Saturday, November 20, 2010

ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ"!


ΕΥΓΕ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ”!


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Θα ήταν απύθμενη υποκρισία εκ μέρους μου αν παρίστανα τον οπαδό του ποδοσφαίρου. Οποτε πέσει το μάτι μου σε τηλεοπτική οθόνη που παρουσιάζει ποδοσφαιρικό αγώνα αλλάζω αμέσως κανάλι. Με καταλαμβάνει πλήξη θανάτου να βλέπω ανθρώπους να κυνηγούν ένα τόπι και χιλιάδες άλλους να ωρύονται σαν καννίβαλοι επειδή το τόπι μπήκε στα δίχτυα. Πολλώ μάλλον όταν ξεσπούν σε βιαιοπραγίες και κάθε λογής ασχημίες. Μακρυά, λοιπόν, από μένα η... συκοφαντία ότι είμαι ποδοσφαιρόφιλος!!!


Η συγκεκριμένη όμως ενέργεια του σωματείου “Ανόρθωση” της τουρκοκρατούμενης Αμμοχώστου να χτίσει εκκλησάκι προς τιμή της Παναγίας του Σουμελά ως εκπλήρωση ενός τάματος με συγκίνησε αφάνταστα.


Σε μια εποχή που οι εκκλησιομάχοι και οι εθνικοί μειοδότες έχουν εκλεγεί δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε μια εποχή που ο κ. Ανδρέας Δημητρίου είναι υπουργός Παιδείας και ο Δημήτρης Χριστόφιας Πρόεδρος της Κύπρου, σε μια εποχή που οι αντίχριστοι και οι ανθέλληνες του Υπουργείου Παιδείας - οι ομόφρονες της Δραγώνα- θέλουν να εξοβελίσουν το μάθημα των θρησκευτικών από την παιδεία και να το αποχρωματίσουν από τον ορθόδοξό του χαρακτήρα, έρχεται ένα αθλητικό σωματείο και εκπληρώνει ένα τάμα που έκανε στην Παναγία του Σουμελά, ενώ το έθνος μας δεν κατόρθωσε ακόμη να εκπληρώσει το δικό του τάμα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας!


Είναι γι’ αυτό άξιοι των πιο θερμών μας συγχαρητηρίων τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου “Ανόρθωση” επειδή στάθηκαν με λεβεντιά στο τάμα που έκαναν και μας χάρισαν ένα εκκλησάκι προς τιμήν της Παναγίας. Και μάλιστα εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία του Σουμελά που δένει όμορφα τη χαμένη πατρίδα του Πόντου με την Κύπρο μια άλλη Ελληνική πατρίδα που κινδυνεύει να χαθεί από την Τουρκική βουλιμία.


Να συγχαρούμε επίσης θερμά το σωματείο “Ανόρθωσις επειδή στην ομιλία του προέδρου του κ. Κυριάκου Κούσιου στα θυρανοίξια που τέλεσε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι η Λάρνακα είναι η προσωρινή έδρα του σωματείου. Κανένας οπαδός του σωματείου “Ανόρθωσις” και κανένας Ελληνας της Κύπρου δεν ξέγραψε ούτε και θα ξεγράψει την Τουρκοπατημένη Αμμόχωστο ή οποιαδήποτε γωνιά της Ελληνικής από το λυκαυγές της Ιστορίας της Κύπρου.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανταπόκριση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΘΥΡΑΝΟΞΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ

=========


Τα θυρανοίξια τελέστηκαν την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου της Εκκλησίας «Παναγίας Σουμελά», που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του σταδίου «Αντώνης Παπαδόπουλος», που ανεγέρθηκε εκπληρώνοντας το τάμα που έδωσε η ομάδα μας τον Αύγουστο του 2005 στην Τραπεζούντα.

Ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χωροστατούντος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Πλήθος πιστών κατέκλυσαν την εκκλησία, παρακολουθώντας τον Εσπερινό, ενώ είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά.

