Friday, March 20, 2015

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ



ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού στο Μανχάταν την Τετάρτη το βράδυ. Τα καταπληκτικά βιτρώ του ναού μέσα στο μισοσκόταδο που τελέστηκε η Προηγιασμένη δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό περιβάλλον.

Αλήθεια! Πόσο κατανυκτική είναι η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία! 

Τι όμορφα που θα ήταν αν είχαμε όλο το χρόνο κάθε βράδυ νυκτερινή Θεία Λειτουργία με Όρθρο.!

Αυτό που πραγματικά εκπλήσσει ευχάριστα με τον π. Χρυσόστομο Γκίλμπερτ -τον εφημέριο του ναού- είναι ότι ποτέ δεν απογοητεύεται να τελεί Ακολουθίες έστω και αν λίγοι πιστοί συμπροσεύχονται μαζί του.

Πολύ ορθή η στάση του επειδή ο ιερέας πρέπει να προσεύχεται για όλο τον κόσμο. Γι’ αυτούς που παρίστανται στις Ακολουθίες και για όσους δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα απουσιάζουν.

Να παρακαλέσουμε μόνο τον π. Χρυσόστομο να προσέξει να συνεχίσει μια καλή παράδοση που του κληροδότησε ο προηγούμενος εφημέριος του ναού -ο π. Ναθαναήλ- αναφορικά με τη ρασοφορία των ιεροψαλτών.

Θα τον παρακαλέσουμε, επίσης, να ξανασκεφτεί το θέμα της φραγκοχορωδίας στην κοινότητά του. Ο π. Χρυσόστομος συνδέεται με τα μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα συνδέθηκε με Μονές του Αγίου Όρους, ο ίδιος είναι καλός γνώστης και ψάλτης της Βυζαντινής μουσικής, η κοινότητά του διαθέτει ένα από τους πιο καλλίφωνους ψάλτες,  ενώ και ο δεύτερος ψάλτης ψάλλει ωραία Βυζαντινά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, λοιπόν, ώστε η κοινότητά του να μην εμμείνει στη χρήση της φραγκοχορωδίας.

Ας προβληματιστούμε προπαντός διότι ζούμε στην πιο πολυπολιτισμική χώρα του κόσμου όπου ο συγκρητισμός βρίσκεται στο απόγειό του σαν θεωρία και σαν πράξη ζωής. Φυσικό είναι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί να δέχονται την καταθλιπτική συγκρητιστική επίδραση της κυρίαρχης περίοικης προτεσταντικής κουλτούρας. Γι’ αυτό εμείς στην Εκκλησία της Αμερικής έχουμε ένα παραπάνω λόγο να προσπαθούμε να λατρεύουμε τον Χριστό με την παραδοσιακή Βυζαντινή μουσική και όχι με φραγκοχορωδίες.

No comments:

Post a Comment