Saturday, March 21, 2015

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΚΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΡΓΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______

Χριστούφαντου, Καυτά ζητήματα που παροργίζουν τον Θεό, Αφυπνιστικά μελετήματα, Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, Θεσσαλονίκη 2014, σσ. 119.

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Το βιβλίο είναι συλλογή επτά κειμένων της Χριστούφαντου που καταπιάνεται με τα ακόλουθα θέματα:
1.) Προς κοινωνίαν Σοδόμων;,
2.) “Εμίσησα Εκκλησίαν πονηρευομένων”,
3.) Ακρίβεια και οικονομία, 
4.) “Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ”,
5.) Αμφίεσις - εξαχρείωσις, εκφυλισμός,
6.) Η παιδοκτόνος άμβλωσις,
7.) Το αντιοικουμενιστικόν “λαλείν" και το “σιγάν”.

Ο κατάλογος των θεμάτων του βιβλίου δείχνει το κέντρο βάρος του ενδιαφέροντος της Χριστούφαντου. Πονεί επειδή η εκκοσμίκευση και ο συγκρητισμός κυρίευσαν τα πάντα και μας ταλαιπωρούν ως έθνος, ως οικογένειες και ως πρόσωπα.

Οι δικές της θέσεις είναι οι θέσεις του Ευαγγελίου και της Παράδοσης της Εκκλησίας.

Το ύφος της γλαφυρό και δόκιμο γράφει πάντοτε με τρόπο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη να παρακολουθήσει το νήμα της σκέψης της.

Γράφει με τρόπο που τα κείμενά της γίνονται κατανοητά από τους απλούς αναγνώστες, αλλά και με τρόπο που ικανοποιούν τον υποψιασμένο και καταρτισμένο αναγνώστη.

Εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ο ρυθμός παραγωγής των έργων της. Εκατοντάδες τα ποιήματα που συνέθεσε και πλήθος οι θεολογικές εργασίες που δημοσίευσε. Όλα διαποτισμένα από τη βαθιά πίστη της και την αγάπη της για τον Χριστό.

Στην ποίηση συνεχίζει το έργο δεκάδων χριστιανών ποιητών που κοσμούν με τα αριστουργηματικά τους ποιήματα τις δέλτους της Ιστορίας της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Την διακρίνει μεγάλη στιχουργική ευχέρεια, πλούτος λεξιλογίου και εικόνων που χρησιμοποιεί, πηγαίος λυρισμός ενώ λεπτή συγκίνηση διατρέχει τα ποιήματά της. 

Με τα πεζά θεολογικά της έργα αποδεικνύεται άξιο πνευματικό τέκνο του π. Αρσενίου Κατερέλου και των άλλων Γεροντάδων παρά τους πόδας των οποίων μαθήτευσε.

Συνιστούμε εκθύμως το βιβλίο στους αναγνώστες.

No comments:

Post a Comment