Sunday, August 21, 2011

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΝΤΕΡΝΤΙΛΗ













Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΝΤΕΡΝΤΙΛΗ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Απέφυγα μέχρις στιγμής να αναφερθώ στην επίσκεψη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων στο φυλακισμένο στρατηγό Ντερντιλή, επειδή θεώρησα ότι ήταν απλά ακόμη μια σαπονόφουσκα από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Βλέπω όμως ότι ο θόρυβος για ένα ασήμαντο θέμα - ως μη όφειλε - συνεχίζεται αδιάπτωτος και η σημασία του διογκώνεται υπέρμετρα παρά τις πραγματικές του διαστάσεις.


ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΗΨΙΜΟ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ;

____________


Ας εξετάσουμε τα γεγονότα.


Ενας επίσκοπος θέλει να επισκεφθεί ένα υπέργηρο στρατηγό φυλακισμένο για 34 χρόνια.


Ως εδώ ποιος σοβαρός άνθρωπος μπορεί να δει κάτι το επιλήψιμο;


Επιτέλους! Επίσκοπος είναι ο Αγιος Καλαβρύτων. Το Ευαγγέλιο εκπροσωπεί ή τουλάχιστον θα έπρεπε να εκπροσωπεί. “Ημουν στη φυλακή και δεν ήλθατε να με επισκεφθείτε” λέγει ο Κύριος, που αναμένει από όλους μας να βλέπουμε τον ίδιο το Χριστό στο πρόσωπο του κάθε φυλακισμένου.


Τι το μεμπτόν επομένως υπάρχει αν ένας επίσκοπος ήθελε να επισκεφθεί ένα φυλακισμένο; Δεν είναι αυτό ακριβώς το χρέος των επισκόπων, αλλά και όλων των χριστιανών να επισκέπτονται τους άρρωστους, τους φυλακισμένους, τους πάσχοντες και τους πένητες;


Αλίμονον αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει κάτι διαφορετικό!


Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΤΕΡΝΤΙΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ;

_____________


Το επιχείρημα ότι ο στρατηγός Ντερντιλής είναι πραξικοπηματίας και υπεύθυνος για το θάνατο συνανθρώπου μας ουδόλως μειώνει την επιτακτική ανάγκη των ποιμένων της Εκκλησίας να τον επισκεφθούν.


Μιλάμε για φυλακές. Οχι για σκηνώματα αγίων. Ολοι όσοι βρίσκονται στη φυλακή βρίσκονται επειδή διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Αλλά γι’ αυτούς ακριβώς θέλει ο Χριστός να δείξουμε μέριμνα. Αν ο στρατηγός Ντερντιλής είναι υπεύθυνος φόνου - πέραν του αδικήματος της ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος - πολλώ μάλλον έχει ανάγκη μετανοίας.


Επομένως τι το άτοπον υπάρχει αν ένας επίσκοπος θέλει να τον επισκεφθεί;


Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

_____________

Ο Σεβασμιότατος Καλαβρύτων όμως έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.


Γιατί άραγε χρειαζόταν να στείλει επιστολή στον κ. Πεταλωτή of all the people για να εξυμνήσει το ήθος ενός πολιτικού κατάδικου; Δεν αντελήφθη ότι αυτό θα ήταν ζεστή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης για να τον διασύρει και εξαιτίας του και την Εκκλησία;


Δεν μπορούσε άραγε ο Σεβασμιότατος να ζητήσει απλά άδεια να επισκεφθεί τον φυλακισμένο χωρίς να προκαλέσει με τα υπόλοιπα που έγραψε; Τι τον εμπόδιζε να τρέφει τα συναισθήματα που έχει έναντι του φυλακισμένου στρατηγού Ντερντιλή χωρίς να τα καταγράψει στην επιστολή που έστειλε στην κυβέρνηση;


Αν δεν έστελλε την επιστολή η επίσκεψή του θα περνούσε απαρατήρητη από τα ΜΜΕ ή αν διέρρεε η είδηση οι καλόπιστοι τουλάχιστον άνθρωποι θα πίστευαν ότι ο Σεβασμιότατος πήγε στη φυλακή για να επιτελέσει το καθήκον του ως αρχιερέας.


ΓΝΗΣΙΟΣ “ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΝΘΡΩΠΟΣ”

____________


Αλλά δυστυχώς! Ως γνήσιος “Χριστοδουλάνθρωπος” ο Σεβασμιότατος ήθελε ντόρο. Προβολή. Σαπουνόφουσκα. Οπερέττα. Μπαλκόνι. Μικρόφωνο. Προβολή από την τηλεόραση.


Να το πω για μια ακόμη φορά. Θα περάσει τουλάχιστον μια γενιά για να γλυτώσουμε από την κληρονομιά του αείμνηστου Χριστόδουλου.


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

______________


Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά του θέματος που δεν απασχόλησε αναφορικά με την επίσκεψη του Σεβασμιότατου Καλαβρύτων στο στρατηγό Ντερντιλή.


Τα ΜΜΕ μίλησαν για τις ακροδεξιές τάσεις που εκπροσωπεί ο Σεβασμιότατος, για την ασυνέπειά του να επισκεφθεί και άλλους πολιτικούς κατάδικους που έδειξαν εμμονή στις αρχές τους, κτλ.


