Wednesday, October 24, 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ




ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ανταπόκριση του Πανοσ. Αρχιμ. Νάρκισσου Γκάμμου που επιγράφεται: “Εγκαινιάστηκε ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος Ναός της Αφρικής”:

“Την Κυριακή, 21η Οκτωβρίου ε.ε., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ ετέλεσε σε κλίμα κατανύξεως και ενθουσιασμού τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Κανάγκας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρου και Πενταπόλεως κ. Ιγνατίου.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος ανεφέρθη στον οραματισμό του αειμνήστου ιεραποστόλου π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι για την ανέγερση ενός μεγάλου ορθοδόξου Ναού στην περιοχή της Κανάγκας, έργο που άρχισε να υλοποιείται το έτος 2004 και ολοκληρώθηκε το 2010 από τον Σεβ. Μητροπολίτη τότε Κεντρώας Αφρικής και νυν Πενταπόλεως κ. Ιγνάτιο. Η δαπάνη του μεγάλου αυτού έργου εκαλύφθη εξ ολοκλήρου από τον Ιεραποστολικό Σύλλογο Πατρών «Ο Πρωτόκλητος».

Προ του πέρατος της Ευχαριστιακής Συνάξεως η ΑΘΜ απένειμε τιμητικές διακρίσεις στον Πρόεδρο του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Πρωτόκλητος» κ. Νικόλαο Σίμο και στον πολιτικό μηχανικό κ. Πυθαγόρα Μανωλιάδη, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης γι’ αυτήν την μεγάλη προσφορά προς την πολυπληθέστατη τοπική Εκκλησία της Κεντρώας Αφρικής.”

Να ευχαριστήσουμε τον π. Νάρκισσο Γκάμμο για τις εύστοχες ανταποκρίσεις του με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό για την πατριαρχική επίσκεψη, που αποκαλύπτουν το τεράστιο ιεραποστολικό έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αφρική.

Οι αφανείς ήρωες του μεγάλου αυτού έργου δεν είναι μόνον οι ταπεινοί και παραδοσιακοί εργάτες του Ευαγγελίου στην Αφρική αλλά και οι αόκνως εργαζόμενοι στα μετόπισθεν για να ενισχύουν το έργο. 

Ο σύλλογος “Πρωτόκλητος”, η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Ορους, η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κύπρου - και δη η Ιερά Μονή Κύκκου - και πολλοί άλλοι φορείς ενισχύουν παντοιοτρόπως το ιεραποστολικό έργο.

Ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας μπορεί να καυχάται εν Κυρίω για το έργο που πραγματοποιείται με τις ευλογίες και τη  καθοδήγησή του που γίνεται πρόξενος μεγάλης χαράς και περηφάνειας για όλους τους ορθόδοξους χριστιανούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας επειδή η ποιμαντική του περιοδεία στην Κανάγκα και στην Κατάγκα ήταν σεμνή και ταπεινή. 

Η ολιγομελής ομάδα που συνόδευε τον Μακαριότατο κ. Θεόδωρο δεν πήγε για να προκαλέσει με πολυαρχιερατικά συλλείτουργα και άλλες ματαιότητες που σκανδαλίζουν τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας συλλειτούργησαν μόνον οι επιχώριοι αρχιερείς και στην Κανάγκα και στην Κατάγκα.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος, με την ποιμαντική του επίσκεψη, αγκάλιασε με ιδιαίτερη στοργή και σεμνότητα το ιεραποστολικό έργο και κέρδισε την αγάπη και το σεβασμό των απανταχού της γης Ορθοδόξων.

Μακάρι πάντοτε και σε όλα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μακαριότατος κ. Θεόδωρος να μας κάνουν το ίδιο περήφανους όπως μας κάνουν με την υπό εξέλιξη Πατριαρχική περιοδεία στο Κογκό.

No comments:

Post a Comment