Monday, November 19, 2012

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ



Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Στο χθεσινό του κήρυγμα στην Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας, ο Καθηγούμενός της Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Ζαχαρής, μας είπε πολλά αξιόλογα πράγματα.

Καταρχήν δήλωσε έτοιμος να καθιερώσει - αν υπάρξει ενδιαφέρον - ακόμη και καθημερινά βραδυνές θείες λειτουργίες, για να βοηθήσει τον κόσμο που εργάζεται να λειτουργείται τακτικά.

Πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτή η προθυμία.

Πόσο πιο σημαντικό θα καταστεί όταν αυτό γίνει πρακτική και όταν προπαντός ο Αρχιμ. Βασίλειος(Γοντικάκης), Γέροντας του π. Ιερόθεου Ζαχαρή και πνευματικός πατέρας των Ιερών Μονών Ιβήρων και Σταυρονικήτα του Αγίου Ορους, αναλάβει την πρωτοβουλία να στείλει μικρούς πυρήνες αδελφοτήτων στην Αμερική για να συγκροτηθούν μοναστικές αδελφότητες που θα ζουν την ασκητική ζωή και θα τη διδάσκουν βιωματικά στην Ομογένεια.!

Μας είπε ακόμη ότι η πνευματική κρίση προηγήθηκε της σημερινής οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας. 

Το εικονοστάσι με την εικόνα του Κυρίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου με τα στέφανα του γάμου εξαφανίστηκε από την "κατ’ οίκον Εκκλησία" - δηλαδή την οικογένεια -, ενώ άλλες “εικόνες” της σύγχρονης ειδωλολατρίας πήραν τη θέση του.

Αυτό όμως δεν συνέβηκε με την Ομογένεια. 

Οι πλείστοι ομογενείς ήλθαν στην Αμερική τη δεκαετία του 50 και του 60 ή και νωρίτερα και έφεραν μαζί τους μια άλλη παράδοση που ήταν ζωντανή τότε στην Ελλάδα και στην Κύπρο και την οποία κράτησαν γιατί ήταν ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσουν όρθια την ψυχή τους στο Νέο Κόσμο.

Να βοηθήσει ο Θεός λοιπόν να κρατήσουμε ως ομογενείς αυτή την ευλογημένη παράδοση και η Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου Αστορίας να γίνει κέντρο ασκητικό που θα εμπνέει όλους μας.

No comments:

Post a Comment