Wednesday, May 16, 2012

ΑΜΙΣΘΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ



ΑΜΙΣΘΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Ο “νεωκόρος” του Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Ρομφαία” λέγει μια αλήθεια, αλλά και κρύβει μια άλλη μεγαλύτερη, σε σχόλιό του που μεταφέρει - κατά τον ισχυρισμό του - την άποψη τριών Μητροπολιτών αναφορικά με τη χειροτονία άμισθων κληρικών.


Γράφει σχετικά:


“ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ! ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΚΙΝΟ!


Του Νεωκόρου

===========



"Είμαστε αναγκασμένοι να χειροτονούμε νέους κληρικούς χωρίς μισθό γιατί τα κενά είναι πολλά. Δεν χρειάζεται όμως να το διαφημίζουμε κιόλας" έλεγαν χθες τρεις μητροπολίτες που βρέθηκαν σε μεγάλη εκδήλωση.


Οι ιεράρχες εξέφρασαν τον φόβο πως αν συνεχίσουν να χειροτονούν άμισθους ιερείς για να καλύψουν τα κενά που έχουν και το διατυμπανίζουν με δελτία Τύπου, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η πρακτική να τους γυρίσει μπούμερανγκ.


"Αφού τα καταφέρνετε και έτσι", έλεγε ο ένας εκ των τριών, "θα μας πει κάποια στιγμή στο μέλλον μία κυβέρνηση, γιατί πρέπει το δημόσιο να μισθοδοτεί τους ιερείς σας;".


Να το κάνουμε αλλά διακριτικά, έλεγαν, όχι κάνοντάς το βούκινο...”


Ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα του σχολίου;


Οτι όλα όσα αφορούν την Εκκλησία προπαντός το μυστήριο της ιεωσύνης πρέπει να τελούνται εν σιγή και όχι με τυμπανοκρουσίες.


Κάθε είδους τυμπανοκρουσία, διαφήμιση, αυτοπροβολή, κάμερες, μικρόφωνα, δελτία τύπου, απολογισμοί κτλ. είναι ενδεδειγμένο να αποφεύγονται συστηματικά και συνειδητά από τους ποιμένες μας.


Πλην όμως το σχόλιο αποκρύπτει ότι ναι μεν η Εκκλησία τελεί τα μυστήρια και τη διακονία της με σεμνότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά η πολιτεία δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει επιχείρημα από το γεγονός ότι ανάμεσα στις δέκα χιλιάδες κληρικούς που χρειάζεται για να διακονήσει το ποίμνιό της βρέθηκαν 10 - 20 άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν την υπηρεσία τους στην Εκκλησία χωρίς να λαμβάνουν μισθό, επειδή έχουν άλλη απασχόληση.


Υπάρχουν ήδη τεράστια εφημεριακά κενά ενώ οι ιερείς εξακολουθούν να μισθοδοτούνται από το κράτος. Αν τώρα καταργήσουν τον μισθό των ιερέων η Εκκλησία θα βρεθεί σε δραματική θέση.


Αρα είναι ορθή η άποψη να τελείται η διακονία των επισκόπων και των εφημέριων σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά η Πολιτεία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το επιχείρημα για να σταματήσει τη μισθοδοσία των κληρικών μας.


Νομικά είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών ως δέσμευση για την απόδοση στην Πολιτεία του 95% της εκκλησιαστικής περιουσίας.


No comments:

Post a Comment