Sunday, November 28, 2010

Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ



Η ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ


Του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

============


Είσαι αμαρτωλός; Μην απελπισθείς. Δεν θα παύσω ποτέ να σου δίδω ως φάρμακο τη συμβουλή αυτή. Διότι γνωρίζω καλά πόσο σπουδαίο όπλο εναντίον του διαβόλου είναι το να μην απελπιζώμεθα ποτέ. Αν έχεις λοιπόν αμαρτήματα, μην αποθαρρύνεσαι ποτέ. Και αν αμαρτάνεις κάθε μέρα, να μετανοείς επίσης κάθε μέρα.


Εκείνο, που κάνουμε για τα παλιά σπίτια, αυτό ας εφαρμόσουμε και εις τον εαυτό μας. Όταν εκείνα τα μέρη φθαρούν και χαλάσουν, αφαιρούμε τα σάπια και τα αντικαθιστούμε με καινούργια, και ποτέ δεν παύουμε να επαγρυπνούμε και να ενδιαφερόμεθα για την επισκευή τους.


Αυτό λοιπόν ας κάνουμε και εις τον εαυτό μας. Εάν, λόγου χάριν, σήμερα αισθάνεσαι ότι επάλιωσες λόγω της αμαρτίας, φρόντισε να ξεκαινουργιώσεις τον εαυτό σου με την μετάνοια.


Θα ερωτήσει όμως κανείς. Είναι δυνατόν να σωθεί ο άνθρωπος, όταν μετανοήσει; Του απαντώ: Βεβαιότατα. Ερωτά όμως πάλιν: Όλη μου την ζωή την επέρασα εις την αμαρτία, θα σωθώ εάν μετανοήσω; Ναι, ασφαλώς και θα σωθείς.


Και από πού είναι αυτό φανερό; Από την φιλανθρωπία του Κυρίου. Διότι μήπως νομίζεις ότι στηρίζω τας ελπίδας μου εις την δική σου μετάνοια; Μήπως νομίζεις ότι μόνη η μετάνοιά σου μπορεί να σβήσει τόσα κακά; Εάν δεν είχες τίποτε άλλο, παρά μόνον την μετάνοιά σου, θα είχες λόγο να φοβάσαι. Τώρα όμως έχε θάρρος. Διότι εις την δική σου μετάνοια έρχεται να προστεθεί του Θεού η φιλανθρωπία.


Θάρρος, λοιπόν. Διότι μέτρο εις την ευσπλαχνία του Θεού δεν υπάρχει. Η αγαθότητά του δεν είναι δυνατό να παρασταθεί με λόγια. Η δική σου κακία έχει μέτρο και όριο, η ευσπλαχνία όμως του Θεού όριο δεν έχει. Η κακία σου, όσον μεγάλη και αν είναι, πάντως είναι ανθρώπινη κακία, η φιλανθρωπία όμως του Θεού είναι απερίγραπτος και ξεπερνά την δική σου κακία.


Σκέψου μια σπίθα, που πέφτει μέσα στο πέλαγος. Μήπως μπορεί να σταθεί και να φανεί πουθενά; Ε, λοιπόν! Ό,τι είναι η σπίθα μέσα στο πέλαγος, αυτό είναι η αμαρτία μέσα εις την φιλανθρωπία του Θεού. Ή, μάλλον, ούτε τόσο, αλλά πολύ λιγότερο. Διότι το πέλαγος, όσο μεγάλο και αν είναι, πάντως έχει τέλος και όριο.


Αυτά σας τα λέγω, όχι για να σας κάμω αμελείς, αλλά το αντίθετο, για να σας παρακινήσω εις το να γίνετε προθυμότεροι και θερμότεροι στον βίο της μετανοίας και της αρετής.



ΠΗΓΗ:


http://chrvassiliades.blogspot.com/


No comments:

Post a Comment