Friday, November 26, 2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ!!!


ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ!!!


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ!!!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Με ιδιαίτερη θλίψη διάβασα είδηση στον “Πυλώνα εκκλησιαστικών ειδήσεων ΑΜΗΝ” που επιγράφεται όπως ακριβώς είναι ο υπότιτλος της ανάρτησης. Παραθέτω πρώτα την είδηση και ακολουθεί το δικό μου σχόλιο.


“Την Πέμπτη, 25η Νοεμβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας επί τη επετείω των γενεθλίων Του, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Γέροντος Μητροπολίτου Αξώμης κ. Πέτρου, Γενικού Πατριαρχικού Επιτρόπου, Αρχιεπισκόπου Σταυρουπόλεως και Βλαδικαυκάσου κ. Θεοφάνους, Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ. Νικολάου και των Θεοφιλ. Επισκόπων Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου και Βαβυλώνος κ. Νήφωνος, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Π. Καΐρου.


Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Παντελεήμων Αράθυμος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «...Είναι αλήθεια ότι, κατά την εκκλησιαστική συνείδηση, η ημέρα που ο κάθε άνθρωπος αφήνει τον πρόσκαιρο τούτο κόσμο και εισέρχεται στην αιωνίοτητα χαρακτηρίζεται ως γενέθλιος ημέρα. Οι ανθρώπινες κοινωνίες όμως καθιέρωσαν να εορτάζεται με κάποιο τρόπο και η ημέρα της βιολογικής γεννήσεως του κάθε προσώπου, ως ένα χαροποιό γεγονός. Μία νέα ύπαρξη αντικρύζει το φως του ήλιου, ένας νέος άνθρωπος γεννάται και χαμογελά και η κοινωνία προσβλέπει σε αυτόν, προσδοκώντας και την δική του συναρωγή στην συλλογική πρόοδο. Τολμώ να πω ότι εξ αυτής της επόψεως ο εορτασμός έχει ασφαλώς λογική και δίκαιη βάση”.



ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ

__________


Αρχίζουμε από το αυτονόητο. Αφού δεν είχαν πια άλλο λόγο για να κάνουν πολυαρχιερατικά συλλείτουργα οι δεσποτάδες μας ανακάλυψαν ότι οι επίσκοποι - και μάλιστα ο δεύτερος τη τάξει Πατριάρχης της Ορθοδοξίας - έπρεπε να γιορτάσει (άκουσον! άκουσον!) τα γενέθλιά του!!! Κι έτσι μαζεύτηκαν διάφοροι επίσκοποι και βρήκαν την ευκαιρία για πολυαρχιερατική φιέστα.


Δεν ξέρω γιατί δεν αντιλαμβάνονται οι επίσκοποι ότι αυτά τα πράγματα οι μεν κοσμικοί άνθρωποι τα θεωρούν - και δικαίως - θεατρικά και γελοία, οι δε συνειδητοί χριστιανοί ως πρόκληση κατά της ορθόδοξης ευσέβειας. Τι είναι αυτά τα πράγματα; Να διακόπτεται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας για να ψάλλουν τις φήμες των δεσποτάδων που συλλειτουργούν; Τι εξυπηρετεί αυτή η πρακτική; Απορώ και εξίσταμαι και τον νουν καταπλήττομαι!


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ!!!

________________


Και ως να μην έφτανε το συλλείτουργο μαθαίνουμε ότι η είδηση δεν είναι το ρεπορτάζ κάποιου αργόσχολου δημοσιογράφου που βρήκε την ευκαιρία να γράψει κάτι και να βγάλει φαντασμαγορικές φωτογραφίες με χρυσοποίκιλτους δεσποτάδες για να βγάλει το ψωμί του για να κολακεύσει τον Πατριάρχη, με την προσδοκία κάποιου ανταλλάγματος, αλλά ανακοίνωση αυτού τούτου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας!!!


Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και τις μέχρις αηδίας κολακείες που περιλαμβάνει η ανακοίνωση (τις οποίες δεν συμπεριέλαβα στο απόσπασμα που παραθέτω) τότε η συμπεριφορά του Πατριαρχείου γίνεται κυριολεκτικά παράδειγμα προς αποφυγή.


Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Να εκδίδει το Πατριαρχείο Ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνονται λόγοι γεμάτοι κολακείες προς τον Πατριάρχη; Δεν αντιλαμβάνεται ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας - αλλά και οι αυλικοί του - ότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα με αυτή τη συμπεριφορά;


ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ

_____________


Και ερχόμαστε στο πιο αποκρουστικό στοιχείο της ανακοίνωσης! Ως να μην έφταναν οι προκλήσεις των πολυαρχιερατικών συλλείτουργων, ως να μην ήταν αρκετή η διαπόμπευση του Πατριάρχη με την ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία τον κολακεύουν με προκλητικό τρόπο, προσετέθη και η ομιλία του Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Αράθυμου, Διευθυντή του Ιδιαίτερου Πατριαρχικού Γραφείου, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εκθειάζει την ανάγκη να γιορτάζουμε γενέθλια!!!.


Στην ομιλία του αναγνωρίζει μεν ο ιεροκήρυκας ότι αυτό δεν είναι εκκλησιαστικό έθιμο, αλλά δικαιολογεί την εισαγωγή του ατόφια Αγγλοσαξωνικού Προτεσταντικού αυτού εθίμου επειδή “οι κοινωνίες που ζούμε το καθιέρωσαν”!!!


Με άλλα λόγια! Αντί η Εκκλησία να προσλαμβάνει τον κόσμο και να τον εξαγιάζει η Εκκλησία εκκοσμικεύεται! Και όχι μόνον γίνεται “κόσμος” αλλά και καταβάλλεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί...θεολογικά το ξενόφερτο έθιμο με κήρυγμα που εκφωνείται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας!!!


Αντί να δώσουν οι ιεράρχες μας το παράδειγμα ότι η ημέρα των ονομαστηρίων μας είναι η μέρα που πρέπει να γιορτάζουμε για να δείξουμε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εν Χριστώ ζωή μας γιορτάζουν γενέθλια!!!


Την τάδε μέρα γεννήθηκα εγώ!!! Κοσμοιστορικό γεγονός που πρέπει να γιορταστεί!!!


Οι πιστοί γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου που έχουν την τιμή και την ευθύνη να φέρουν το όνομά τους και δείχνουν έτσι ότι στο Χριστό και στην Εκκλησία και στους Αγίους ανέθεσαν πάσαν την ζωήν αυτών.


Γιατί δεν κατανοούν ορισμένοι άνθρωποι και μάλιστα κληρικοί αυτά τα αυτονόητα πράγματα σπάζω το κεφάλι μου χωρίς να βρίσκω άκρη.


Δεν φτάνει που μοιράζει “Ιερά Κοράνια” ο δεύτερος τη τάξει Πατριάρχης της Ορθοδοξίας τώρα γιορτάζει και γενέθλια!


Πάλιν καλά που δεν υπάρχει αναφορά στην Ανακοίνωση του Πατραρχείου για τούρτες γενεθλίων με κεράκια όπως συμβαίνει με άλλους ιεράρχες! Τουλάχιστον γλυτώσαμε από αυτό το ρεζιλίκι!


Κύριε ελέησον πια!


No comments:

Post a Comment