Sunday, August 19, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΛΟΓΟΙ ΣΤ΄


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

___________


Γέροντος Παισίου Αγιορείτου, Λόγοι Στ΄, Περί προσευχής, Ιερόν Ησυχαστήριον “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκη, 2012, σσ. 309.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Είναι ένα πράγμα να μιλάς για το Θεό όταν είσαι άγιος και διαφορετικό πράγμα να μιλάς για το Θεό επειδή διάβασες την Αγία Γραφή ή τα βιβλία των Αγίων ή ακόμη χειρότερα επειδή δίνεις διέξοδο στα αμαρτωλά πάθη σου για να προβάλουν το είδωλο του Θεού που σχημάτισες στην ψυχή σου.


Αυτό σκέφτηκα όταν διάβασα τον εξαιρετικό τόμο - τον έκτο της σειράς - του Γέροντος Παισίου, που εξέδωσε το Ιερόν Ησυχαστήριο “Ιωάννης Ευαγγελιστής”, που έχει ως κύριο θέμα την προσευχή, ένα θέμα για το οποίο ο μακαριστός Γέροντας ήταν κατεξοχήν ικανός να μιλήσει “ως εξουσίαν έχων”.


Το βιβλίο είναι μια αποκάλυψη ενός άγνωστου κόσμου, ενός κόσμου αγιότητας που δεν μπορεί να πλησιάσει το μυαλό του ανθρώπου που είναι αιχμαλωτισμένο στους εμπαθείς λογισμούς.


Για να αντιληφθεί ο αναγνώστης την αξία το βιβλίου μεταφέρω μόνον ένα - από τα πολλά με την όλη σημασία της λέξης αξιόλογα - που αναφέρει.


Μπορεί να περάσω ολόκληρη μέρα κάνοντας εργόχειρο και λέγοντας “Δόξα σοι ο Θεός. Δόξα σοι ο Θεός γιατί ζω. Δόξα σοι ο Θεός γιατί θα πεθάνω και θα πάω κοντά στον Θεό. Δόξα σοι ο Θεός, ακόμη και να με βάλη στην Κόλαση και πάρη ένα κολασμένο στον παράδεισο. Και αν θέλη να μη με θυμάται και λυπάται στην κόλαση, ας πάρει πολλούς κολασμένους στον Παράδεισο, ώστε η χαρά Του γι’ αυτούς να είναι περισσότερη και να λιγοστέψη η στενοχώρια Του για μένα”.


Είδατε πνευματική αρχοντιά και κατάσταση πνευματική;


Ενα εξαιρετικό βιβλίο που έρχεται να προσθέσει ένα έγκυρο - τονίζω και υπογραμμίζω τον όρο έγκυρο - βιβλίο για τον μακαριστό Γέροντα Παίσιο, επειδή πολλά από τα βιβλία που κυκλοφορούν για τον μακαριστό Γέροντα αποτελούν προσπάθεια ευσεβών ανθρώπων να σκιαγραφήσουν τον μακαριστό και εν Αγίοις αυλιζόμενο Γέροντα, που δεν έχουν όμως πάντοτε κατ’ ανάγκην τη δυνατότητα να συλλάβουν την έννοια των λόγων του και έτσι του αποδίδουν αυθαίρετα πράγματα που δεν είπε στην πραγματικότητα.


Εγκυρα βιβλία για τον π. Παίσιο είναι καταρχήν τα βιβλία που ο ίδιος συνέγραψε και στη συνέχεια οι εκδόσεις του Ιερού Ησυχαστηρίου “Ευαγγελιστής Ιωάννης” της Σουρωτής και ο βίος του Γέροντα Παισίου που συνέγραψε ο Ιερομόναχος Ευθύμιος Γέροντας της Καλύβης της Αναστάσεως στην Καψάλα, τον οποίο αποδίδει στον μακαριστό Γέροντά του παπα - Ισαάκ.


Ολα τα άλλα βιβλία που γράφτηκαν για τον π. Παίσιο ας τα διαβάζουμε περνώντας από την κρισάρα των έγκυρων βιβλίων του Γέροντα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα βιβλία που μιλούν για προφητείες καταστροφής κτλ..

No comments:

Post a Comment