Wednesday, November 28, 2012

O ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΛΟΓΩΝ




O ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΙΑΛΟΓΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Σύμφωνα με Πατριαρχικό Γράμμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Μακαριωτάτου Πατριάρχου Θεοδώρου Β', ο Σεβ. Επαρχιούχος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος, ορίσθηκε: "Μέλος της Αντιπροσωπείας εξ Αρχιερέων του Πατριαρχικού Θρόνου, εις την Μικτήν Επιτροπήν του Θεολογικού Διαλόγου μετά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ομού μετά του από ετών μετέχοντος εις αυτήν, Σεβ. Μητροπολίτου Κένυας κ. Μακαρίου".

Ωσαύτως, ο Επίσκοπος Μποτσουάνας Γεννάδιος, διά σχετικού Πατριαρχικού Γράμματος ορίσθηκε Μέλος της εξ Αρχιερέων Επιτροπής, εις το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών.”

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο νέος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με το διορισμό του στο ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο “Εκκλησιών” γράφε των αιρέσεων), έχει υπόψη του να καταθέσει δήλωση με την οποία θα διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν πολλές Εκκλησίες, αλλά ΜΟΝΟΝ η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, δηλαδή η Ορθόδοξη Εκκλησία και ότι η συμμετοχή της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας στο ΠΣΕ, ΔΕΝ σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι αναγνωρίζει ως Εκκλησίες τις Προτεσταντικές αιρέσεις.

Παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα καταθέσει δεύτερη δήλωση με την οποία θα εξηγεί ότι το κοινό κείμενο που υπέγραψαν στο Πόρτο Αλέγκρε οι ορθόδοξοι εκπρόσωποι ουδόλως εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, επειδή με αυτό γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί “η θεωρία των κλάδων” και η “βαπτισματική θεολογία” δύο φοβερές εκκλησιολογικές κακοδοξίες που πλήττουν την πίστη της Ορθοδοξίας ότι συνιστά την Una Sancta, με την οποία πρέπει όλες οι αιρέσεις να ενωθούν για να αποκτήσουν εκκλησιαστική υπόσταση.

Υπάρχει και μια τρίτη υποχρέωση του Αγίου Μποτσουάνας που αφορά το διάλογο με τους Παπικούς. 

Οφείλει να δηλώσει ότι η Εκκλησία της Αλεξανδρείας αποκηρύττει το κοινό κείμενο της επιτροπής διαλόγου Ορθοδόξων και Παπικών της Ραβέννας και να καλέσει τους Παπικούς εκ μέρους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να αποπτύσσουν τις Παπικές πλάνες και να επιστρέψουν εν μετανοία στην Ορθόδοξη Εκκλησία για να αποκτήσουν χάρη και μυστήρια, επειδή η προδοτική για την Ορθοδοξια Συμφωνία του Μπαλαμάντ που αναγνωρίζει ως δήθεν έγκυρα τα μυστήρια των Παπικών, δεν εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας, αλλά τις αποφάσεις της Β΄Βατικάνειας Συνόδου.

Αν δεν είναι αυτά που έχει υπόψη του να κάνει ο Σεβασμιότατος Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος με τη συμμετοχή του στο ΠΣΕ και στο διάλογο με τους Παπικούς, αλλά να συνεχίσει την μέχρι τούδε τακτική του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δηλαδή να συμμετέχει σε συμπροσευχές με τους κάθε λογής αιρετικούς και αλλόθρησκους και να υπογράφει προδοτικά για την Ορθοδοξία κείμενα, τότε ας αρνηθεί την πρόταση συμμετοχής στους διαλόγους που του έγινε, για να μη σκανδαλίζει τους πιστούς, αλλά και για να μη βαρύνει την ψυχή του με συγκρητιστικές ενέργειες. 

No comments:

Post a Comment