Monday, May 13, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Η ανακοίνωση της ανακήρυξης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου σε επίτιμο διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, εξέπληξε - δυσάρεστα βεβαίως - τους πάντες. 

Οχι μόνον επειδή ο Μακαριότατος Αθηνών είναι εξ αντικειμένου ανάξιος αυτής της τιμής, αλλά και επειδή ήταν απροσδόκητη έκπληξη η αναγόρευσή του.

Η προιστορία της ανακήρυξης επίτιμων διδακτόρων από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού δεν έχει βεβαίως πείσει για την σοβαρότητα και προπαντός για το ενδιαφέρον των Καθηγητών της να τιμήσουν αξιόλογες προσωπικότητες.

Μεταξύ των αναγορευθέντων επίτιμων διδακτόρων της Σχολής περιλαμβάνονται ο τέως Πριμάτος του Αγγλικανισμού Δρυίδης Αρχιεπίσκοπος Καντερβουργίας Ρόουαν Γουίλιαμς και ο αρχηγέτης των εν Ελλάδι Νεορθοδόξων και Νεονικολαιτών κ. Χρ. Γιανναράς.!!! 

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς περισσότερα για να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κρίσης, που μαστίζει την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.

Ουδείς, λοιπόν, έτρεφε βάσιμες ελπίδες ότι φέτος η Σχολή θα αναγόρευε επίτιμο διδάκτορα προσωπικότητα που διεκρίθη στην Ορθοδοξη θεολογία.

Τουναντίον υπήρχε διάχυτος ο φόβος ότι Νεορθόδοξοι, Οικουμενιστές και Προτεσταντίζοντες θεολόγοι - όπως ο π. Φιλόθεος Φάρος, ο π. Βασίλειος Θερμός, ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, ο Σεβ. Μεσσηνίας κτλ. - θα ήταν οι επόμενοι επίτιμοι διδάκτορες.

Ομολογούμε όμως ότι μας αιφνιδίασε η αναγόρευση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο λόγος;

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι πρόκειται για Πρωθιεράρχη με ψηλαφητή θεολογική ανεπάρκεια σε βαθμό που οδήγησε ακόμη και τον κ. Γιανναρά να του το υποδείξει δημόσια παρά το γεγονός ότι ο Μακαριότατος είναι φιλικά διακείμενος προς τον κ. Καθηγητή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαμφισβητείται ανοιχτά από όλες σχεδόν τις θεολογικές τάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι μόνον.

Υπάρχει - και δικαίως - μια διάχυτη δυσφορία εναντίον του επειδή έχει άνομες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αριστερά κόμματα.

Αλλά υπάρχουν και τα ακόμη χειρότερα. 

Ως γνωστόν ο Μακαριότατος - μεταξύ άλλων - κατηγορείται - δικαίως - ανοιχτά και επώνυμα ως υπεύθυνος
1.) Για την ένοχη σιωπή της Εκκλησίας για την προώθηση αντιχριστιανικών νόμων που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο,
2.) για την διακριτική υποβοήθηση για επιβολή της ηλεκτρονικής φυλακής,
3.) για την υπόσκαψη της προσπάθειας για εκπλήρωση του Τάματος του έθνους,
4.) για την ακύρωση της ομόφωνης απόφασης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με την προσπάθεια επανόδου του Σεβ. Μεσσηνίας στο προσκήνιο των διαλόγων, και
5.) για την σταθερή σθεναρή υποστήριξη που παρέχει για την αντισυνταγματική αλλοτρίωση του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών στο στενό συνεργάτη του Σύμβουλο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρο Γιαγκάζογλου και στους ΚΑΙΡΟΣκόπους του.

Αλήθεια! Για ποιο λόγο ελήφθη η απόφαση να τιμηθεί από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος;

No comments:

Post a Comment