Thursday, August 23, 2012

Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΠΕΖΥ


ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΕΝΑΣ ΟΝΤΩΣ ΕΝΑΡΕΤΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Με θλίψη ανάμικτη με χαρά διάβασα το αγγελτήριο της κοίμησης του αείμνηστου Καθηγητή Νικόλαου Μητσόπουλου, ενός ενάρετου ανθρώπου με την όλη σημασία της λέξεως.


Η ανεξικακία, η ταπείνωση, η προσπάθεια να ζει συνειδητά στην αφάνεια πάντοτε μακριά από φώτα της δημοσιότητας, η ομολογιακή παρρησία, το ορθόδοξο φρόνημα, η παραίτηση από όλα τα δικαιώματα, η αφιλαργυρία και η ακεραιότητα του ήθους του μεταστάντος υπήρξαν απαράμιλλα.


Δεν κλαίμε για την κοίμηση ανθρώπων όπως ο αείμνηστος Καθηγητής Νικόλαος Μητσόπουλος. Τον παρακαλούμε να μεσιτεύει στον Κύριο της δόξας για τη δική μας σωτηρία.


Σπανίζουν άνθρωποι σαν τον αείμνηστο Καθηγητή.


Μετρημένοι στα δάκτυλα οι Ακαδημαικοί δάσκαλοι της Θεολογίας που είχαν ή έχουν την αρετή του.


Δεν ευτύχησα ποτέ να τον έχω Καθηγητή κατά τις σπουδές μου στη Θεολογική Σχολή στην Αθήνα.


Μια φορά και μόνη τον άκουσα να ομιλεί και να διαλέγεται σε ανοιχτή συζήτηση που έγινε για τη συμφωνία του Σαμπεζύ.


Στο φόρουμ συμμετείχαν μονοφυσίτες λαικοί μεταπτυχιακοί φοιτητές, ο αείμνηστος Μητσόπουλος και ο στυλοβάτης του Οικουμενισμού Καθηγητής κ. Βλάσης Φειδάς.


Στο ακροατήριο ήταν - μεταξύ άλλων - παρόντες ο μακαριστός Καθηγητής Στυλιανός Παπαδόπουλος και ο Καθηγητής κ. Γαλίτης.


Ο αείμνηστος Καθηγητής Μητσόπουλος υπέβαλε στους μονοφυσίτες - με την έμφυτη ευγένεια και σεμνότητα που τον διέκρινε - μια σειρά από δύσκολα δογματικά ερωτήματα.


Ως εκ τούτου οι μονοφυσίτες περιήλθαν σε εξαιρετικά δεινή θέση, επειδή αδυνατούσαν να δώσουν απάντηση που θα απέκρυπτε τις μονοφυσιτικές τους πεποιθήσεις.


Από την εξαιρετικά δεινή θέση που περιήλθαν προσπάθησε να τους εξαγάγει ο φύσει και επιλογή αναιδής και αγενής κ. Φειδάς.


Εκανε θρασύτατη και προσβλητική παρέμβαση και απαγόρευσε στον κ. Μητσόπουλο να εκφράζει τις απόψεις του για το θέμα έστω και αν τις διατύπωσε με την μεγίστη δυνατή ευγένεια που τον χαρακτήριζε πάντοτε.


Ο αείμνηστος Μητσόπουλος ουδόλως προσεβλήθη ή εταράχθη από την προσωπική επίθεση, αλλά με σαφήνεια και με την ιδία ευγένεια ψυχής επανέλαβε την πίστη της Εκκλησίας και κατέδειξε ότι η Συμφωνία του Σαμπεζύ ήταν καρπός απροκάλυπτης προδοσίας της Ορθοδοξίας.


Δυστυχώς στο ακροατήριο παρενεβλήθη μια ομάδα από σχισματικούς και αιρετικούς Παλαιοημερολογίτες με επικεφαλής τον αείμνηστο Δελήμπαση, οι οποίοι άρχισαν να θορυβούν, να κραυγάζουν, να προκαλούν και να εκτρέπουν τη συζήτηση προς κάθε κατεύθυνση ακόμη και προς την αθλιότητα των προγραμμάτων της τηλεόρασης.!!!


Αυτό ήταν.!


Ο κ. Φειδάς - με την αήθεια και την πονηρία που τον διακρίνει - αντελήφθη ότι οι παρανοικοί σχισματικοί και αιρετικοί Παλαιοημερολογίτες του έδωσαν τη σανίδα σωτηρίας που χρειαζόταν για να ξεφύγει από τα συντριπτικά επιχειρήματα του αείμνηστου Μητσόπουλου.


Τερμάτισε όπως - όπως τη θεολογική συζήτηση για τον Μονοφυσιτισμό και έκλεισε αυθαίρετα τις εργασίες του φόρουμ.


Δεν μπόρεσε όμως ούτε την αρετή του αείμνηστου Μητσόπουλου να επισκιάσει, ούτε τα συντριπτικά θεολογικά του επιχειρήματα να απαντήσει.


Και πώς θα μπορούσε άλλωστε;


Κύριος ο Θεός θα ανταμείψει την ψυχή του αείμνηστου αγαθού και πιστού δούλου Του Νικολάου εις τους αιώνας των αιώνων.

No comments:

Post a Comment