Thursday, June 17, 2021

Κ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ,ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ;


ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ;

(Περί αγίου Μάρκου Εφέσου Ευγενικού)


Του κ. Κώστα Λειβαδίτη

====


“Πεπράκαμεν (πουλήσαμε) τήν πίστιν ἡμῶν, ἀντηλλάξαμεν τῇ ἀσεβείᾳ τήν εὐσέβειαν, προδόντες τήν καθαράν θυσίαν (τήν Ὀρθοδοξία), ἀζυμῖται (παπικοί) γεγόναμεν. Κόψατε τήν δεξιάν ἡμῶν τήν ὑπογράψασαν (κόψτε τό χέρι πού ὑπέγραψε), ἐκριζώσατε τήν γλῶσσαν ἡμῶν τήν τοιαῦτα ὁμολογήσασαν.”


Αυτά τα λόγια ψέλλισαν οι επίσκοποι που υπέγραψαν την ένωση- υποταγή της Ορθοδοξίας, φανερά ταραγμένοι και μετανοιωμένοι, μπροστά στον εξαγριωμένο λαό που τους προπηλάκισε, όταν γύρισαν στην Κωνσταντινούπολη 

το 1439, μετά τη σύνοδο 

Φερράρας – Φλωρεντίας.

Όμως υπήρχε και ένας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Ένας που δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Δυτικών και δεν έβαλε την υπογραφή του! Και αυτός ήταν ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ο Επίσκοπος Εφέσου. 


Αυτός, που οδήγησε τον Πάπα Ευγένιο Δ΄ να παραδεχτεί με θλίψη και 

απογοήτευση ότι: 

Μάρκος οὐχ ὑπέγραψεν, 

οὐδέν ἐποιήσαμεν”!

Η προσφορά του Αγ. Μάρκου ήταν τεράστια και μάλιστα λίγα χρόνια πριν την άλωση της Πόλης! Κατάφερε μόνος του να κρατήσει ανόθευτη την Ορθοδοξία, κάνοντας πράξη τα λόγια του Αγ. Ιωάννη του Χρυσόστομου, που έλεγε ότι “ἀρκεῖ εἷς ἄνθρωπος ζήλῳ πεπυρωμένος ὁλόκληρον διορθώσασθαι δῆμον” και έτσι έδωσε ελπίδα για τα χρόνια της σκλαβιάς που θα ακολουθούσαν!


Μακάρι και στην σημερινή αρνητική συγκυρία για την πατρίδα μας να βρεθεί αυτός ο ΕΝΑΣ!


Ένας ”Μάρκος” μας χρειάζεται και σήμερα! Ένας να βρεθεί να αντισταθεί και να ακολουθήσουν και άλλοι! 

No comments:

Post a Comment