Monday, August 20, 2012

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΡΟΣΤΑΝΔΗΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

__________


Αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, Εκκλησία, Η Κιβωτός της σωτηρίας και η μακαριότητα των Αγίων, Μετάφραση - Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2012, σσ. 127.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Ο ακάματος κ. Πέτρος Μπότσης συνεχίζει να μας προσφέρει τον βίο και τα συγγράματα των Σλάβων Αγίων της Εκκλησίας μας.


Δεκάδες Ρώσοι άγιοι, μοναστικά κέντρα και οι διδαχές τους έγιναν γνωστοί στο πλατύ κοινό εξαιτίας του τεράστιου μεταφραστικού εργου του κ. Μπότση.


Αυτή τη φορά αποδίδει στα Ελληνικά το έργο του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης για την Εκκλησία, την Κιβωτό της σωτηρίας. Το έργο του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης δεν είναι συστηματικό δογματικό σύγγραμμα αλλά μάλλον κηρύγματα της αγίας ψυχής του για το θεσμό της Εκκλησίας.


Βαθύτατα κατανυκτικός είναι ο επικήδειος του π. Φιλόσοφου Ορνάτσκυ - ενός φλογερού κληρικού - ο οποίος αργότερα κατά την Οκτωβριανή επανάσταση είχε μαρτυρικό τέλος με τους δύο γυιους του.


Στον επικήδειο αυτό ο ιερομάρτυρας Φιλόσοφος διηγείται σε συντομία τον θαυμαστό βίο του Αγίου Ιωάννη και αναπτύσσει συνοπτικά το εύρος της επίδρασης που είχε η αγία του προσωπικότητα για την αναμόρφωση των ανθρώπων και τη δόξα του Χριοτύ και της Εκκλησίας του.


Να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Μπότση για τον ακάματο ζήλο του να μας μεταφέρει στα Ελληνικά όλους τους θησαυρούς των Ορθόδοξων Ρώσων και Σέρβων Αγίων της Εκκλησίας μας και να τον παρακαλέσουμε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το ωφελιμότατο έργο του.

No comments:

Post a Comment