Sunday, October 28, 2012

Ο “ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΤΟΣ” ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ “ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΤΗΣ”



Ο “ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΤΟΣ” ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ “ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΤΗΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Στην εφημερίδα “Το Παρόν” ο εκκλησιαστικός συντάκτης της που συντάσσει τη στήλη “Μικρά και ενοχλητικά” γράφει για τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο:

“Ελικοπτεράτοι! Ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής και της οικονομικής κρίσης, οι ιεράρχες μετακινούνται σεμνά και ταπεινά. Οι εποχές με τις αστραφτερές μαύρες λιμουζίνες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Άλλοι κινούνται με γκολφάκια και άλλοι με απλά οικογενειακά αυτοκίνητα. Εξίσου διακριτικά μετακινείται φιλόδοξος αρχιερέας της νέας γενιάς. Αυτά όμως μόνον όταν πρόκειται για τις...επί εδάφους μετακινήσεις του ή, έστω, τις διά θαλάσσης, για τις ανάγκες της νησιωτικής μητρόπολης.

Γιατί, συχνά πυκνά, βρίσκεται σ' ένα ελικοδρόμιο...Με την ευγενική προσφορά επιχειρηματία, που χωρίς αμφισβήτηση αγαπά την Εκκλησία, ο μητροπολίτης έχει κάνει το ελικόπτερο...ταξί! Το πρωί πανηγύρι στην Πελοπόννησο και το απόγευμα εσπερινός σε νησί του Αιγαίου. Όπως κατακτά τους αιθέρες της Ελλάδος, ονειρεύεται να ηγηθεί και της Εκκλησίας της..."

Ολα ορθά όσα αναφέρει ο εκκλησιαστικός συντάκτης της εφημερίδας “Το Παρόν”. 

Για λόγους όμως αληθείας και δικαιοσύνης πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Σεβασμιότατος Σύρου δεν είναι ο μόνος ιεράρχης που συνηθίζει να μεταβαίνει από πολυαρχιερατικο φεστιβάλ σε πολυαρχιερατικό φεστιβάλ. 

Ισως είναι ο πιο εκτεθειμένος μεταξύ των ιεραρχών για την ατέλειωτη συμμετοχή του στα πολυαρχιερατικά φεστιβάλ και προπαντός επειδή χρησιμοποιεί τακτικά ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του. 

Και εμείς άλλωστε αναφερθήκαμε κατ’ επανάληψη στο γεγονός και ο π. Διονύσιος Τάτσης έγραψε στον “Ορθόδοξο Τύπο” σχετικό κείμενο που αναδημοσίευσε το ιστολόγιο “Θρησκευτικά”. 

Οφείλουμε όμως - για λόγους αληθείας και δικαιοσύνης, όπως ανέφερα - να ομολογήσουμε ότι δεν είναι ο μόνος ιεράρχης που μετέρχεται αυτή την τακτική. 

Δυστυχώς!

Μακάρι ο Αγιος Θεός να φωτίσει και τον Αγιο Σύρου και όσους άλλους ιεράρχες στην Ελλάδα - αλλά τελευταία και στην Κύπρο - ακολουθούν μια τακτική που ευτελίζει και εκκοσμικεύει την Εκκλησία στα μάτια των πιστών και εκθέτει τους ιεράρχες που μετέχουν συστηματικά σ’ αυτή την πρακτική.

No comments:

Post a Comment