Wednesday, May 16, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΙΚΟ ΝΟΥΝΤΣΙΟ


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΙΚΟ ΝΟΥΝΤΣΙΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες”:


“Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος συναντήθηκε στις 11/05/2012 στο Πατριαρχείο Σερβίας στο Βελιγράδι με τον Παπικό Νούντσιο, Ορλάντο Antonini. Για το θέμα της συνάντησης δεν έγινε καμμία ανακοίνωση και από τις δύο πλευρές.”


Ουδέν φυσικά το επιλήψιμο αν ο παπικός νούντσιος επισκέφθηκε τον Σέρβο Πατριάρχη νοουμένου ότι οι φωτογραφίες τουλάχιστον δεν δείχνουν να γίνεται κάποια συμπροσευχή με τους αιρετικούς Παπικούς.


Εκείνο που προβληματίζει είναι το μυστικό περιεχόμενο της συνάντησης.


Επρόκειτο για εθιμοτυπική συνάντηση που δεν εκρίθη σκόπιμο ή αναγκαίο να γίνουν δημόσιες δηλώσεις ή συζητήθηκαν θέματα τα οποία κρίθηκε σκόπιμο να μη γνωστοποιηθούν στο κοινό;


Το πρόβλημα με την Εκκλησία της Σερβίας είναι ότι οι αρχιερείς της επιδίδονται συστηματικά σε ενέργειες “λαικού οικουμενισμού” και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις συμπροσευχών όχι μόνον με αιρετικούς, αλλά και με αλλόθρησκους.


Επίσης πρόβλημα είναι το γεγονός ότι με την ευκαιρία των 1700 χρόνων από την έκδοση του Διατάγματος της ανεξιθρησκείας της Νύσσας, οι Σερβοι ιεράρχες προγραμμάτιζαν να καλέσουν όλους τους ορθόδοξους πρωθιεράρχες να συμμετάσχουν αλλά και τον πάπα και άλλους αιρετικούς. Μια πρόσκληση, η οποία αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εξαιτίας της παρέμβασης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.


Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους η αποσιώπηση του περιεχομένου της συνάντησης του Σέρβου Πατριάρχη με τον παπικό νούντσιο βάζει σε ανησυχίες και δημιουργεί ερωτηματικά.

No comments:

Post a Comment