Thursday, May 31, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣE ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΝΕΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

===========


Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε νέα επιστολή του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου κατά σάρκαν αδελφού του αείμνηστου οσιακής βιοτής Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου πατερικής μορφής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας τον 20ον αιώνα αναφορικά με τον αείμνηστο Γέροντα Επιφάνιο.


Στην επιστολή του ο κ. Πολυνείκης Θεοδωρόπουλος αποκαλύπτει το κύρος που απελάμβανε και απολαμβάνει στο Αγιον Ορος ο π. Επιφάνιος και ξαναθυμίζει - σε όσους το ξέχασαν - την αποφασιστική συμβολή του για να μείνει ο αντιοικουμενιστικός αγώνας στα σωστά πλαίσια ως αγώνας εναντίον των “δύο άκρων”.


Η παρέμβαση του αείμνηστου Γέροντα με τις μνημειώδεις επιστολές του για το Σχίσμα, τον Οικουμενισμό και την αποτείχιση οριοθέτησαν τα ορθά πλαίσια του αγώνα, αλλά και κατάφεραν αποφασιστικό πλήγμα εναντίον των σχισματικών τάσεων που άρχισαν να εμφανίζονται στο Αγιον Ορος εξαιτίας των Οικουμενιστικών ακροβατισμών του μακαριστού Πατριάρχη Αθηναγόρα.


Εκείνη την εποχή η παρέμβαση του αείμνηστου Γέροντα ανέκοψε την πρόθεση του Γέροντα Εφραίμ (νυν της Αριζόνας) να προχωρήσει στους σχισματικούς με αποτέλεσμα να μπορέσει στη συνέχεια να επανδρώσει την Ιερά Μονή Φιλοθέου και άλλες Μονές του Αγίου Ορους και στη συνέχεια τα πολυάριθμα μοναστήρια της Αμερικής. Αν ο Γέροντας Εφραίμ προχωρούσε τότε σε σχίσμα ο Θεός ξέρει ποια δυνατότητα θα είχε να συνεχίσει το αξιοθαύμαστο έργο του στο Αγιον Ορος και στην Αμερική.


Αλλά δεν είναι μόνον την συνοδεία του Γέροντα Εφραίμ που βοήθησαν οι επιστολιμαίες διατριβές του π. Επιφάνιου. Βοήθησαν όλο το Αγιον Ορος να αντιληφθεί πού εβαιναν τα πράγματα και έδωσε στους Αθωνίτες πατέρες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εκκλησιαστικά και θεολογικά έναντι του Οικουμενισμού αλλά και των σχισμάτων.


Τα συγγράμματα του π. Επιφανίου επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του Αγίου Ορους και της Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Σήμερα κανείς δεν μπορεί να κινηθεί σε σωστά πλαίσια στο θέμα του Οικουμενισμού αν δεν έχει αφομοιώσει τις παραμέτρους που ανέπτυξε με τις διατριβές του ο π. Επιφάνιος και ο Αγιος Ιουστίνος (Πόποβιτς).


“Ελεύθερο σκοπευτή” ονόμαζε από “άκραν ταπείνωση” ο αείμνηστος Γέροντας τον εαυτό του. Ουδέν τούτου αναληθέστερον.


Στην πραγματικότητα υπήρξε ο στρατηγός του αντιοικουμενιστικού αγώνα και ο μεγάλος θεολόγος που καθόρισε τα πλαίσια του αγώνα εναντίον του συγκρητισμού.


Η πατερική κυριολεκτικά ανάλυση των θεμάτων του π. Επιφάνιου έγινε η “βασιλική οδός” πάνω στην οποία και οι σημερινοί ηγέτες του αγώνα εναντίον του Οικουμενισμού καλούνται να βαδίσουν.


Π.Μ.Τ.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την επιστολή του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου:


*****


ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ


Του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου

=============


Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Παναγιώτη σε χαιρετώ,


Πρόσφατα επέστρεψα από το Άγιον Όρος, όπου και παρέμεινα επί μία εβδομάδα, συνοδευόμενος από στενό, κατά σάρκα, συγγενή μου.


Ήταν μία προσκυνηματική επίσκεψις, την οποία είχα απόλυτη ανάγκη – όπως υποθέτω και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας – ένεκα της δύσκολης κι επώδυνης κατάστασης που βιώνουμε ως Έλληνες για μακρύ χρονικό διάστημα, η οποία είναι απότοκος της αμοραλιστικής πολιτικής των κυβερνώντων τη Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.


Προσπάθησα, κατά το δυνατόν, ν’ αποκρύψω την κατά σάρκα αδελφική μου συγγένεια με το μακαριστό π. Επιφάνιο, αλλά, όπως καταλαβαίνεις, αυτό δεν ήταν πάντοτε εφικτό.

Εξομολογητικά σου λέω ότι μ’ εξέπληξε το πόσο γνωστός είναι ο αείμνηστος στο Περιβόλι της Παναγιάς και το πόσο σεβασμό και αγάπη τρέφουν γι’αυτόν οι εγκαταβιούντες εκεί.

Επισκέφθηκα επτά συνολικά Μονές και συνομίλησα με αρκετούς Πατέρες.Όλοι ανεξαιρέτως, Ηγούμενοι, Ιερομόναχοι και Μοναχοί τον χαρακτήρισαν σύγχρονο, νεοφανή Πατέρα της Εκκλησίας, που με τις διδαχές και τις σοφές συμβουλές του – γραπτές και προφορικές – έχει στηρίξει σημαντικά Μοναστικές Αδελφότητες.

Εκεί πληροφορήθηκα ότι τα άρθρα του, κυρίως για τον Οικουμενισμό – Ζηλωτισμό βοήθησαν και συνεχίζουν να βοηθούν τους εγκαταβιούντες στο Άγιον Όρος ν’αποφεύγουν ν’ακολουθούν τα παραπάνω ΔΥΟ ΆΚΡΑ.


Επίσης, έμαθα το ότι για αρκετές Μονές υπήρξε σημαντικός σύμβουλος για θέματα Ορθοδοξίας και ιδιαιτέρως τήρησης της Θείων και Ιερών Κανόνων της Εκκλησίας μας. Μου τον χαρακτήρισαν ως απλανή οδηγό σε θέματα και Πίστεως, αλλά και Ορθοπραξίας.

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, συνειρμικά ανεκάλεσα στη μνήμη μου ένα γεγονός που έλαβε χώρα το έτος 1963.

Συγκεκριμένα, εγράφη τότε στον ημερήσιο τύπο (εφημερίδα ΄Εθνος) και στη στήλη του εκκλησιαστικού ρεπορτάζ, το εξής κείμενο που σου κοινολογώ σχεδόν αυτολεξεί:

«επί τεθέντος δογματικού θέματος εκλήθησαν από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε συνεδρίασή της, ο Καθηγητής Θεολογίας του Παν/μίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Τρεμπέλας, καθώς επίσης και ο νεαρός Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις των».


Σημειωτέον, την περίοδο εκείνη ο π. Επιφάνιος ήταν μόλις τριάντα τριών ετών και όμως ετύγχανε της εκτιμήσεως και ήταν αποδεκτός από το σύνολο των Αρχιερέων.

Με αισθήματα αδελφικής αγάπης,


Πολυνείκης Θεοδωρόπουλος


No comments:

Post a Comment