Tuesday, November 23, 2010

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΤΟΥΣ











Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΩΓΜΩΝ ΤΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

====================


Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης αδίκως διώκεται - με προκατασκευασμένες κατηγορίες - από το καθεστώς των Σκοπίων στην προσπάθειά του να εξοντώσει κάθε φωνή που λέγει ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική και ότι το μόρφωμα των Σκοπίων δεν έχει καμιά κανονική “Μακεδονική Εκκλησία”.


Ο Αρχιεπίσκοπος Αχριδών έχει, κατ’ επανάληψη, υποστεί διώξεις και φυλακίσεις και συκοφαντίες κάθε λογής και τώρα διατρέχει νέο σοβαρό κίνδυνο.


Ως Ελληνες και ως Ορθόδοξοι και ως άνθρωποι που σεβόμαστε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία του συμπαραστεκόμαστε θερμά.


Οι Σκοπιανοί τον θεωρούν πράκτορα των Σέρβων και τον καταδιώκουν αλύπητα.


Οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες τον αναγνωρίζουν ως κανονικό επίσκοπο ενώ αρνούνται κοινωνία με την ούτω καλούμενη “Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Μακεδονίας”.


Οι καθαιρέσεις εκκλησιαστικών ανδρών - για καθαρά πολιτικά κίνητρα με προκατασκευασμένες κατηγορίες - μας δημιουργεί αποτροπιασμό.


Το ίδιο συμβαίνει με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πρώην Ράσκας Αρτέμιο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διωγμοί του έχουν πολιτικά κίνητρα.


Ο Σεβασμιότατος πρώην Ράσκας Αρτέμιος έχει την ισχυρή άποψη ότι

1.) Η Σερβία ΔΕΝ πρέπει να ενταχθεί στην Ενωμένη Ευρώπη,

2.) Τα Σερβικά μοναστήρια και τα άλλα εκκλησιαστικά μνημεία, που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Σερβίας με το ΝΑΤΟ, πρέπει να επισκευαστούν από τους Σέρβους και ΟΧΙ από τους Ουτσεκάδες, όπως είναι η επιθυμία των Δυτικών και του Κοσσοβάρων, και

3.) Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ράσκας Αρτέμιος επιθυμεί να διώξει ποινικά σε διεθνή δικαστήρια τις χώρες που συμμετείχαν στους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.


Οι θέσεις του αυτές προκαλούν την οργή των ξένων κυβερνήσεων αφού θίγονται προσωπικά και επειδή έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την επίσημα διακηρυγμένη πολιτική τους.


Παράλληλα οι θέσεις του Σεβασμιότατου πρώην Ράσκας είναι εμπόδιο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης της Σερβίας η οποία προσπαθεί να βρει λύση των προβλημάτων του Κοσόβου και αγωνίζεται για την ένταξη της Σερβίας στην Ενωμένη Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.


Επομένως η δίωξη του Σεβασμιότατου πρώην Ράσκας Αρτέμιου έχει πολιτικά κριτήρια. Είναι εμπόδιο για όλους τους εμπλεκομένους.


Γι’ αυτό συμβαίνουν αυτά τα ανήκουστα πράγματα στη Σερβία τα οποία προσπαθούν να ντύσουν με εκκλησιαστικό χρώμα.


Το λυπηρόν είναι ότι οι Σέρβοι ιεράρχες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του Κοσόβου και το ακόμη πιο απαράδεκτο είναι ότι τις απόψεις τους αυτές τις μετέφρασαν σε εκκλησιαστική έριδα και έφτασαν στο σημείο να εκθρονίσουν απολύτως αντικανονικά με την (άκουσον! Ακουσον!) “συνταξιοδότηση” του Μητροπολίτη πρώην Ράσκας Αρτέμιου.


Εμείς παρακαλούμε να διαχωριστούν οι πολιτικές έριδες από τις εκκλησιαστικές αποφάσεις και συμπαραστεκόμαστε ολόθυμα στους αδίκως διωκόμενους με προκατασκευασμένες κατηγορίες Αρχιεπίσκοπο Αχριδών Ιωάννη και Μητροπολίτη πρώην Ράσκας Αρτέμιο.


No comments:

Post a Comment