Thursday, August 30, 2012

ΣΕΜΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΣΕΜΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==================


Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του κ. Νικόλαου Μαγγίνα στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”:


“Για το ιερό πρόσωπο του «ανυποχώρητου κήρυκος της αληθείας και της δικαιοσύνης» του Ιωάννου του Προδρόμου μίλησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας όπου χοροστάτησε, στον ιστορικό Ναό του Αγίου στην Ξηροκρήνη του Βοσπόρου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο νόημα και στο περιεχόμενο της Μνήμης της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Ιωάννου του Βαπτιστού.


Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε στους προσκυνητές, κληρικούς και λαϊκούς, από την Πόλη και την Ελλάδα που προσήλθαν στη Θεία Λειτουργία, τον συμπροσευχόμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο τον οποίο χαρακτήρισε ως «σεμνό, ταπεινό, ειρηνοποιό και ακούραστο» και ο οποίος εξελέγη προ 13 ετών στην «επιφανεστέρα και μεγαλυτέρα των νέων Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου» από Μητροπολίτης Βρεσθένης. Ο Πατριάρχης σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μεταφέρει το μήνυμα της στοργής και ειρήνης και αγάπης και συμφιλιώσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο οποίος ως Έξαρχος της Μητρός Εκκλησίας στις συντονίζει με επιτυχία τα διορθόδοξα πράγματα στις Η.Π.Α.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ο οποίος αναφέρθηκε στους δεσμούς της Ομογένειας της Αμερικής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και στην αμέριστη συμπαράσταση στους αγώνες και την προάσπιση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου υπογραμμίζοντας το κύρος της ισχυρής προσωπικότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και τονίζοντας μεταξύ άλλων πως « η Ομογένεια της Αμερικής είναι πάντοτε στο πλευρό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, του Πατριαρχείου μας, όχι απλώς με πολλή αγάπη και με βαθύ σεβασμό και με θαυμασμό αλλά και με συνεχείς ενέργειες στα ανώτατα κλιμάκια της Αμερικής από τον Πρόεδρο και κάτω, στην προσπάθεια να βοηθηθεί το Πατριαρχείο να αποκτήσει τη δυνατότητα της ελευθέρας ασκήσεως των τεραστίων καθηκόντων, της τεραστίας αποστολής που έχει.»


Απέριττοι αλλά ουσιαστικοί οι λόγοι και του Παναγιότατου και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.


Μιλά ο Αρχιεπίσκοπος με τον προσήκοντα σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη χωρίς όμως να μετέρχεται γλοιώδεις κολακείες.


Το ίδιο πράττει ο Παναγιότατος για το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.


Με αυτή τη γλώσσα πρέπει να μιλούν οι ιεράρχες. Με εν Χριστώ αγάπη και αλληλοεκτίμηση, χωρίς γλοιώδεις επαίνους που προκαλούν τους ακροατές, αλλά και χωρίς τα “καρφιά” και την εν γένει απάδουσα προς το χριστιανικό ήθος συμπεριφορά.


Ακουέτωσαν ταύτα και οι “Βαρθολομαιομάχοι”, οι οποίοι όποτε μιλήσουν για το Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη εμβάπτουν τη γλώσσα και την πένα τους στη χολή, αλλά και οι γλοιώδεις κόλακες που προκαλούν με την αμετροέπεια και τις μέχρι αηδίας υπερβολές τους.


Οι ομιλίες του Παναγιότατου και του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής αποπνέουν εκκλησιαστικό ήθος. Εχουν μέτρο και εκφράζουν χριστιανική αγάπη.

No comments:

Post a Comment