Thursday, August 25, 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ;


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Προσπαθώ - χωρίς επιτυχία - να αντιληφθώ τι συμβαίνει με τους λόγους του Παναγιότατου προς τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιμβρο.


Είναι άραγε λόγοι αβροφροσύνης, ευγενείας και χριστιανικής αγάπης;


Μήπως ισχύει το ρητό ότι χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις φίλησέ το;


Είναι προσπάθεια κατευνασμού της αντίθεσης της Εκκλησίας της Ρωσίας στη Σύναξη των Πατριαρχών των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε λίγες μέρες στο Φανάρι;


Πρόκειται για αναγκαίο συμβιβασμό επειδή ο μουσικολογιότατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ πριν πάει στην Κωνσταντινούπολη φρόντισε να περιοδεύσει ως εκκλησιαστικός ηγεμόνας με μεγάλη πυγμή στη Ρουμανία, στην Αντιόχεια, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο κτλ. και ανέτρεψε στην πράξη τις προσδοκίες και τους σχεδιασμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη;


Η φράση του Παναγιότατου ότι παρουσιάζονται από καιρού εις καιρόν ορισμένα σύννεφα που προσπαθούμε να επιλύουμε αρμονικά τι σημαίνει;


Απλή περιγραφή της πραγματικότητας ή αναγκαστικός συμβιβασμός εξαιτίας του Σινικού τείχους της άρνησης της Εκκλησίας της Ρωσίας να συμβιβαστεί με τους στόχους του Φαναρίου;


Ταπεινά ευχόμαστε προς τον Κύριο η Σύναξη των Προκαθημένων των τεσσάρων παλαίφατων Πατριαρχείων και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε λίγες μέρες στη Βασιλεύουσα να αποβεί προς δόξα Θεού και να προαγάγει την ενότητα της Εκκλησίας, να αποβεί φραγμός σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκβατικανοποίησης της Ορθοδοξίας και να υπογραμμίσει τον αιρετικό χαρακτήρα του εθνοφυλετισμού, ο οποίος αλλοιώνει τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και έχει προσφέρει ανέκαθεν τη χειρίστη υπηρεσία στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ

========


«Φέτος στην εορτή μας, στην εορτή των Αγίων Θεοδώρων, δεν είμαστε μόνοι μας: έχουμε εκλεκτούς επισκέπτες. Θα αρχίσω από την αντιπροσωπεία της Αγιωτάτης αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, επικεφαλής της οποίας αντιπροσωπείας ευρίσκεται ένας άξιος Ιεράρχης ο αδελφός Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κύριος Ιλαρίων, ο οποίος γνωρίζει και Ελληνικά», ανέφερε μετά το πέρας της ακολουθίας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα.

Επίσης τόνισε: «Είναι νέος, πολύ νέος, όπως τον βλέπετε, μόλις σαράντα πέντε ετών, καταξιωμένος Ιεράρχης με λαμπρές θεολογικές σπουδές και στη Ρωσία, και στη Μεγάλη Βρετανία, συγγραφεύς πολλών βιβλίων, μουσικοσυνθέτης.»

«Ο Θεός τον επροίκησε με πολλά τάλαντα. Και εδώ και δύο-τρία χρόνια είναι επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Ταξιδεύει πάρα πολύ ο ίδιος για να εκπληρώσει την αποστολή, στην οποία τον εκάλεσε και τον ενέταξε η Εκκλησία του», υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Κλείνοντας πρόσθεσε: «Καλλιεργούμε καλές σχέσεις δια του Τμήματός του μεταξύ των δυο Πατριαρχείων μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν από καιρού εις καιρόν και μικρά προβλήματα και σύννεφα, τα οποία προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε και να επιλύσουμε, συνεχίζοντας την αρμονική συνεργασία μας για την ενότητα και δόξα της Ορθοδοξίας, ώστε να δίνουμε μια κοινή μαρτυρία εις τον σύγχρονο κόσμο ως ενιαία Ορθοδοξία».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment