Saturday, November 10, 2012

ΑΞΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ




ΑΞΙΑ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ:

“Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Αρχιεπισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, ήγε τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Το απόγευμα της Πέμπτης 8 Νοεμβρίου έγινε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο μίλησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς. Στο τέλος του Εσπερινού ο  Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον πονεμένο άγιο, όπως τον χαρακτήρισε, και μίλησε για την εμπειρία του να σπουδάσει εκκλησιαστικά στη Ριζάρειο Σχολή, στην οποία ήταν διευθυντής επί πολλά χρόνια ο Άγιος Νεκτάριος, αναφέροντας ότι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν ζωντανή την παρουσία του αγίου τόσο στο χώρο όσο και στον τρόπο της σπουδής. Ευχαρίστησε δε τόσο τον ιερό κλήρο όσο και το λαό, που παραβρέθηκαν στον Εσπερινό για να τιμήσουν τον Άγιο και να ευχηθούν στον Ποιμενάρχη τους.

Το πρωί της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. Σπηλαιωτίσσης Κέρκυρας, όπου τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Χερουβείμ Βελέτζας, διευθυντής προσωπικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού. Ο Σεβασμιώτατος αποφάσισε και φέτος, λόγω της κρίσης, να μην δεχθεί ευχές στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ, αντί δώρου  για όσους επιθυμούσαν, παρακάλεσε να γίνει δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως.”

Συγχαίρουμε θερμά και υικά τον Σεβασμιότατο Κερκύρας! 

Σε μια εποχή που πήξαμε κυριολεκτικά στα πολυαρχιερατικά φεστιβάλ - με κάθε επέτειο και ευκαιρία -, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος απέδειξε ότι σέβεται τον εαυτό του, το αρχιερατικό του αξίωμα, το ποίμνιό του και την κρισιμότητα των καιρών με τον σεμνό τρόπο - άξιο ορθοδόξου αρχιερέως - που γιόρτασε τα δικά του ονοματήρια. 

Κανένας αρχιρέας δεν παρεβρέθηκε στον εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε. 

Απλά δέχτηκε τις ευχές του ποιμνίου και των ιερέων του την ώρα που έδινε το αντίδωρο και παρεκάλεσε όσους θέλουν να του κάνουν δώρο για τη γιορτή του να δώσουν κάτι στο “κοινωνικό παντοπωλείο” της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας.

Αυτή είναι συμπεριφορά αληθινού ορθόδοξου αρχιερέα. 

Τα άλλα τα “φεστιβαλικά” στα οποία επιδίδονται ορισμένοι εκθέτουν όχι μόνον το υψηλό της αρχιερωσύνης αξίωμα, αλλά και προκαλούν τον λαό που ζει πρωτοφανή οικονομική κρίση. 

No comments:

Post a Comment