Sunday, August 19, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΩΣ ΨΥΧΙΚΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

___________


Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, Η φαντασία ως ψυχική - πνευματική ασθένεια και η θεραπεία της, Σειρά: Συζητώντας με τους Πατέρες 3, Εκδοση Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης 2012, σσ. 72.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Είναι εκπληκτικός ο όγκος της παραγωγής αλλά και η ποιότητα και η ποικιλία του έργου του Θεοφιλέστατου Επίσκοπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.


Το ποιμαντικό του έργο είναι πολυεπίπεδο και αποτελεσματικό.


Ο όγκος της συγγραφικής του παραγωγής είναι εντυπωσιακός σε ποιότητα και σε ποσότητα.


Στο παρόν πόνημα ο Θεοφιλέστατος ασχολείται με το θέμα της φαντασίας, που αιχμαλωτίζει τον νουν και τον οδηγεί σε ατραπούς μακριά από το Θεό.


Με βάση τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων ο Θεοφιλέστατος προχωρεί στη διάγνωση του φαινομένου της φαντασίας και προπαντός στον τρόπο απεγκλωβισμού του ανθρώπου από το βασίλειο της φαντασίας, το οποίο αν δεν ελεχθεί κατά Θεόν από τον άνθρωπο με τις κατάλληλες μεθόδους, τον οδηγεί σε καταστάσεις εξωπραγματικές ή και παθολογικές, οι οποίες όμως δεν θεραπεύονται με ψυχοφάρμακα επειδή τα αίτια τους δεν είναι ψυχοπαθολογικά - βιολογικά.


Ο Θεοφιλέστατος καθιστά σαφές ότι δεν μιλά για την εξ ορισμού άρρωστη φαντασία των ανθρώπων που πάσχουν από ψυχοπαθολογικές διαταραχές και οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να θεραπευτούν παρά μόνον με τη βοήθεια των ψυχιάτρων.


Το καλαίσθητο βιβλιαράκι του Θεοφιλέστατου είναι καρπός της λιπαρής γνώσης της Πατερικής Γραμματείας που διακρίνει τον συντάκτη του.


Πολύ ωραίο και πολύ καλαίσθητο βιβλίο.

No comments:

Post a Comment