια ανάγκη που δεν μπορεί να αγνοηθεί."

"Μια βασική συμβολή στην αναζήτηση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων προσφέρεται από την Μικτή Επιτροπή  του Θεολογικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου, Μητροπολίτη  Ιωάννη, καθώς και από σεβάσμιο αδελφό μου Καρδινάλιο Kurt Koch", ανέφερε ο Πάπας όσον αφορά την εξέλιξη του διαλόγου.

Επίσης πρόσθεσε: "Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη και ακούραστη αφοσίωσή σας. Η Επιτροπή έχει ήδη πολλά κοινά κείμενα και μελετά τώρα το ευαίσθητο θέμα, θεολογικά και εκκλησιολογικά, την σχέση μεταξύ του πρωτείου και της συνοδικότητας στη ζωή της Εκκλησίας."

"Είμαι πεπεισμένος ότι η προσπάθεια του από κοινού προβληματισμού, είναι τόσο πολύπλοκη και επίπονη, και εύχομαι να αποδώσει καρπούς στο μέλλον", υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τέλος ο Πάπας τόνισε ότι δεν πρόκειται για συμβιβασμό των δύο Εκκλησιών μέσω ενός θεολογικού μινιμαλισμού, αλλά στην αποδοχή της κοινής αληθείας του ζώντος Χριστού.”

Καταπέλτης ο Πάπας Φραγκίσκος.! 

Είναι εντυπωσιακό ότι δεν τηρεί ούτε την πιο στοιχειώδη αβρότητα έναντι των Ορθόδοξων αντιπροσώπων οποτεδήποτε συναντηθεί μαζί τους.

Ο διάλογος, είπε στον Αγιο Περγάμου, θα ευοδωθεί ως καρπός προσευχής και ως δώρο Θεού στο μέλλον.

Δεν θα είναι καρπός συμβιβασμού και δογματικού μινιμαλισμού αλλά θαύμα.

Είναι αναγκαίο να αναδείξουμε και να συζητήσουμε τις διαφορές που μας χωρίζουν, είπε.

Προσέξτε! Αν αποσπούσαμε αυτά τα λόγια και τα βάζαμε στο στόμα ενός παραδοσιακού ορθόδοξου ιεράρχη θα είχαν πλήρες νόημα. 

Τώρα τα λέγει ο Πάπας Φραγκίσκος!!!

Γιατί άραγε; 

Τον κατέλαβε κρίση συνειδήσεως και αντελήφθη ότι οδηγεί εαυτόν και 1,200,000 Παπικούς στην κόλαση;

Οχι ακριβώς! Μακάρι να ήταν έτσι!

Απλά εξηγεί στον Σεβ. Περγάμου και σε όλους τους Ορθόδοξους ότι δεν παζαρεύει τίποτα και δεν δίνει τίποτα πέραν του τι η Β΄ Βατικάνεια Σύνοδος έδωσε.

Θέλετε ένωση των Ορθόδοξων με το Βατικανό,  λέγει ο Πάπας Φραγκίσκος; "Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν.!" Γίνετε Ουνίτες. 

Αλλά επειδή - επί του παρόντος - δεν είστε διατεθειμένοι να παραδοθείτε άνευ όρων στην αγκαλιά της Ρώμης, ο διάλογος θα είναι μακρύς και επίπονος και κάποιος, κάπου, κάποτε στο μέλλον θα φέρει καρπούς.!!!

Ακούσατε τί σας είπε, “ο αγιότατος επίσκοπος της πρεσβυτέρας αδελφής Εκκλησίας της Ρώμης”, άγιε Περγάμου; 

Εσείς, Παναγιότατε; 

Ακούσατε τι σας είπε ο αγιότατος Ιησουίτης "αδελφός" σας της "πρεσβυτέρας Ρώμης;"

Αν όχι να μη στεναχωριέστε. 

Θα δοθούν και άλλες ευκαιρίες στο μέλλον για να σας ξαναχαστουκίσει αλύπητα ο Ιησουίτης Πάπας Φραγκίσκος, χωρίς να τηρεί κανένα πρόσχημα, όπως κάνει συστηματικά από τη μέρα που ενθρονίστηκε Πάπας.

No comments:

Post a Comment