Tuesday, May 17, 2011

ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ





ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============

Το καλό περιοδικό “Απολύτρωσις” κάνει μια λανθασμένη εισήγηση στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου εξαιτίας της μετάβασής του στη Ρώμη για να καταγγείλει τις Τουρκικές αυθαιρεσίες. Του εξηγεί - πολύ ορθά - ότι το Βατικανό δεν πρόκειται να ενδιαφερθέι να κάνει τίποτα και του εφιστά την προσοχή να μην προδώσει την Ορθοδοξία, επειδή μόνον τότε - κατά την άποψη του περιοδικού - ο Πάπας θα σώσει την Κύπρο.

Πού βρίσκεται το λάθος της εισήγησης του καλού περιοδικού, που έγραψε - δεν υπάρχει αμφιβολία - αυτό το σχόλιο με καλές προθέσεις και με σκοπό να αποτρέψει το Μακαριότατο να προστρέχει στη βοήθεια του Πάπα;

Το λάθος έγκειται στη μάταιη ελπίδα ότι το Βατικανό έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην απελευθέρωση της Κύπρου. Αυτό είναι πλάνη μεγέθους. Το Βατικανό δεν έχει καμιά δύναμη να βοηθήσει την Κύπρο ακόμα και αν - Θεός φυλάξει - οι κάτοικοι της ομοθυμαδόν προδώσουν την πίστη των Πατέρων τους.

Οχι μόνον τώρα δεν μπορεί να το κάνει, αλλά ούτε και στο παρελθόν μπορούσε, όταν ο Πάπας ασκούσε ασύγκριτα μεγαλύτερη επιρροή στα πολιτικά δρώμενα.

Γιατί δεν έσωσε την Κωνσταντινούπολη παρόλη την υποταγή των Παλαιολόγων στον Πάπα και παρόλον ότι τελέστηκε λατινική Θεία Λειτουργία λίγους μήνες πριν την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως στην Αγία Σοφία;

Είναι, λοιπόν, μάταιο και οι Κύπριοι και οι Σέρβοι να θεωρούν τον Πάπα ικανό να πετύχει την ελευθερία της πατρίδας τους.

Ο Πάπας δεν μπορεί να μας βοηθήσει όσο και να θέλει.

Οι μουσουλμάνοι ασκούν φοβερούς διωγμούς εναντίον των Παπικών της Μέσης Ανατολής. Γιατί ο Πάπας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα να τους βοηθήσει και εξαναγκάζονται εκ των πραγμάτων να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταναστεύσουν ομαδικά στη Δύση;

Γιατί δεν βοηθά τους εν Τουρκία Παπικούς οι οποίοι δολοφονούνται και καταπιέζονται συνεχώς;


Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****

ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΕ ΕΝΘΥΜΟΥ!

=======

Ὁ ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου ἐναγώνιος γιά τό μένος τῶν Τούρκων κατακτητῶν τοῦ νησιοῦ γιά τά χριστιανικά μνημεῖα ἀλλά καί γενικότερα γιά κάθε τι χριστιανικό, κάνει ἐπικίνδυνα διαβήματα. Ἄραγε γιά νά ἐξασφαλίσει κάποια ὑποστήριξη κάλεσε τόν περασμένο Ἰούνιο τόν πάπα στό νησί; Σίγουρα πάντως γι’ αὐτό τό λόγο ἐπισκέφτηκε πρίν δύο μῆνες τόν ποντίφηκα στό Βατικανό.

Ἀλλά δυστυχῶς, παρά τίς ὑποσχέσεις τοῦ πάπα, δέν φαίνεται καμία παρέμβαση καί προπαντός καμία βελτίωση στή συμπεριφορά τῶν κατακτητῶν. Καί εἶναι βεβαιωμένο ἀπό τήν ἱστορία πώς μάταια θά περιμένει ὁ ἀρχιεπίσκοπος. Διότι - ὅπως καί ὁ ἴδιος διαπίστωσε - ὁ πάπας γνωρίζει πολύ καλά ἀπό καιρό τήν κατάσταση στήν κατεχόμενη Κύπρο κι ὅμως δέν προέβη σέ καμία ἐνέργεια. Ἄλλωστε οἱ Λατίνοι στήν Κύπρο λειτουργοῦν ἀπρόσκοπτα... Μόνο ἕνα κίνητρο ὑπάρχει πού ἴσως κάνει τήν «ἁγία ἕδρα» νά βοηθήσει οὐσιαστικά: τό αἰώνια ζητούμενο ἀντάλλαγμα· ἡ ὑποταγή. Μακαριώτατε ἐνθυμοῦ, ζῆ Κύριος, αὐτός ἀνταποδώσει τήν «ἀνταπόδοσιν τοῖς ἀντικειμένοις» (Ἠσ 66,6).


ΠΗΓΗ:

Ακτίνες,

«Απολύτρωσις» Μάιος 2011


1 comment:

  1. Ο πάπας και ο παπισμός στην πλειονότητα μόνο μεγάλα δεινά προσέφερε τόσο στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στην ανθρωπότητα γενικά. Ας θυμηθούμε τα λόγια του μεγάλου Ρώσσου λογοτέχνηΦιοντόρ Ντοστογιέφσκυ: "Ο Παπισμός κηρύττει ένα διαστρεβλωμένο Χριστό, ένα Χριστό αντίθετο του Χριστού" (Ο Ηλίθιος). Και ο Πατροκοσμάς έλεγε: "Τον Πάπα να καταράσθε, διότι αυτός είναι η αιτία".

    ReplyDelete