Tuesday, August 7, 2012

ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ, ΣΕΒ. ΠΡΟΥΣΣΗΣ;


ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΠΡΟΥΣΣΗΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================


Διαβάζουμε στη Romfea.gr:

“Με τίτλο «Έφθασε η ώρα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής» η τουρκική εφημερίδα Ακσιάμ γράφει ότι ο Μητροπολίτης Προύσσης, Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι τα πάντα και οι πάντες είναι έτοιμοι για την επαναλειτουργία της Σχολής.

«Γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι, συγκινημένοι και περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ελπιδοφόρος.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, πρόσθεσε, δεν βιώθηκε κανένα πρόβλημα σχετικά με την Θεολογική Σχολή.

Ενώ πρόσθεσε: «Και το Οθωμανικό κράτος και ο Ατατούρκ σεβάστηκαν την Σχολή αυτή. Το 1971 με μία απόφαση που δεν είχε σχέση με τους νόμους, η Σχολή εξελήφθη ως επιπέδου Πανεπιστημίου και έκλεισε».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, τα πάντα είναι έτοιμα για την επαναλειτουργία της Σχολής.

«Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπόσχεση που να μας έχει δοθεί. Όμως οσφραινόμενοι την ατμόσφαιρα πιστεύουμε ότι έχει φθάσει ο καιρός διότι η κοινή γνώμη, ο Τύπος, το κράτος, ακόμα και η αντιπολίτευση τα πάντα και οι πάντες είναι έτοιμοι. Για αυτό ελπίζουμε και περιμένουμε», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Προύσης.

Ο κ. Ελπιδοφόρος συμπλήρωσε πως στην περίπτωση που επαναλειτουργήσει, στην Σχολή θα μορφώνονται σε αυτήν θρησκευτικοί παράγοντες.

Σε ερώτηση αναφορικά με την πόρτα του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παραμένει κλειστή από την εκτέλεση του Πατριάρχη Γρηγόριου, το 1821 και οι Τούρκοι την ονομάζουν «πόρτα του μίσους», ο Μητροπολίτης απάντησε ότι «η γλώσσα μας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την λέξη μίσος, διότι πρόκειται για μια εξωπραγματική κατάσταση. Η πόρτα εκείνη είναι για μας ένας τάφος. Γι’ αυτό και δεν την ανοίγουμε. Δεν υπάρχει κάποιο μίσος. Πρόκειται για την μνήμη ενός Πατριάρχη και για σεβασμό στον τάφο του».

Μια χαρά τα λέγει ο Σεβασμιότατος Προύσσης κ. Ελπιδοφόρος για την ετοιμότητα του Πατριαρχείου για να επαναλειτουργήσει η θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Αλλά αυτό ποτέ δεν ήταν το πρόβλημα, Σεβασμιότατε.

Πάντοτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε το δυναμικό και την οργανωτική ικανότητα και τα κατάλληλα κτίρια για την λειτουργία της Σχολής.

Αλλος είναι που έχει πρόβλημα με την επαναλειτουργία της. Οι Τούρκοι οι οποίοι είτε ως Κεμαλιστές είτε ως Ισλαμιστές εξακολουθούν να είναι Τούρκοι και δεν θέλουν να επιτρέψουν τη λειτουργία της Σχολής παρόλον ότι γνωρίζουν ότι σε τίποτα δεν μπορεί και δεν θέλει και δεν επιδιώκει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης ή ο Οικουμενικός Θρόνος να τους απειλήσει.

Τώρα αν τελικά καμφθουν όπως οσφραίνεται - όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος Προύσσης - και επιτρέψουν τη λειτουργία της Σχολής θα είναι για τους ακόλουθους λόγους:
1.) Επειδή έτσι θα μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο προπαγανδιστικά και
2.) Επειδή στο μεταξύ θα έχουν επιτύχει περιφανή νίκη κατά της ασφάλειας του Ελληνικού κράτους στη Θράκη, στα Δωδεκάνησα ακόμη και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Με αλλά λόγια ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ στέρξουν να ανοίξουν τελικά της Σχολή θα δώσουν ένα για να πάρουν εκατό κατά τη συνήθη Τουρκική τακτική που βάζει σε φαρμογή το γνωστό ανατολίτικο παζάρι.

Με όλη μας την καρδιά Σεβασμιότατε Προύσσης σας ευχόμαστε από το Σεπτέμβριο να είστε Σχολάρχης της εν ενεργεία θεολογικής Σχολής της Χάλκης αν και από τους Τούρκους μόνον παρασπονδίες αναμένουμε.

Ελπίζουμε πάντως και προσευχόμαστε διακώς η διαίσθησή σας να είναι ακριβής.

No comments:

Post a Comment