Sunday, May 27, 2012

ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ "ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΑ"



ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ “ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΑ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Επιλεκτική μνήμη. Επιλεκτική προσήλωση σε αρχές. Επιλεκτική ανάγνωση του Ευαγγελίου. Επιλεκτική ερμηνεία των Πατέρων. Επιλεκτική εφαρμογή των Κανόνων είναι η πρακτική των πολλών.

Οταν ασκούν εξουσία δεν αφήνουν κανόνα για κανόνα που δεν καταπατούν αδίστακτα. Οταν χάσουν την εξουσία η μια στις δύο λέξεις που χρησιμοποιούν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο είναι “κανόνες”, “αντικανονικό” και τα παράγωγά τους.

"ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ"
_________

Ενοχλούνται - ισχυρίζονται - από την παρουσία διαβεβλημένων προσώπων στην Εκκλησία με τη διαφορά ότι τα διαβεβλημένα πρόσωπα τα εντοπίζουν όλως παραδόξως αποκλειστικά στο στρατόπεδο των αντιπάλων τους.

Το ότι οι ίδιοι θωπεύουν αποδεδειγμένα διαβεβλημένα πρόσωπα στο δικό τους περιβάλλον δεν είναι κάτι που τους απασχολεί.

Το ότι είναι προθυμότατοι να προβάλουν ανθρώπους που δεν έχουν καμιά θέση μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο - απλά και μόνον επειδή αναμένουν από αυτούς κάποια προσωπική ωφέλεια - λίγο ή καθόλου δεν τους προβληματίζει.

Και όχι τίποτε άλλο! Μιλούν για ηθική να πάρει η ευχή!

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Οι φωτεινές εξαιρέσεις που εμπνέουν.

Ας καταθέσω μια για την Ιστορία και για την αλήθεια.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ (ΒΑΒΑΝΑΤΣΟΥ) ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟ ΘΡΟΝΟ
________

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση συνεζητείτο η επάνοδος του Ιάκωβου (Βαβανάτσου) ως Αρχιεπισκόπου μόλις θα ολοκληρωνόταν το οκτάμηνο της θητείας του “νέου Κιγκινάτου” της Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ (Τίκα), ο οποίος κοροίδευε τους συνεπισκόπους του και τους πιστούς ότι θα επέστρεφε ως άλλος “Κιγκινάτος” στη Μητρόπολη Ιωαννίνων όταν θα επανέφερε στη θέση τους τους Ιερούς Κανόνες τους οποίους είχε εκτοπίσει η Αρχιεπισκοπεία του Ιερωνύμου Α΄.!!!

Ο Σεραφείμ (Τίκας) γνοιαζόταν για τους Ιερούς Κανόνες!!! Οντως! Αν είναι να κρίνει κανείς από την προθυμία του να μετατεθεί από τη Μητρόπολη Αρτης στη Μητρόπολη Ιωαννίνων και τον τρόπο που εξεθρόνισε χωρίς δίκη και απολογία τους 12 Μητροπολίτες το ενδιαφέρον του για τους Ιερούς Κανόνες ήταν ειλικρινές και γνήσιο!!!

Τέλος πάντων!

Δικηγόρος του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου (Βαβανάτσου) ήταν ο κ. Αθανάσιος Σακαρέλλος, ο οποίος μου έδωσε την πληροφορία ότι, αν ο μακαριστός Ιάκωβος αποκαθίστατο στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, θα συνέβαλλε στην αποκατάσταση των τριών Μητροπολιτών της Κύπρου που είχαν συγκρουστεί με τον Μακάριο και τους καθαίρεσε η “Μείζων Σύνοδος” το 1973.

Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
__________

Οταν πήγα στην Κύπρο μετέφερα την είδηση στον αείμνηστο Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό.

Και ο αείμνηστος;

Χωρίς να σκεφτεί ούτε για ένα δευτερόλεπτο - επαναλαμβάνω ούτε για ένα δευτερόλεπτο - με κοίταξε ήρεμα στα μάτια και μου είπε γαλήνια χωρίς καμία απολύτως εμπάθεια αλλά αποφασιστικά:

“Αν είναι να με αποκαταστήσει τέτοιος άνθρωπος προτιμώ να πεθάνω καθαιρεμένος”.!!!

Σπανίως μιλούσε για Κανόνες και ηθική ο αείμνηστος Κυπριανός, αλλά τηρούσε πάντοτε με θρησκευτική ευλάβεια τους Κανόνες και σε θέματα ηθικής δεν επέτρεψε, όχι σε μύγα αλλά ούτε σε πεταλούδα, να αγγίξει το σπαθί του.

Οι ιερείς που χειροτόνησε ήταν ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Οχι μόνον πρόσεχε τα κωλύματα ιερωσύνης, αλλά δεν χειροτονούσε κληρικούς ανθρώπους, οι οποίοι απλά και μόνον ως λαικοί σύχναζαν στα καφενεία των χωριών τους, επειδή το θεωρούσε απόδειξη εκκοσμίκευσης.

Εφάρμοζε πάντοτε την αρχή “καλύτερα ο κόσμος να έχει έλλειψη παρά αηδία ιερέων”.

ΤΑ ΣΚΙΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
___________

Είχε ασφαλώς και ελαττώματα ο αείμνηστος. Ηταν απόλυτος άνθρωπος. Η λέξη συμβιβασμός δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό του. Ούτε κατά διάνοιαν. Οχι μόνον με την καλή έννοια του όρου, αλλά και με την μη αποδεχτή.

Επίσης παρόλον ότι ήταν ακέραιος ιεράρχης ήταν πάνω από κάθε τι άλλο εθνικιστής. Οταν μας κερνούσε και του λέγαμε “ότι επιθυμείτε Σεβασμιότατε” απαντούσε στερεότυπα αλλά γνήσια: “Τι να επιθυμώ; Την ένωση της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα!” Καμία αναφορά στην καθαίρεσή του ή σε κάτι άλλο προσωπικό αν και υπέφερε από χρόνιες παθήσεις.

ΕΝΤΙΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ
_______

Αληθινός πατριώτης. Ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες του αείμνηστου Μακάριου - όπως ο κ. Α. Μιτσίδης - αναγνωρίζουν τον άδολο πατριωτισμό του έστω και αν διαφωνούν απόλυτα με τις θέσεις του.

Ηταν έντιμος άνθρωπος με την όλη σημασία της λέξεως. Ελεγε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Πάντοτε. Σε όλους. Μιλούσε αυστηρότατα ακόμη και για συγγενικά του πρόσωπα χωρίς απολύτως καμία προσωποληψία.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του εν χώρα ζώντων.

No comments:

Post a Comment