Saturday, March 28, 2015

Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ



Ε΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, 
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η Αγία Μαρία η Αιγυπτία γιορτάζει, κατά το Μηνολόγιο, την 1η Απριλίου, παρά ταύτα η Εκκλησία την προβάλλει και την ε΄ Κυριακή των Νηστειών. 

Γεννημένη στην Αίγυπτο στα χρόνια του Ιουστινιανού, έζησε μια ζωή βουτηγμένη στη σαρκική αμαρτία. Βρέθηκε σ’ ένα καράβι που ταξίδευε για τους Αγίους Τόπους για την εορτή του Τιμίου Σταυρού γιατί βρήκε νεαρούς με τους οποίους θα συνέπραττε στην αμαρτία. Φτάνοντας στην Ιερουσαλήμ πορεύτηκε στην εκκλησία της Αναστάσεως μαζί με τα πλήθη που πήγαιναν να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό. Πλήθος κόσμου εισερχόταν στον ναό. Όμως, ενώ όλοι έμπαιναν ανεμπόδιστα, αυτή ένιωθε μια αόρατη δύναμη να την εμποδίζει. Δοκίμασε 3-4 φορές και όταν είδε πως δεν μπορούσε να μπει αντελήφθη την κατάστασή της και ήλθε σε κατάνυξη. Όπως ήταν στην αυλή είδε απέναντί της μια εικόνα της Θεοτόκου. Υποσχέθηκε στη Θεοτόκο ότι θα αλλάξει ζωή και τότε κατάφερε να μπει στην εκκλησία. 

Ευθύς αμέσως εγκατέλειψε την Αγία Πόλη, πέρασε τον Ιορδάνη και προχώρησε στη βαθειά έρημο, όπου έζησε μια σκληρότατη ζωή μετανοίας και μετά από 47 ολόκληρα χρόνια, τη συνάντησε στην έρημο ο ασκητής Ζωσιμάς. Ο μοναχός αυτός είχε βγει, κατά τη συνήθεια των μοναχών, στην έρημο τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή εγκαταλείποντας το μοναστήρι του που βρισκόταν κοντά στον Ιορδάνη. Η Αγία, αφού του αποκάλυψε το όνομα του, του φανέρωσε τη ζωή της και του ζήτησε τον επόμενο χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη να την κοινωνήσει. Όντως ο Ζωσιμάς βγήκε από τη Μονή με τη θ. κοινωνία και περίμενε. Ξαφνικά είδε στην απέναντι όχθη του ποταμού μια σκιά. Ήταν η Μαρία. Πώς θα περάσει το ποτάμι; Σκέφτηκε.Πριν προλάβει να κάνει άλλη σκέψη είδε την Αγία να κάνει το σημείο του σταυρού, να περπατά πάνω στο νερό και να φτάνει μπροστά του. Την κοινώνησε και αυτή, περνώντας πάλι με τον ίδιο τρόπο το ποτάμι, χάθηκε ξανά στην έρημο. Πριν φύγει του είπε να πάει τον επόμενο χρόνο στο μέρος όπου την είχε συναντήσει προηγουμένως. Όταν ο Ζωσιμάς έφτασε στο μέρος εκείνο βρήκε την Αγία πεθαμένη και την κήδεψε. 

Η Αγία είναι υπόδειγμα μετανοίας. Όπως ανέφερε η ίδια στο μοναχό Ζωσιμά, δούλεψε στην αμαρτία 17 χρόνια. Όμως για άλλα 17 χρόνια τη βασάνιζαν οι λογισμοί της πορνείας. Αυτά μας βοηθούν ν’ αντιληφθούμε τι σημαίνει να δουλεύει κανείς στην αμαρτία. Ότι η αμαρτία γίνεται δεύτερη φύση και δεν είναι καθόλου εύκολο να πολεμηθεί. Αυτοί που αμνηστεύουν τη σαρκική αμαρτία (Νεορθόδοξοι και Νεονικολαίτες) κλείνουν την πόρτα της μετάνοιας στα ανυποψίαστα θύματά τους. Η αγριότητα των παθών πολεμείται με την ειλικρινή μετάνοια. Όχι με τη διαστροφή του Ευαγγελίου.

No comments:

Post a Comment