Με το τέλος του Εσπερινού, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ανόρθωσης, κ. Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Σήμερα ολοκληρώνεται ένα τάμα! Ολοκληρώνεται η υπόσχεση που έδωσε η ομάδα μας στην εκκλησία της «Παναγίας Σουμελά» τον Αύγουστο του 2005 στην Τραπεζούντα, ότι αν προκρινόταν στον αγώνα με την Τράμπζονσπορ, θα έκτιζε ομώνυμη εκκλησία στην Κύπρο. Πράγμα που έγινε και μας έκανε όλους υπερήφανους».

Και ακολούθως συμπλήρωσε:

«Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την γενέθλια μέρα. Στις 30 Ιανουαρίου 2011, η ομάδα μας κλείνει εκατόν χρόνων! Εκατόν χρόνια προσφοράς, πρωτοτυπίας και προσπαθειών. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε και δραστηριοποιούμαστε στην προσωρινή μας έδρα, στη Λάρνακα. Ένας και πρωταρχικός μας πόθος, είναι η επιστροφή! Η επιστροφή στην Αμμόχωστο και στη γη που μας γέννησε».

«Ο αποψινός πανηγυρικός εσπερινός, τα θυρανοίξια, καθώς και τα εγκαίνια του πάρκου ειρήνης που προηγήθηκαν σήμερα, είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στους εορτασμούς των εκατοντάχρονων του σωματείου μας που άρχισαν και συνεχίζονται».

«Δεν είναι τυχαία ομάδα η Ανόρθωση. Δεν είναι τυχαίο σωματείο. Ας σεβαστούμε την ιστορία μας και ας βροντοφωνάζουμε σε όλους, υπενθυμίζοντας, πως το παλαιότερο και ιστορικότερο σωματείο στην Κύπρο, είναι η Ανόρθωσης Αμμοχώστου! Με την μεγάλη προσφορά στον τόπο, στους αγώνες και στις θυσίες αυτού του τόπου».

Κλείνοντας ο κ. Κούσιος δήλωσε: «Σας ευχαριστώ όλους που παρευρεθήκατε απόψε και ανταποκριθήκατε θετικά στην πρόσκλησή μας. Δίνετε με αυτό τον τρόπο, δύναμη σε όλους εμάς να συνεχίσουμε, με τις ίδιες αρχές και αξίες που έθεσε και καθιέρωσε το ιστορικό αυτό Σωματείο. Αν σας έχω δίπλα μου θα μπορέσω να πετύχω τον στόχο μου, που είναι ενότητα. Η Ανόρθωση, μας χρειάζεται όλους, κανείς δεν περισσεύει. Το χρωστάμε στην Ανόρθωση, το χρωστάμε στον τόπο μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις μέλλουσες γενιές!».

Στη συνέχεια ο κ. Κυριάκος Κούσιος παρέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Μακαριώτατο κ. Χρυσόστομο ο Β’ καθώς και στους Μητροπολίτες Κιτίου και Κωνσταντίας.

Ακολούθως, μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο οποίος ευχήθηκε στην Ανόρθωση να επιστρέψει στην Αμμόχωστο. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ μαζί σας, σε ένα εκκλησάκι που εκπληρώνει ένα τάμα. Μία υπόσχεση που βοήθησε να γίνει η Παναγία. Μία νίκη της ομάδας της Ανόρθωσης που επιτεύχθηκε έχοντας πίστη. Η ομάδα της Ανόρθωσης μας έκανε περήφανους, που κέρδισε μία μεγαλύτερη ομάδα, μία μεγαλύτερη χώρα. Η Ανόρθωση έχει μία πορεία ζωής 100 χρόνων, περνώντας μέσα από πολλές κακουχίες, αλλά μέσα και από πολλές χαρές».

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε η Ανόρθωση να επιστρέψει σύντομα στην Αμμόχωστο.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment