Wednesday, October 17, 2012

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΤΑΓΚΑΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ




ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΑΤΑΓΚΑΣ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” ανταπόκριση του Πανοσ. Αρχιμ. Νάρκισσου Γκάμμου που συνοδεύει τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας στην ποιμαντορική περιοδεία του στην επισκοπή Κατάγκας: 

“Την 16η Οκτωβρίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κατάγκας κ.Μελέτιο, επισκέφθηκε τον Κυβερνήτη της πόλεως  Lubumbashi, Εντιμ. κ.Katumbi Chapwe Moise, προς τον οποίο εξέφρασε ευχαριστίες για την επιδεικνυομένη συμπαράσταση στο έργο της Ιεράς Επισκοπής Κατάγκας.

Ο Εντιμ. Κυβερνήτης εξεδήλωσε την ευγνωμοσύνη του για την πολυεπίπεδη προσφορά της τοπικής Εκκλησίας, ενώ χαρακτήρισε την παρουσία του Μακαριωτάτου ως μεγάλη τιμή και ευλογία για την τοπική κοινωνία, ζητώντας την Πατριαρχική ευχή για προσωπικό του θέμα.

Κατόπιν η ΑΘΜ μετέβη στο τόπο όπου εξεδήμησε ο αείμνηστος ιεραπόστολος π. Κοσμάς Γρηγοριάτης και ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.

Ακολούθως, επισκέφθηκε την παρακειμένη Ενορία του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού και εγκαινίασε τις νέες εγκαταστάσεις του σχολείου, δωρεά του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Αγ. Κοσμάς ο Αιτωλός» Θεσσαλονίκης.



Την 16η Οκτωβρίου ε.ε. επισκέφθηκε την Ενορία του Αγ. Ιωάννου του Βαπτιστού της πόλεως Likasi, όπου στην είσοδο της πόλεως έτυχε θερμής υποδοχής εκ μέρους των χριστιανών.

Στον Ιερό Ναό εψάλη δοξολογία, κατά την οποία ο Μακ. Πατριάρχης ανεφέρθη στην ποιμαντική και εν γένει μέριμνα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για το Χριστεπώνυμο πλήρωμα και με συγκίνηση εμνημόνευσε και την παρουσία, κατά το παρελθόν, των περίπου χιλίων ελλήνων που ζούσαν και δραστηριοποιούταν στην πόλη.”

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση της πατριαρχική περιοδεία του Μακαριότατου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου στην επισκοπή Κατάγκας που αποτελεί πραγματικό διαμάντι του Θρόνου Αλεξανδρείας.

Περνούμε από έκπληξη σε έκπληξη κάθε μέρα που διαβάζουμε τις ανταποκρίσεις του π. Νάρκισσου. Τεράστιο σε ποιότητα και βάθος το έργο του Θεοφιλέστατου Κατάγκας κ. Μελέτιου και των συνεργατών του, που αντανακλά βεβαίως στο πρόσωπο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Εξίσου εντυπωσιακή είναι η όλη παρουσία του Μακαριότατου Αλεξανδρείας.

Η πατριαρχική συνοδεία είναι ολιγομελής και κινείται ταπεινά και σεμνά, χωρίς πολυαρχιερατικά συλλείτουργα και άλλες ματαιότητες που αποκαρδιώνουν τους πιστούς.



Ο τάφος του αείμνηστου Κοσμά Γρηγοριάτη απέριττος και σεμνός. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων εκκλησιαστικών τελετών εκ μέρους του Μακαριότατου Αλεξανδρείας κινούνται στο ίδιο εκκλησιαστικό πνεύμα.

Αθόρυβα πάντοτε γίνονται τα σπουδαία κατά Θεόν έργα στην Εκκλησία. 

Οι τενεκέδες των πολυαρχιερατικών φεστιβάλ, των κάθε λογής νεωτερισμών και της παντοειδούς εκκοσμίκευσης απαξιώνουν την Εκκλησία στα μάτια των πιστών και εφοδιάζουν με όπλα ατομικής ισχύος τους εχθρούς του Ευαγγελίου. 

Αντίθετα η αθόρυβη και πνευματική πορεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας - όπως γίναμε μάρτυρες τις τελευταίες μέρες κατά την πατριαρχική επίσκεψη στην Κατάγκα - γίνεται πρόξενος σε όλους πνευματικής εν Χριστώ Ιησού χαράς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους κοπιάζουν - για την ακρίβεια θυσιάζουν τη ζωή τους - για να καρποφορεί τόσο σπουδαίο έργο στην Εκκλησία. Μνησθείη Κύριος ο Θεός εν τη βασιλεία Αυτού πάντοτε όσους συντελούν στον ευαγγελισμό του κόσμου.

No comments:

Post a Comment