Παρέλειψαν όμως να καταγράψουν την εκκλησιαστική ασυνέπεια του Σεβασμιότατου.


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΕ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ;

_________________


Ας δούμε και αυτή την πτυχή. Ο στρατηγός Ντερντιλής για 34 χρόνια είναι φυλακισμένος και ο Σεβασμιότατος ήθελε να του σφίξει το χέρι για τη συνέπεια που έδειξε έναντι του πιστεύω του.


Ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημος όμως έχει εκθρονισθεί - πάρα πάσαν έννοια ηθικής και δικαίου - και για 37 χρόνια εμμένει - με αδιάπτωτο ψυχικό σθένος - να στέκεται όρθιος, να μη λυγίζει και να μη διανοείται να συμβιβαστεί με το άδικο. Ασυμβίβαστος πάντοτε με όσους τον καλούν να προδώσει τις αρχές του.


Πόσες φορές πήγε να τον επισκεφθεί ο Σεβασμιότατος Καλαβρύτων; Γιατί δεν φρόντισε ως παραδελφός του αλήστου μνήμης Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου να αρθεί η εις βάρος του Σεβασμιότατου Αττικής καταδίκη;


Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ Ο Π. ΣΗΜΑΤΗΣ

_____________


Ερώτηση δεύτερη. Ενας αγνός άνθρωπος - ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Σημάτης - εξαναγκάστηκε από τη συμπεριφορά του ποιμενάρχη του Μητροπολίτη Καλαβρύτων να αποτειχιστεί από την Εκκλησία και ο Θεός να φυλάει για τα χειρότερα.


Γιατί ο Σεβασμιότατος δεν πήγε να βρει το παιδί του και να το συγκρατήσει στην Εκκλησία αλλά έδειξε πρωτοφανή αδιαφορία στις εκκλήσεις μας να προλάβει το κακό;


Για τον στρατηγό Ντερντιλή ανέβασε την οπερέττα του και πήγε από το Αίγιο στον Κορυδαλλό. Για να κρατήσει το παιδί του στην Εκκλησία που κατοικεί στο Αίγιο γιατί δεν κατέβαλε την παραμικρή προσπάθεια;


ΒΟΤΣΑΛΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ

___________


Αυτά δυστυχώς κάνει συνεχώς ο Σεβασμιότατος Καλαβρύτων. Πετά ένα πυροτέχνημα. Μια ατάκα. Ρίχνει μια μπαλωθιά στον αέρα με το καρυοφύλλι. Και μετά, αφού το βότσαλο που έρριξε στο βάλτο δημιουργήσει πολλούς επάλληλους κύκλους και δημιουργηθεί ο ανάλογος ντόρος γύρω από το όνομα του, αποσύρεται και ξαναεμφανίζεται σε λίγο για να ενεργήσει με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο.


Προσπαθώ να αντιληφθώ - χωρίς καμιά επιτυχία - γιατί ένας αρχιερέας νιώθει την ανάγκη να συμπεριφέρεται έτσι στα 73 του χρόνια.

2 comments:

  1. Το ότι είναι επίσκοπος δεν σημαίνει ότι είναι "φωτισμένος", δηλαδή ότι έχει φώτιση Θεού, άρα και ο λόγος του θα είναι φωτισμένος, άλατι ηρτυμένος, οικοδομητικός. Αν κανείς δεν είναι φωτισμένος, εύκολα διαπράττει ολισθήματα λόγου και έργων. Μάλιστα όσο περνούν τα χρόνια, η ηλικία γίνεται κακός σύμβουλος. Οι αρχιερείς- πολύ το φοβάμαι και ξαναλέω αναφέρομαι σε όσους δεν έχουν θεία φώτιση παρά το σχήμα τους- ζουν σ' έναν κόσμο δικό τους, κάπως αποστασιοποιημένοι από την κοινωνία και συνεχώς προσκυνούμενοι από τους δεσποτοκόλακες -ιδιαίτερη τάξη ανθρώπων, ο Θεός να σε φυλάει. Οπότε εύκολα διολισθαίνουν σε ατοπήματα ελαφρά ή βαρύτερα.

    ReplyDelete
  2. Παρόλον ότι ο κίνδυνος που επισημαίνετε για τους επισκόπους είναι ορατός, εντούτοις δεν πρεπει να λησμονούμε ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όχι μόνον στους επισκόπους αλλά και σε πρεσβυτέρους.

    Υπάρχουν πρεσβύτεροι λ.χ. οι οποίοι ζουν κυριολεκτικά για τη μάταιη δόξα και το θόρυβο γύρω από όνομά τους. Ενα αρρωστημένο εγώ κυριαρχεί στην ψυχή τους.

    Ο τρισάθλιος κληρικός Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Βαδραχάνης λ.χ. είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακοήθειας και θορύβου γύρω από το βρωμερό όνομά του που επιτυγχάνει με τη κατασυκοφάντηση των συνανθρώπων του και τη βλασφημία κατά των Θείων.

    Αλλά μήπως και μεταξύ ημών των λαικών το φαινόμενο απουσιάζει;

    Η κουφότητα δεν είναι φαινόμενο μόνον των επισκόπων άλλωστε υπάρχουν μεταξύ τους πολλοί πνευματικοί άνθρωποι, που ζουν συνειδητά στην αφάνεια, αλλά ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για όλους μας.

    ReplyDelete