Wednesday, May 18, 2011

ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΑΤΕ, ΑΓΙΕ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ! ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!













ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΑΤΕ, ΑΓΙΕ ΖΙΜΠΑΠΟΥΕ! ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Με μεγάλη ανακούφιση διαβάσαμε το ρεπορτάζ του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ζιμπάπουε κ. Σεραφείμ εκπροσώπου του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου στο συνέδριο για την ειρήνη που συνεκλήθη στην Ιαμαική.


Ο Σεβασμιότατος μας διαβεβαιώνει ότι οι Ορθόδοξοι αντιπρόσωποι, από τις διάφορες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, δεν θα συμμετάσχουν παρά μόνον στη διορθόδοξη λειτουργία, που θα τελεστεί - χωρίς την παρουσία αιρετικών - και χωρίς οι ορθόδοξοι αντιπρόσωποι να παραστούν στις λατρευτικές συνάξεις των άλλων δογμάτων.


Κανείς δεν έχει αντίρρηση - και ούτε πρέπει να έχει αντίρρηση - να διεξάγεται διάλογος με όλους τους ανθρώπους, που ανήκουν σε διάφορες αιρέσεις, άλλες θρησκείες ή ακόμη και με συνειδητούς αθέους για να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα της κοινωνίας όπως είναι λ.χ. η αποχή από τη βία, η διακίνηση των ναρκωτικών, το εμπόριο της λευκής σαρκός, κτλ..


Οι αντιρρήσεις μας εστιάζονταν πάντοτε ΜΟΝΟΝ στην παράβαση των Ιερών Κανόνων, που απαγορεύουν τις συμπροσευχές και στην προσπάθεια εμπέδωσης του “λαικού Οικουμενισμού”.


Αν αυτά αποφεύγονται - όπως μας διαβεβαιώνει ο Σεβασμιότατος Ζιμπάπουε και ελπίζουμε να αποδειχθεί αυτό αληθές μέχρι το τέλους του συνεδρίου - δοξάζουμε το Θεό για την κατάθεση της ορθόδοξης μαρτυρίας, για όλα τα θέματα, χωρίς τη δημιουργία αχρείαστου σκανδαλισμού με τις συμπροσευχές και τα άλλα οικουμενιστικά παρατράγουδα, που πληγώνουν την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία.


Το συνέδριο διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΣΕ και γι’ αυτό έχουμε πει κατ’ επανάληψη τα δέοντα. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι πέραν της αντιδεοντολογικής ισότιμης συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των “Εκκλησιών” (γράφε αιρέσεων) ουδεμία άλλη παρεκτροπή θα συμβεί κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.


Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


Του Μητροπολίτη Ζιμπάπουε Σεραφείμ

=================


Με ευθύνη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) ξεκίνησε στους Πανεπιστημιακούς χώρους του Κίνγκστον στη Τζαμάϊκα Διεθνές Συνέδριο με τη συμμετοχή Χριστιανών από 193 χώρες (χίλιοι περίπου σύνεδροι) για να εξετάσουν τις ευθύνες και τη συμβολή του Χριστιανισμού στην καταστολή της βίας και στην επικράτηση της ειρήνης στη σύγχρονη ταραγμένη κοινωνία μας, σε τοπικό επίπεδο, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές.


Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες του Amen.gr, ότι οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι ούτε θα παρακολουθήσουν ούτε θα συμμετάσχουν στην ευχαριστιακή λειτουργία που οργανώνουν από κοινού οι εκπρόσωποι των μη Ορθοδόξων Αντιπροσωπειών. Οι Ορθόδοξοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Διορθόδοξον Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό της τοπικής Ορθόδοξης ενορίας που υπάγεται στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου χωρίς τη παρουσία των πρώτων. Τη θέση αυτή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ασπάζονται ομόφωνα κι όλοι οι συμμετάχοντες εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Στο Πατριαρχικό του μήνυμα προς τους Συνέδρους ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, μεταξύ άλλων, τονίζει τα ακόλουθα:


"Η ανθρωπότης καταβάλλει προσπαθείας, όπως η έχθρα και η δυσπιστία, αι δηλητηριάζουσαι την διεθνή ατμόσφαιραν, παραχωρήσωσι την θέσιν εις την φιλίαν και την αλληλοκατανόησιν, όπως η άμιλλα εις τον εξοπλισμόν αντικατασταθή υπό ολοκληρωτικού και πλήρους αφοπλισμού, όπως ο πόλεμος, ως μέσον επιλύσεως των διεθνών προβλημάτων, αποβληθή διά παντός από την ζωήν της κοινωνίας.


Κατά τα ανωτέρω η Ορθόδοξος Εκκλησία αγωνίζεται πάντοτε διά την επικράτησιν των χριστιανικών ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητος, της αδελφοσύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών. Αυτή αύτη, η εν Χριστώ Αποκάλυψις χαρακτηρίζεται «ευαγγέλιον της ειρήνης», διότι ο Χριστός, «ειρηνοποιήσας διά του αίματος του Σταυρού» τα πάντα, «ευηγγελίσατο ειρήνην τοις μακράν και τοις εγγύς»[10] και κατέστη «η ειρήνη ημών». Η ειρήνη αύτη, η «πάντα νουν υπερέχουσα», ως είπεν ο ίδιος ο Κύριος εις τους μαθητάς Του κατά την εσπέραν του Μυστικού Δείπνου, είναι ευρυτέρα και ουσιαστικωτέρα από την ειρήνην, την οποίαν επαγγέλλεται ο κόσμος: «Ειρήνην αφίημι υμίν, ειρήνην την εμήν δίδωμι υμίν, ου καθώς ο κόσμος δίδωσιν, εγώ δίδωμι υμίν». Και τούτο, διότι η ειρήνη του Χριστού είναι ο ώριμος καρπός της εν αυτώ ανακεφαλαιώσεως των πάντων, της αναδείξεως της ιερότητος και του μεγαλείου του ανθρωπίνου προσώπου ως εικόνος Θεού, της προβολης της οργανικής ενότητος εν αυτώ του ανθρωπίνου γένους και του κόσμου, της εν τω σώματι του Χριστού καθολικότητος των ιδεωδών της ειρήνης, της ελευθερίας, της ισότητος και της κοινωνικής δικαιοσύνης, και τέλος, της καρποφορίας της χριστιανικής αγάπης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών του κόσμου. Η πραγματική ειρήνη είναι ο καρπός της επικρατήσεως επί της γης όλων αυτών των χριστιανικών ιδεωδών. Είναι η άνωθεν ειρήνη, περί της οποίας πάντοτε εύχεται η Ορθόδοξος Εκκλησία εις τας καθημερινάς της δεήσεις, εξαιτουμένη ταύτην παρά του Θεού, του τα πάντα δυναμένου και εισακούοντος τας προσευχάς των μετά πίστεως Αυτώ προσερχομένων".


Ημείς», λέγει ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς, είμεθα «το ειρηνικόν γένος», είμεθα οι ειρηνικοί στρατιώται του Χριστού. Η ειρήνη είναι συνώνυμον της δικαιοσύνης".


ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment