Tuesday, November 20, 2012

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;




ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============

Διαβάζουμε στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία»:

“Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας οι δύο Μητροπόλεις διαθέτουν μεγάλη περιουσία, η οποία περιλαμβάνει ακίνητα στην Αττική και χιλιάδες στρέμματα γης σε διάφορες περιοχές της χώρας, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία» έχει αναστατώσει πολλούς Αρχιερείς. Από τις πρώτες ώρες που κυκλοφόρησε η εφημερίδα τα τηλέφωνα των μητροπολιτών έχουν πάρει φωτιά. 

Κάποιοι εμφανίζονται ανήσυχοι για την έκταση που θα λάβει η έρευνα του ΣΔΟΕ και ταυτόχρονα προβληματισμένοι για την χρονική συγκυρία των διαδοχικών διαρροών πληροφοριών που σχετίζονται με εκκλησιαστικά πρόσωπα. 

Άλλοι πάλι δείχνουν να απορούν για το πώς κάποιοι αδελφοί τους Αρχιερείς κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τέτοια σημαντικά χρηματικά ποσά. 

Πάντως πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Ιεραρχία οφείλει να περιμένει την ολοκλήρωση της έρευνας για να διαπιστωθεί εάν οι πληροφορίες  των αρμοδίων Αρχών – έτσι όπως περιγράφονται στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ – έχουν βάση. 

Ταυτόχρονα τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών επανέφεραν και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ μητροπολιτών τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν τους τελευταίους μήνες στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου και έκαναν λόγο για την ύπαρξη  εγγράφου με ονόματα περισσοτέρων των δέκα Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας οι οποίοι φέρονται να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μεγάλες καταθέσεις σε ευρώ και άλλα νομίσματα.”

Αρχίζουμε από το αυτονόητο.

Χρειάζεται πρώτα να στοιχειοθετηθούν οι σχετικές κατηγορίες.

Σε περίπτωση που αποδειχθούν αληθινές δεν πρέπει να υπάρξει ούτε υποψία δισταγμού συγκάλυψης τέτοιας μορφής υποθέσεων.

Οσοι κληρικοί τυχόν βρεθούν με καταθέσεις σε τράπεζες ή με άλλα περιουσιακά στοιχεία πρέπει αμέσως να περάσουν από συνοδικό δικαστήριο και να καθαιρεθούν.

Οταν δίνουν με τους μοναχικούς τους όρκους υπόσχεση στο Θεό ότι θα τηρήσουν ισόβια ακτημοσύνη πρέπει να γνωρίζουν τι εννοούν. Δεν νομίζω ότι είχαν υπόψη τους ότι θα δημιουργούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς και υπεράκτιες εταιρείες ή κάτι το ανάλογο.

Χωρίς κανένα διασταγμό κληρικοί που ΤΥΧΟΝ (επαναμβάνω ΤΥΧΟΝ, αφού τίποτα για την ώρα συγκεκριμένο δεν υπάρχει), έχουν περιουσίες, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί στην Εκκλησία. 

Και δεν τίθεται μόνον θέμα γι’ αυτούς που πλούτισαν με αθέμιτο τρόπο. 

Αυτό τι συζήτηση χρειάζεται;

Ούτε πρόκειται μόνον γι’ αυτή τη χρονική περίοδο που ο κόσμος κυριολεκτικά πεινά και που θα σκανδαλιστεί αφόρητα αν ΤΥΧΟΝ μάθει ότι όντως υπάρχουν κληρικοί με αυτές τις καταθέσεις.

Οι κληρικοί - και δη οι εξ αυτών άγαμοι - δεν νοείται να έχουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία.

Αν μεν κληρονόμησαν κάποια χρήματα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία οφείλουν να τα δωσουν στους άλλους συγκληρονόμους τους ή το ακόμη πιο ορθόν να τα αφιερώσουν σε έργα ευποιίας.

Καλόγηρους με περιουσίες δεν πρέπει με κανένα τρόπο η Εκκλησία να αποδέχεται. Ο Χριστός ήταν ο ακτήμων Ιησούς που δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι. Χριστός και χρυσός αλληλοαποκλείονται. Τελεία και παύλα.

2 comments:

  1. Αγαπητέ Παναγιώτη, μήπως ανάμεσα σε αυτούς τους "μητροπολίτες", συγκαταλέγεται και γνωστός φεστιβαλιστής βορειοελλαδίτης με πολυτελή τζιπάρα φίλος του Βενιζέλου, για τον οποίο έχει λεχθεί ότι ηνάλωσε τη μισή του περιουσία για να αναρριχηθεί γλύφοντας στο θρόνο και που του προσήψαν ότι είναι υπέρμετρα φιλόδοξος και ματαιόδοξος πέρα από τα συνηθισμένα;
    Και που με το παραμικρό, ελλείψει θεολογικών αλλά και αθεολόγητων επιχειρημάτων, απειλεί θεούς και δαίμονες με μηνύσεις, αδιαφορώντας για το γραφικό, να μην καταφεύγουν οι Χριστιανοί στην κοσμική δικαιοσύνη καθ' όσον θα κρίνουν όλο τον κόσμο;
    Διαφώτισέ μας σε παρακαλώ, με τον τρόπο που εσύ μόνο ξέρεις, ρίχνοντάς του ένα "ξεσκόνισμα" εάν απαιτηθεί.

    ReplyDelete
  2. ΟΥΔΕΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΧΩ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΥΤΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ.

    ReplyDelete