Monday, August 20, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

____________


Αθανασίου Ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου, Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Ακολουθία του Αγίου Ενδόξου Νεομάρτυρος Ζαφειρίου (εορταζομένου την 11ην Ιουνίου), Εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη”, σσ. 32.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Οι εκδόσεις “Ορθόδοξος Κυψέλη” προσφέρουν στους αναγνώστες τους όντως ψυχωφέλιμα βιβλία.


Στο παρόν τεύχος ο Υμνογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, μας παρουσιάζει την Ακολουθία του Αγίου Νεομάρτυρος Ζαφειρίου.


Ο Αγιος Ζαφείριος μαρτύρησε το 1821 στη Θεσσαλονίκη επειδή αρνήθηκε να εξισλαμισθεί. Ηταν μόλις έφηβος στην ηλικία και συνελήφθη στο Αγιον Ορος όπου ειργάζετο. Το μαρτύριό του πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 1821.


Ο Οσιολογιότατος κ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης με τη δόκιμη υμνογραφική πένα του συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση της τιμής πολλών αγίων της Εκκλησίας μας.


Παράλληλα - όπως όλοι οι σύγχρονοι υμνογράφοι - συντελεί στην έμμεση αλλά ουσιαστική καταδίκη της προσπάθειας μεταγλωττίσεως των ιερών κειμένων της λατρείας μας.


Κάθε Ακολουθία που συντίθεται στην εκκλησιαστική γλώσσα και εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο αποτελεί πλήγμα κατά του Νεοβαρλααμισμού.

No comments:

Post a Comment