Tuesday, October 30, 2012

Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΣΑΒΒΑΤΟΣ) ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;




Ο ΣΕΒ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΣΑΒΒΑΤΟΣ) ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πολλά περίμενα να ακούσω, αλλά όχι αυτό που πληροφορήθηκα από ένα απολύτως φερέγγυο γνωστό παράγοντα, ο οποίος είχε την ευγένεια να μου τηλεφωνήσει για να με ρωτήσει αν επηρεάστηκα από τον τυφώνα Σάντυ.

Στη συνομιλία μας μου απεκάλυψε ότι έχει έγκυρες πληροφορίες από το Φανάρι ότι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος εξέφρασε ήδη στον Παναγιότατο την επιθυμία να αποσυρθεί επειδή νιώθει δυσβάστακτο το βάρος του Αρχιεπισκοπικού αξιώματος και γι’ αυτό επιθυμεί να παραιτηθεί και να εφησυχάσει στην Ελλάδα.

Αληθεύει αυτή η είδηση;

Προσωπικά αμφιβάλλω για δύο λόγους.

1.) Ο Σεβασμιότατος Αμερικής διέψευσε στο πρόσφατο και στο απώτερο παρελθόν κατ’ επανάληψη ότι έχει την πρόθεση να παραιτηθεί.

2.) Παρεβρέθηκα στα θυρανοίξια του ιερού ναού του Αγίου Πέτρου στο Μπρόνξ, που τέλεσε ο Σεβασμιότατος, και θαύμασα κυριολεκτικά την αντοχή του και τη δυνατότητά του να αντιδρά αμέσως σε κάθε ερέθισμα που δέχεται. Κάθε άλλο παρά κουρασμένο Αρχιεπίσκοπο από το μεγάλο φόρτο των ευθυνών είδα κατά τα θυρανοίξια. Ζωηρός, ακούραστος, με ζωηρά αντανακλαστικά σε κάθε ερέθισμα, κρυστάλλινη μνήμη, ακμαιότατες δυνάμεις χωρίς να δείξει το παραμικρό σημάδι κοπώσεως. Αυτή ήταν η εικόνα που αντίκρυσα.

Δεν μπορώ φυσικά να ξέρω αν - παρά ταύτα - ο Σεβ. Αμερικής εξέφρασε κατ’ ιδίαν στον Πατριάρχη την επιθυμία να παραιτηθεί.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι στέλεχος του Φαναρίου έδωσε αυτή την πληροφορία. 

Την έδωσε όμως επειδή όντως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί ή μήπως επειδή ακριβώς κάποιοι επιθυμούν να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διαρρέουν την πληροφορία, για να επιταχύνουν τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση;

Αλλά η πραγματική έκπληξη της είδησης δεν είναι μόνον ότι ο Σεβασμιότατος Αμερικής έχει εκφράσει - αν όντως έχει εκφράσει - την επιθυμία να παραιτηθεί - αλλά το ποιος θα είναι ο διάδοχός του σε περίπτωση που παραιτηθεί.

Μέχρι τώρα ακούστηκαν τα ακόλουθα ονόματα ως μελλοντικοί Αρχιεπίσκοποι Αμερικής:

Γαλλίας Εμμανουήλ, Ατλάντας Αλέξιος, Ντιτρόιτ Νικόλαος, Σεβαστείας Δημήτριος, Καναδά Σωτήριος, Μπουένος Αιρες και Νότιας Αμερικής Ταράσιος.

Πλην όμως ο προαλειφόμενος και προωθούμενος για το αξίωμα - κατά την ίδια πάντοτε πηγή εκ Φαναρίου - είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (Σαββάτος).

Καταρχήν εύχομαι εκ βάθους καρδίας ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να μην έχει πρόθεση να παραιτηθεί.

Στη συνέχεια προσεύχομαι ο Παναγιότατος να μην έχει ούτε υποψία ψιλού λογισμού να στείλει στην Αμερική τον Σεβ. κ. Σαββάτο.

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι οι Φαναριώτες είναι τόσο αφελείς ώστε να εμπιστευτούν μια τόσο νευραλγική θέση σε ένα κυριολεκτικά απρόβλεπτο και ανεξέλεγκτο πρόσωπο όπως ο Σεβ. Μεσσηνίας.

Ούτε και είμαι βέβαιος ότι κατέχει την Αγγλική γλώσσα στο απαραίτητο επίπεδο για να κινείται άνετα ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Αν όμως αφρόνως - γράφε παραφρόνως - ο Παναγιότατος σκοπεύει να μας στείλει τον Σεβ. κ. Σαββάτο στην Αμερική, ας ετοιμαστεί για αντιδράσεις ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που συνάντησε την εποχή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα, οι οποίες μάλιστα αυτή τη φορά πιθανότατα θα οδηγήσουν σε Αυτοκεφαλία την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής.

Ως υστερόγραφο του άρθρου εκφράζω την υπόνοια ότι ίσως σκόπιμα κάποιος διέρρευσε την πληροφορία στο απολύτως φέρεγγυο πρόσωπο που μου τηλεφώνησε, επειδή γνώριζε ότι θα μου μετέφερε την πληροφορία και ως εκ τούτου υπολόγισε στη δεδομένη μου αντίδραση.

Γι' αυτό ας έχουμε μεν υπόψη την πληροφορία αλλά με πολλά κρατούμενα.

No comments:

Post a Comment