Wednesday, May 29, 2013

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ;



ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΙΚΑΝΟΥΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Διαβάζουμε στη Romfea.gr το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ιωάννη Λότσιου: 

“Μεγάλο θέμα ανακινείται και πάλι στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το σχέδιο που δημοσιεύθηκε προς έγκριση στην Σύνοδο των Επισκόπων το 2015, που αφορά την χειροτονία γυναικών Επισκόπων.

Το εν λόγω σχέδιο υπογράφει ο Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ιουστίνος Γουέλμπι και ο Αρχιεπίσκοπος του Γιόρκ Ιωάννης Σεντάμου, το οποίο θα συζητηθεί στην Γενική Σύνοδο τον Ιούνιο.

Πάντως πολλοί Επίσκοποι έχουν φθάσει πλέον στο σημείο να υποβάλλουν ερώτημα προς την Βασίλισσα της Αγγλίας για διάλυση της Γενικής Συνόδου «Κοινοβούλιο», εάν η ίδια συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάδειξη των γυναικών Επισκόπων.

Η άνευ προηγουμένου πρόταση έγινε κατόπιν εμπιστευτικής συνάντησης υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας την περασμένη εβδομάδα, από την οποία δεν απουσίαζε η απογοήτευση πολλών Επισκόπων.

Ο Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, αν και είναι αποφασισμένος, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, τόνισαν συγκεκριμένοι Επίσκοποι.

Ας θυμηθούμε ότι η αντιπαλότητα σχετικά με αυτό το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών επισκόπων, ήταν μια αιτία παραίτησης του προηγουμένου Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας κ. Ρουόμαν Ουίλιαμς.

Η Σύνοδος μπορεί να απορρίψει τις προτάσεις των Αρχιεπισκόπων τον Ιούλιο, όμως σύμφωνα με αναλυτές η άποψη περί της εισαγωγής γυναικών επισκόπων συνεχώς κερδίζει έδαφος.

Τέλος πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο πρώην Επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, εξέφρασε την θλίψη του που παραιτήθηκε πριν λυθεί το θέμα που αφορά την χειροτονία γυναικών.”

Αγγλικανός Πριμάτος Δρυίδης φεύγει (επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης παρακαλώ!), Πριμάτος κατάσκοπος μπαίνει, καμιά διαφορά δεν κάνει. Πάλιν Αγγλικανός είναι. 

Το μυαλό τους έχει κυριολεκτικά εστιαστεί στη χειροτονία γυναικών και ομοφυλοφίλων επισκόπων - λέμε επισκόπων επειδή για "ιέρειες" δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα.

Φυσικά εμείς δεν στεκόμαστε αν χειροτονούνται άντρες, γυναίκες, ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι. Προέχει το γεγονός ότι οι Αγγλικανοί, όχι μόνον δεν έχουν έγκυρες χειροτονίες, αλλά δεν είναι καν βαπτισμένοι, καθότι το βάπτισμα των αιρετικών είναι μίασμα.

Αρα ποια αξία έχει να συζητούμε ποιος πρέπει να χειροτονείται ή να μη χειροτονείται στον Αγγλικανισμό; Ας αποκτήσουν πρώτα αρχιερωσύνη οι αβάπτιστοι “επίσκοποί” τους και τα υπόλοιπα τα συζητούμε αργότερα.

Αλλά υπάρχει ένα θέμα τάξεως. Υποτίθεται ότι διεξάγουμε Θεολογικό διάλογο με τους Αγγλικανούς για να ενωθούν με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ποια αξία έχει αυτός ο διάλογος όταν οι Αγγλικανοί, ενώ συνεχίζεται ο διάλογος, κάθε λίγο θυμούνται να προσθέσουν καινούργιους νεωτερισμούς και καθαρά αντιευαγγελικές διατάξεις;

Αλήθεια! Γιατί συνεχίζεται ο διάλογος της πλάκας της Ορθοδοξίας με τον Αγγλικανισμό;

No comments:

Post a Comment