Thursday, March 19, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΑΡΧΙΜ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΚΑΤΕΡΕΛΟΥ, Η ΥΓΙΗΣ ΚΑΙ Η ΝΟΘΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Αρχιμ. Αρσένιου Κατερέλου, Η υγιής και η νόθος πνευματικότης, Ραδιοφωνική Συνέντευξις εις τον Ραδιοφωνικόν Σταθμόν της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Θεσσαλονίκη 2015, σσ. 88.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Πανοσ. Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος έχει καθιερωθεί ήδη στη συνείδηση του ποιμνίου της Εκκλησίας ως εξομολόγος με πολλά πνευματικά παιδιά από όλη την Ελλάδα που ασκεί μια πολύ ευεργετική επίδραση με την ποιμαντική του διακονία.

Το βιβλιαράκι αυτό είναι απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη που έδωσε ο π. Αρσένιος στον Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρο, στο Ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Κονίτσης, και αφορά την ορθόδοξη και την νόθο πνευματικότητα.

Ο π. Αρσένιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου Δίβρης Φθιώτιδος, με τη συνέντευξη αυτή βάζει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Δεν κρύβεται στρουθοκαμηλικά πίσω από το δάκτυλό του όπως πολλοί άλλοι. Ξεκαθαρίζει ότι στην Εκκλησία σε πολλούς πιστούς -με δική τους ευθύνη και κυρίως με την ευθύνη των πνευματικών τους καθοδηγητών- καλλιεργείται μια νόθος πνευματικότητα που δεν εκφράζει την ορθόδοξη πίστη και ευσέβεια.

Ο π. Αρσένιος ομολογεί με παρρησία ότι πρωταρχικό στοιχείο της ορθόδοξης πνευματικότητας είναι η ορθόδοξη ομολογία πίστεως.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι ο πιστός δεν πρέπει να αναζητεί ψεύτικες εμπειρίες δήθεν αγιοπνευματικές. Αντίθετα οφείλει με την καταπολέμηση των παθών να προσφέρει τους αγώνες του στο Χριστό με μετάνοια για να απεκδυθεί τον παλαιό άνθρωπο και να δεχτεί τη χάρη του Θεού.

Η πνευματικότητα που δεν είναι ασκητική, μας λέγει ο π. Αρσένιος, αλλά είναι εκκοσμικευμένη ή αποσκοπεί στη βελτίωση του χαρακτήρα και όχι στην κάθαρση από τα πάθη και στην προσοικείωση των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος, δεν είναι υγιής αλλά νόθος πνευματικότητα.

Ο π. Αρσένιος με την πραγματικά περιεκτική του συνέντευξη αναφέρεται διεξοδικά και στο ρόλο του πνευματικού και εξηγεί ότι δεν είναι κάτι σαν ψυχοθεραπευτής, ούτε μπορεί να λειτουργήσει σαν υποκατάστατο της σχέσης του αντρογύνου ή της οικογένειας.

Η συνέντευξη αυτή δείχνει ανάγλυφα ποιος είναι ο π. Αρσένιος, ποια είναι η πνευματική του πείρα και ότι είναι σε θέση να βοηθήσει μια ψυχή στην εν Χριστώ ζωή.

Το βιβλιαράκι αυτό συνιστά πυξίδα της υγιούς πνευματικότητας και συνοπτική εξομολογητική χρησιμότατη σε κάθε πνευματικό. 

Χρησιμότατο επίσης βοήθημα είναι και για τα λαικά μέλη της Εκκλησίας επειδή μας βοηθά να αντιληφθούμε ποιες ιδιότητες πρέπει να έχει ο πνευματικός που θα εξομολογούμαστε ώστε να μας βοηθήσει αποτελεσματικά στην εν Χριστώ Ζωή.

Χωρίς καμία υπερβολή είναι ένα από τα πιο ωραία βιβλία που διάβασα τελευταία.

Είναι αδύνατο να συνοψίσω το περιεχομένο των όσων αναφέρει στη συνεντευξή του ο π. Αρσένιος διότι η συνέντευξη είναι εξαιρετικά πυκνή σε νοήματα και σπουδαιότητα. 

No comments:

Post a Comment