Wednesday, June 26, 2013

ΑΛΗΘΕΥΕΙ; ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ;


ΑΛΗΘΕΥΕΙ; ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Εμβρόντητοι διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Σωτήριος Λόγος” του κ. Σωτήρη Τζούμα την ακόλουθη ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του κ. Δημήτρη Πορφύρη και της κυρίας Πηνελόπης Σταφυλά.

“Οικουμενική συμπροσευχή και τέλεση θείας ευχαριστίας στην Ελβετία με συμμετοχή έλληνα ορθόδοξου ιερέα.

Ο έλληνας ορθόδοξος πρωτοπρεσβύτερος π. Ιγνάτιος Παπαδέλλης, που υπηρετεί στην Αρχιεπισκοπή Ελβετίας, υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα συμμετάσχει σε οικουμενική τέλεση θείας ευχαριστίας στις 29 Ιουνίου 2013. Συλλειτουργοί του θα είναι ο καπουτσίνος π. Willi Anderan και ο Ιησουίτης π. Josef Bruhin από πλευράς καθολικών καθώς και δύο πάστορες μεταρρυθμιστές προτεστάντες ο Gerhard Traxel και ο Chtistoph Sigrist. Η οικουμενική θεία ευχαριστία θα τελεστεί στην εκκλησία των Λαζαριστών στην Gfenn κοντά στο Dudenfort. Μετά την προσκομιδή οι λειτουργοί θα απευθύνουν από κοινού την ευχαριστιακή δέηση και έπειτα θα δώσουν την θεία κοινωνία διευκρινίζει ο ένας εκ των συμμετεχόντων ο π. Bruhin. Ακόμη και το καθολικό πρακτορείο apic που μεταδίδει την είδηση 25/06/13 τονίζει ότι η ενέργεια αυτή δηλ. η από κοινού τέλεση της Θ. Ευχαριστίας από εκπροσώπους διαφορετικών Ομολογιών αντιβαίνει το Κανονικό Δίκαιο.

Μάλιστα η καθολική επισκοπή του Coire δήλωσε διά του επί του τύπου εκπροσώπου της Giuseppe Gracia ότι δεν θα πάρει θέση πριν το γεγονός.

 Επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί αφού συντελεστεί η προανακοινωθείσα τελετουργία προκειμένου να λάβει γνώση όλων των διαδικαστικών που θ’ ακολουθηθούν ώστε ν’ αποφανθεί σχετικά.”

Θέλουμε διακαώς να πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες της ανταπόκρισης δεν είναι ακριβείς. 

Εικάζουμε ότι πρόκειται ίσως για παρεξήγηση δημοσιογράφων που δεν κατανοούν τους θεολογικούς όρους. 

Ελπίζουμε - εκ βάθους καρδίας - ότι δεν πρόκειται να γίνει συλλείτουργο ορθόδοξου κληρικού με Παπικούς και Προτεστάντες.

Πάντως είναι επιβεβλημένο η προισταμένη αρχή του π. Ιγνάτιου - δηλαδή η Μητρόπολη Ελβετίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο - να φροντίσει από τώρα να προλάβει πριν τελεστεί τέτοιο ανοσιούργημα. 

Αν όντως υπάρχει τέτοια πρόθεση.

No comments:

Post a Comment