Tuesday, November 20, 2012

ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ




ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Αγιορείτικο Βήμα:”

“Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί τον τελευταίο χρονικό διάστημα στην τοπική κοινωνία της Ναυπάκτου. Ο λόγος είναι η ακοινωνησία που έχει επιβληθεί από την Ιερά Σύνοδο στους μοναχούς της Ι. Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου.

Από πληροφορίες που έχουμε εκ Ναυπάκτου παρά την ανακοίνωση που επέβαλε η Ι. Σ. προς τους πατέρες και Ιερομόναχους του μοναστηριού, ξεκίνησαν να λειτουργούν κανονικά και μεγάλος πλήθος λαού ακολουθεί. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε που οδηγεί η Ι. Σ. της Εκκλησίας την τοπική Εκκλησία της Ναυπάκτου; Μήπως οδηγούμαστε σε μια νέα Μονή Εσφιγμένου εκτός Αγίου Ορους;

Δεν βλέπει η Ι. Σ. ότι με την τακτική που εφαρμόζει τόσα έτη απέτυχε και οδηγείται τώρα η τοπική Εκκλησία σε σχίσμα;  Όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς και καθαιρέσεις να γίνουν από την Ι.Σ., το μοναστήρι θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Άρα θα έχουμε μια Μονή Εσφιγμένου μέσα στο Άγιο όρος και μια «Μονή Εσφιγμένου» στη Ναύπακτο.”

Οι κατηγορίες ότι ο Σεβ. Ναυπάκτου είναι φιλοχρήματος ή ότι διέπεται από αντιμοναχικό πνεύμα δεν ευσταθούν.

Δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες της είδησης του ιστολογίου το οποίο είναι σαφές ότι ευνοεί την αδελφότητα της Μονής και αντιτίθεται στον Σεβ. Ναυπάκτου.

Θα σταθούμε όμως λίαν επικριτικά στην εικαζομένη συναίνεση για σχίσμα εκ μέρους των μοναχών της μονής.

Αν οι πληροφορίες του ιστολογίου είναι ακριβείς και οι πατέρες της Μονής σκοπεύουν να αψηφήσουν τις εντολές της Συνόδου και θα λειτουργούν χωρίς ή και αντίθετα με τις εντολές της Ιεράς Συνόδου, αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσουν σε σχίσμα ή μάλλον σε παρασυναγωγή, επειδή - από ότι τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε - δεν τίθεται θέμα πίστεως όπως για τους Εσφιγμενίτες. 

Αν καταλάβαμε καλά από την παρέμβαση του Πανοσιολογιότατου Προηγουμένου του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου οι διαφορές του Σεβασμιότατου με την αδελφότητα της Μονής αφορούν τον έλεγχο των οικονομικών της.

Για όνομα του Θεού! 

Τίποτα δεν δικαιολογεί τη δημιουργία σχίσματος, αλλά όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο έλεγχος των οικονομικών της Μονής δεν είναι λόγος σχίσματος.!

No comments:

Post a Comment