Wednesday, June 2, 2021

Β. ΚΑΖΙΑΚΟΥ,ΜΕΤΑΝΟΙΑ! Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ!


ΜΕΤΑΝΟΙΑ! Η ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ!


Του κ. Βαγγέλη Καζιάκου

=====


Ο πολιτισμός, ως το αποκορύφωμα της ανθρώπινης πνευματικότητας, διαρθρώνεται σε τέσσερα βασικά μεγέθη.


Πρώτον, η θρησκεία, το mysterium tremendum et fascinosum, ήτοι σχέση Ανθρώπου και Του Θεού.


Δεύτερον, η Επιστήμη, ως μελέτη των φυσικών λειτουργιών του χωροχρονικού συνεχού.


Τρίτον, τα Γράμματα, ως το σύνολο των γραπτών μνημείων της ανθρωπότητος. Και,


Τέταρτον, η Τέχνη, ως η αναζήτησής του Κάλλους και η μετά δεξιότητος, αισθητική 

αποτύπωσις αυτού.


Η Θρησκεία ορίζεται ως η σχέση μεταξύ του Ανθρώπου και του Απόλυτου (Θεός, θεοί, πνεύματα, πρόγονοι).


Η ιδεαλιστική συσχέτιση με την θεϊκή ύπαρξη, που αποκαλύπτει το μυστήριο της υπάρξεως, μέσω της αυτοβελτίωσης και αυτουπέρβασης.


Το παγιωμένο και συγκεκριμένο σε μορφή, είδος και περιεχόμενο σύστημα Πίστεως και Ιεράς Λατρείας εις το Θείον, την παναιτία και πανσκοπό και η ακόλουθη ηθική.


Η ενορατική ημιδιαισθητική γνώση των πνευματικών συντεταγμένων του 

Σύμπαντος.

Η a priori μυστική, πρόσληψις της υπερβατικής Αρμονίας, που διέπει τον Κόσμο, οντολογικά τοποθετημένη μέσα στην ανθρώπινη πνευματικότητα.


Ως λογική αναγκαιότητα, η Αρμονία, η υπερφυσική δύναμις είναι ιστορικά συγκεκριμένη και τοποθετημένη, στο τότε και στο όχι ακόμα, με σαφή προσανατολισμό στο επέκεινα, μέσω ιεροφάνειας. Επίκτητη και δυναμική, ενεργώντας την εσχάτη αξιοπρέπεια. 


Ο Χριστιανισμός, αποτελεί την αληθινή θρησκεία, καθώς το Θείον, είναι φορέας προσωποσύνης, επαληθεύει την ορίζουσα 

της έννοιας.

Ο Ιησούς Χριστός, ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος, στην Παλαιά Διαθήκη ο ενανθωπήσας Λόγος, στην Καινή Διαθήκη, επεσκέψατο ημάς, εξ ύψους. Πνευματικώς, δια της Ορθοδόξου Εκκλησίας Του, τουτέστιν του Σώματός Του, καθαρίζοντας μας, από την αμαρτία, καταπατώντας τον Διάβολο και καταργώντας τον θάνατο καθιστώντας τους Πιστούς Του, παιδιά Του Θεού Πατέρα.


Αυτή να αποτελεί την βασική, προσευχή, για τους αληθινούς χριστιανούς, προς Τον Αρχηγό της Ζωής και Του Θανάτου, Κύριο Ιησού Χριστό, που μας χειραγωγεί στην οδό της 

Βασιλείας Του.

Ο σημερινός πολιτισμός, κυμαινόμενος στην μηχανική ικανοποιήσεως της κοιλιάς, στον καταναλωτισμό, την υλική ευδαιμονία και την εξιδανίκευση του τεχνοκρατικού ανθρώπου, πράγματι, τα μηδενικά τα μετατρέπει σε μονάδες και πολλαπλάσια. Με την διαφορά όμως, ότι εγκλωβίζει το ανθρώπινο υποκείμενο, στην κλίμακα των αριθμών, μη προτάσσοντάς του την προοπτική της ταυτότητας.Την συχνότητα, όχι του ενθάδε, αλλά του επέκεινα.


Εν κατακλείδι, ο Άνθρωπος, ο οποίος αναπαύεται στο θέλημα του Σταυροαναστάσιμου Ευαγγελικού μηνύματος, ως κορωνίδα της Δημιουργίας, ας μαθητεύσει, στην θεωρία και στην πράξη της Ορθοδοξιας, αντιλαμβανόμενος, ότι, δεν δημιουργήθηκε, για τίποτα άλλο, παρά για να αποτελεί καθρέπτη, της Δόξας Του Αγίου Τριαδικού Θεού.


Σκιαγραφώντας την Ουράνια Βασιλεία στην Γη, έχοντας ως Αρχέτυπο, Τον 

Ένσαρκο Λόγο.

Ο κόσμος βιώνει το Κακό σε πολλές μορφές.

Η πανδημία του Κορωνοϊού, η διασαλευθείσα ειρήνη, η ασταθής οικονομία, η αβεβαιότητα του αύριο.


Όμως, η ευτυχία, μπορεί να βρεθεί, ακόμα και στις πιο σκοτεινές εποχές, φτάνει κάποιος να θυμηθεί να ανάψει το φως.


Το Φως Του Αναστάντος Χριστού, το οποίον, ήτο, είναι και θα παραμείνει, ακτινοβολώντας στις καρδιές των Αγίων και καίγοντας τους μηδέποτε μετανοήσαντες ανθρώπους και δαίμονες. Η Ημέρα Της Κρίσεως, είναι παρούσα αλλά και ερχόμενη. Ο καθένας μας θα κριθεί από το της μετανοίας σταγονόμετρο του εκχυθέντος οδυρμού. 

No comments:

Post a Comment