Sunday, May 15, 2011

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


“Ρωσικό ΟΧΙ στην επίσκεψη του Πάπα” αναφέρει ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ του ιστολόγιου “Ακτίνες”. Το περιεχόμενο όμως της είδησης δείχνει την πρόθεση του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου να απευθύνει πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί τη Σερβία το 2013 με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 1700 χρόνια από την υπογραφή του Διατάγματος για την ανεξιθρησκεία στη Ναισσό to 313.


Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζει κανείς σε ποιο βαθμό μπορεί να εμπιστευθεί τον Μακαριότατο Σερβίας. Αραγε λέγει ορισμένα πράγματα από αφέλεια και εκθέτει το Πατριαρχείο Σερβίας ή τον αφήνουν οι υπόλοιποι ιεράρχες, που διοικούν την Εκκλησία της Σερβίας, να λέγει ορισμένα πράγματα για να μετρήσουν τις αντιδράσεις;


ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ;

_________


Αυτά που έχουν σημασία είναι τα ακόλουθα:

1.) Η πρόσκληση στον Πάπα να επισκεφθεί τη Σερβία δεν πρόκειται να ωφελήσει - έστω και κατά το ελάχιστον - την Εκκλησία ή το έθνος των Σέρβων.

2.) Αντίθετα! Θα χρησιμοποιηθεί ως εξαίρετος πολιορκητικός κριός από τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο και τους οπαδούς του, οι οποίοι προσπαθούν να προσδώσουν αντιοικουμενιστικό στίγμα στον αγώνα τους. Επομένως τυχόν πρόσκληση στον Πάπα θα συντελέσει αποφασιστικά στη διεύρυνση και στην εμβάθυνση του σχίσματος.

3.) Οι όποιες αντιρρήσεις του Πατριαρχείου Ρωσίας δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την φρυκτωρία της ορθοδόξου πίστεως. Απλά ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν έκρινε ότι ήλθε ακόμη η ώρα να συναντηθεί με τον Πάπα. Θέλει προηγουμένως να διευθετήσει τις πληγές που προκαλεί η Ουνία την Ρωσική Εκκλησία.

Οι Ρώσοι δυστυχώς είναι τόσον Οικουμενιστές, όπως είναι και οι Φαναριώτες και οι Αντιοχειανοί και οι Ρουμάνοι. Δεν κάνουν τίποτε άλλο εκτός από το να συμπροσεύχονται με τους αιρετικούς και με τους αλλόθρησκους και να διοργανώνουν κοινές εκδηλώσεις και ποιμαντικές δραστηριότητες με τους Παπικούς! Ακόμη και με τους Ευαγγελικούς και άλλους Προτεστάντες.

4.) Η Εκκλησία της Σερβίας ΔΕΝ πρέπει να απευθύνει πρόσκηση στον Πάπα, ΟΧΙ επειδή το απαιτεί το Πατριαρχείο Μόσχας, για τους δικούς του λόγους, αλλά επειδή η συμπροσευχή με τον αιρεσιάρχη της Ρώμης αντενδείκνυται, ως δεινή παράβαση των Ιερών Κανόνων και ως προσπάθεια εμπέδωσης του λεγόμενου “λαικού Οικουμενισμού”.


Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

________


Το κυριότερο! Η τυχόν επίσκεψη του Πάπα στη Σερβία σημαίνει κάτι πολύ χειρότερο από την πρόσκληση που του έχουν απευθύνει άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες στο παρελθόν, επειδή σε εκείνες τις περιπτώσεις ο Πάπας συμπροσευχήθηκε ΜΟΝΟΝ με τους Ιεράρχες των τοπικών Εκκλησιών που τον προσκάλεσαν.


Σε αυτή την περίπτωση όμως, είναι ως αν το Πατριαρχείο Σερβίας - με πρόσχημα τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου - προσκαλεί να παραστούν όλους τους Προκαθήμενους των Ορθόδοξων Εκκλησιών για να υποχρεωθούν να συμπροσευχηθούν με τον Πάπα.


ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ

_____________


Είναι ντροπή για μια Εκκλησία που έχει νωπό το αίμα των 800,000 μαρτύρων της γενοκτονίας του “Αγίου” Στέπινατς να ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον αίτιο της Γενοκτονίας, ο οποίος - συν τοις άλλοις - ανεκήρυξε “Αγιο” τον αρχιεγκληματία πολέμου καρδινάλιο Στέπινατς.


Και είναι ακόμη πιο μεγάλη ντροπή ότι το Πατριαρχείο Σερβίας θα υποχρεώσει όλους του ορθόδοξους Πρωθιεράρχες να συμπροσευχηθούν με τον Πάπα.


ΘΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΩΘΙΕΡΑΡΧΕΣ

______________


Πρόσκληση προς τον Πάπα από οποιαδήποτε Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ανεπίτρεπτη, αλλά η συγκεκριμένη πρόσκληση προς τον Πάπα στη Σερβία θα ταπεινώσει όλους τους ορθόδοξους Πρωθιεράρχες, που θα παρεβρεθούν στους εορτασμούς του Ιωβηλαίου, επειδή θα τους υποχρεώσει - εκ των πραγμάτων - να συμπροσευχηθούν με τον Πάπα. Ετσι θα εμπεδωθεί - με το χειρότερο δυνατόν τρόπο - ο “λαικός Οικουμενισμός”.


Ο ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ ΠΟΠΟΒΙΤΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ...

__________


“Τρεις είναι οι πτώσεις του ανθρώπου”, μας διδάσκει ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς: “Ο Αδάμ, ο Ιούδας και ο Πάπας”.


Ας μη συντελέσουν τα πνευματικά παιδιά του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς στον εξευτελισμό ολόκληρης της Ορθοδοξίας με την πρόσκληση που φαίνεται ότι προτίθενται να απευθύνουν στον Πάπα.


Παραθέτουμε την είδηση που μας έδωσε την αφρομή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΡΩΣΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

=========

Αν και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο άφιξης του Πάπα στη Σερβία το 2013 για την επέτειο των 1700 χρόνων από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, πληροφορίες που διέρευσαν αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Βελιγράδι, του επικεφαλής της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας Μητροπολίτη Βολοκαλάμσκ Ιλαρίωνα, μεταφέρθηκε το «njet» ΟΧΙ του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στο ενδεχόμενο πρόσκλησης προς τον Πάπα. Rusi ne daju papi u Niš? Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος προσπάθησε να αρνηθεί λέγοντας ότι "δεν είναι αλήθεια ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θεωρεί ότι δεν είναι καιρός για μια συνάντηση των Ορθόδοξων ηγετών με τον Πάπα».

Η επιθυμία μας συνεχίζει ο Πατριάρχης Ειρηναίος «ήταν να γιορτασθεί αυτό το γεγονός από το σύνολο της εκκλησιαστικής κοινότητας και φυσικά μεταξύ αυτών και ο Πάπας». «Αυτό δε σημαίνει έναρξη της ενότητας αλλά θα δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο των 17 αιώνων πίσω μας και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον». Αυτά βέβαια είναι καλές ευχές και καλές προθέσεις, το πώς θα πραγματοποιηθούν μένει να το δούμε» δήλωσε ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.


ΠΗΓΗ:


Ακτίνες

No comments:

Post a Comment