Saturday, May 28, 2011

Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ


Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Προσβάλλει τη νοημοσύνη μου - νομίζω και των αναγνωστών του ιστολογίου μου - να δεχθώ ότι ο σκοπός του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αυτός που περιέγραψε ο νέος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής Μάριος Μπέγζος.

Δήλωσε χαρακτηριστικά στον κ. Παπαχρήστου του “Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Αμήν”:

«Ευχαριστίες απευθύνω σε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκλεκτορική διαδικασία ανεξαρτήτως των προτιμήσεων τους συμμεριζόμενοι ένα κοινό όραμα για την γόνιμη παρουσία της θεολογίας στην Κοινωνία μας πρωτίστως διά μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών, το οποίο είναι υπόθεση του ελληνικού λαού και η Πολιτεία οφείλει διά μέσω αυτού του μαθήματος να προλάβει τον φονταμενταλισμό, τον φανατισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία. Σε αυτό το κοινό όραμα είμαστε όλοι συστρατευόμενοι αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας και αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες».

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ;
___________

Ημουν με την εντύπωση ότι ο σκοπός του μαθήματος των θρησκευτικών είναι η ορθόδοξη διαπαιδαγώγηση των Ελληνόπαιδων, όπως η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού επιθυμεί και όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ο κ. Μπέγζος όμως ως γνήσιος “ΚΑΙΡΟΣκόπος” δεν αφήνει καμιά χαραμάδα αμφιβολίας ότι επιδιώκει τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε κοινωνικό - θρησκειολογικό και αυτή την αποστολή αντιλαμβάνεται ότι έχει ως Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής.

Τον ευχαριστούμε μεν για την ωμή ειλικρίνεια των προθέσεων και των επιδιώξεων του, αλλά δεν μπορούμε φυσικά παρά να εκφράσουμε την πλήρη απογοήτευσή μας για τις δηλώσεις του.

Δεν γνωρίζω ποιος ήταν ο ανθυποψήφιος του κ. Μπέγζου για την κοσμητεία. Είδα το όνομα του στο διαδίχτυο αλλά μου είναι εντελώς άγνωστο πρόσωπο. Δεν γνωρίζω αν θα ήταν πιο αξιόπιστη επιλογή για την κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής.

Η θεολογική πορεία του κ. Μπέγζου όμως μου είναι από δεκαετίες γνωστή. Μαθητής του εκ των ελευθερωτών μας από τη Βαβυλώνειο αιχμαλωσία και γαρ. Ανάστημα του αείμνηστου Ν. Νησιώτη. It says it all! Δεν νομίζετε;

Δυσκολεύομαι πάντως να πιστέψω ότι το τρομερό ζεύγος Χριστινάκη δεν υποστήριξε την επιλογή του κ. Μπέγζου.

ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ
___________

Ελπίζω οι καλοί αναγνώστες να συνειδητοποιούν γιατί “εβραγχίασεν ο λάρυγξ μου” να φωνάζω, σε όλους τους τόνους, ότι τα κάστρα είναι προδωμένα από μέσα. ΕΜΕΙΣ φταίμε ΠΡΩΤΙΣΤΑ για τα κακά που μας πλήττουν. Η πλειοψηφία των Καθηγητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ψήφισε ως κοσμήτορα Καθηγητή, ο οποίος δηλώνει απερίφραστα - από την πρώτη στιγμή της εκλογής του - ότι υιοθετεί τις θέσεις των Εκκλησιομάχων εναντίον του μαθήματος των θρησκευτικών. Μετά από αυτό τι να περιμένει κάποιος από τους άθεους; Να σεβαστούν την πίστη μας; Θα ήταν ανοησία μεγέθους!

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
_________

Αλλά υπάρχει και η χειρότερη πλευρά του θέματος. Ο κ. Μπέγζος δε είναι μόνον πνευματικό ανάστημα του ειδεχθούς μνήμης οικουμενιστή Νικόλαου Νησιώτη. Είναι επίσης Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Πεντέλη. Ποιος τον διόρισε στη θέση αυτή; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω τη ρητορική αυτή ερώτηση.

Επιβάλλεται όμως να προσθέσω.

“Αεί μεν μάλιστα, δε νυν εύκαιρον ειπείν: Ή θα ξεφορτωθούμε τον διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπίσκοπον Ιερώνυμο ή αν δεν τον κάνουμε - και δεν υπάρχει τίποτα δυστυχώς που να με κάνει να πιστεύω ότι θα το κάνουμε - τότε είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τα κατά συρροήν εγκλήματα που διαπράττει σε βάρος της Εκκλησίας και του Γένους μας ο σκοτεινός άνθρωπος των πιο ελεεινών παρασκηνίων που ακούγεται στο όνομα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Τα λοιπά εκ του πονηρού.

1 comment:

  1. Δυστυχώς τόσο στην Ελλάδα αλλά ακόμη και στην Κύπρο υπάρχει ένας αποπροσανατολισμός για το ποιος είναι ο σκοπός του μαθήματος. Κάποια θεολόγος που έκανε σεμινάρια σε θεολόγους στην Κύπρο ανέφερε ως παράδειγμα για την οριθέτηση του σκοπού του μαθήματος των θρησκευτικών το τραογούδι "εσύ Χριστό και εγώ αλλάχ"!

    ReplyDelete