Wednesday, August 8, 2012

Η ΡΩΣΙΑ, Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Η ΡΩΣΙΑ, Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΚΑΙ Η ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Διαβάζουμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες” ρεπορτάζ του mospat.ru:


“Σύμφωνα με πληροφορίες της 1ης Αυγούστου 2012 κεφάλαια, τα οποία διέθεσε η Ρωσική Ομοσπονδία στα πλαίσια του έργου αποκατάστασης των ιερών προσκυνημάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα της UNESCO, έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς των εργολάβων. Κατά το παρόν μια Σερβική και δυο Ιταλικές εταιρείες, οι οποίες κέρδισαν στο σχετικό διαγωνισμό, έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα αποκατάστασης τα οποία προγραμματίζονται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Μαϊο 2013.


Η Ρωσική Κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει στη UNESCO ένα ποσό των 2 εκ. δολαρίων ΗΠΑ.


Αυτή η συγχορήγηση της Ρωσίας του έργου της UNESCO θα καλυψει τις επισκευές των προσόψεων και τη συντήρηση των παλαιών τοιχογραφιών στην Ιερά Μονή Πατριαρχείο Πεκίου, στις Ιερές Μονές Γκρατσάνιτσα και Βυσόκι Ντετσάνυ καθώς και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Λεβισκαγια στην Πριζρένη. Αυτά τα ιερά σεβάσματα μαζί με περισσότερα από 150 άλλα της Σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο έχουν υποστεί ζημιές κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και της πολεμικής συγκρούσεως 1998-1999 καθώς και στο διάστημα του αντισερβικού πογκρόμ το Μάρτιο 2004.


Σημειωτέον ότι ο Ιερός Ναό της Παναγίας Λεβσίτσκαγια στην Πριζρένη ανάγεται στο 9 αι. και είναι από τις αρχιαότερες του Κοσόβου. Οι τοιχογραφίες του Ναού που χρονολογούνται στο 1306-1307 αναγνωρίζονται αριστουργήματα εκκλησιαστικής ζωγραφικής του 14 αι. Με την ανοχή της αστυνομίας του Κοσόβου ο Ναός υπέστη επανειλημμένες ιεροσυλίες. Ως αποτέλεσμα των βλαβών στη στέγη εντός Ναού άρχισε να διεσδύει υγρασία από βροχές με αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση των αρχαίων τοιχογραφιών.


Οι Μονές, οι οποίες αναστηλώνονται με τη χορήγηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας επίσης δέχθηκαν επανειλημμένως βανδαλισμούς. Η Ιερά Μονή Βυσόκι Ντέτσανι η οποία χτίσθηκε από τον άγιο κράλη Στέφανο Ούρος το 1327 είναι ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής του Μεσαίωνα. Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας επιθέεως το ιερό καθίδρυμα ετέθη υπό προστασία των δυνάμεων του KFOR. Ωστόσο το 2007 η Μονή δέχθηκε και πάλι πυρά όλμων ενώ τον Απρίλιο 2012 στους τοίχους της εμφανίσθηκαν επιγραφές «Ιδιοκτησία του Απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου», μιας τρομοκρατικής οργάνωσης η οποία φημίζεται για την εξόντωση και τους διωγμούς των Σέρβων Ορθοδόξων κατοίκων της περιοχής.”


Θερμότατες οι ευχαριστίες όλων των Ορθόδοξων χριστιανών για τη συμβολή της ομοδόξου Ρωσίας για την αποκατάσταση των εξαίρετων μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού στο Κόσοβο, στο λίκνο της Ορθοδοξίας των αδελφών μας των Σέρβων, που γκρέμισαν και μαγάρισαν οι Ισλαμιστές Κοσοβάροι τρομοκράτες.


Παρόλη τη σχετική πρόοδο που επετεύχθη η αλήθεια είναι ότι το Κόσοβο εξακολουθεί να παραμένει μια περιοχή που προκαλεί φόβο στους Ορθόδοξους Σέρβους και δεν τους δίνει κουράγιο να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι ακόμη και στα μνημεία που έγιναν οι επιδιορθώσεις από τους βανδαλισμούς πέφτουν όλμοι που τα ξανακαταστρέφουν.


Το κακόγουστο παραμύθι ότι οι οι Μουσουλμάνοι έχουν την καλή διάθεση να ζήσουν ειρηνικά δίπλα σε άλλους πληθυσμούς αποδεικνύεται στην πράξη εντελώς εξωπραγματικό, από τη Σερβία μέχρι την Κύπρο και από την Μέση Ανατολή μέχρι τις Φιλιππίνες, την Κένυα, το Πακιστάν και γενικά όπου υπάρχουν μουσουλμάνοι.


Θερμή μας παράκληση προς τη Ρωσική Εκκλησία να αναλάβει πρωτοβουλία για την επούλωση του υφισταμένου σχίσματος στην Εκκλησία της Σερβίας. Η υπό τον Σεβ. κ. Αρτέμιο ομάδα των πιστών μπορεί να επανδρώσει Μονές και τα προσκυνήματα του μαρτυρικού Κόσοβο και έτσι μαζί με τους ναούς και τα άλλα ανεκτίμητης πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξίας εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής, να επέλθει παράλληλα η εξαφάνιση του σχίσματος που ταλαιπωρεί την αδελφή ομόδοξη Εκκλησία της Σερβίας.


Σε κανένα δεν συμφέρει το σχίσμα. Ας αναλάβει πρωτοβουλία η Εκκλησία της Ρωσίας για να βοηθήσει τους ομόδοξους Σερβους αδελφούς μας να αποκαταστήσουν την εκκλησιαστική τους ενότητα που θα βοηθήσει εν συνεχεία και στην αποκατάσταση της εθνικής τους ενότητας.


Ολοι είναι Σέρβοι. Ολοι είναι πατριώτες. Ολοι θέλουν να γλυτώσουν το μαρτυρικό Κόσοβο από τα νύχια των Ισλαμιστών. Ας επουλώσουν λοιπόν το εκκλησιασιτκό σχίσμα και ας εργαστούν ενωμένοι προς αυτή την κατεύθυνση.


No comments:

Post a Comment