Friday, August 5, 2011

ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ Η΄ΚΑΙ Θ΄ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========

Με συναισθήματα άφατης χαράς και απερίγραπτης αγαλλίασης οι απανταχού της γης πιστοί πληροφορήθηκαν ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τον Οικουμενικό χαρακτήρα της Η΄ και Θ΄Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίες δικαίωσαν τη θεολογία του Μεγάλου Φωτίου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά αντίστοιχα και καταδίκασαν το Filioque και τον Βαρλααμισμό.

Αν - όπως όλα δείχνουν - τελικά η καταδίκη αυτή γίνει πραγματικότητα με την ένταξη του θέματος στην ημερησία διάταξη της μέλλουσας να συνέλθει τον Οκτώβριο Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τότε θα έχουν επιτευχθεί μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

ΘΑ ΠΡΟΛΕΙΑΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

_____________

1.) Θα ανοίξει ο δρόμος για την αναγνώριση της Η΄και Θ΄ Οικουμενικής Συνόδου από την μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΘΟΥΝ

___________

2.) Στο μεταξύ θα δώσει το κίνητρο και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες να αναγνωρίσουν τη Σύνοδο του 1351 ως Θ΄Οικουμενική πριν την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Ως γνωστόν - μεταξύ άλλων - ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος (Γιέφτιτς) έχει από καιρό επισημάνει την ανάγκη να αναγνωρισθούν ως Οικουμενικές οι Σύνοδοι που δικαίωσαν τον Αγιο Γρηγόριο Παλαμά. Αρα και η Σερβική Ιεραρχία - όπως και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες - είναι ενδεχόμενο να λάβουν παρόμοια απόφαση.

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ ΩΣ ΑΙΡΕΣΗΣ

___________

3.) Μετά την αναγνώριση του οικουμενικού χαρακτήρα της 8ης και 9ης Οικουμενικής Συνόδου ο Παπισμός πια θα καταδικαστεί ως αίρεση, για μια άλλη φορά, με συνοδική απόφαση, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

ΦΟΒΕΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ

____________

4.) Η αναγνώριση της Συνόδου, που δικαίωσε τον Μέγα Φώτιο, για το Filioque ως Η΄Οικουμενικής Συνόδου και η αναγνώριση της Συνόδου του 1351, που δικαίωσε τον Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ως Θ΄Οικουμενικής Συνόδου, θα είναι ένα δεύτερο διπλό χαστούκι στις παρειές του Οικουμενισμού, το οποίο θα αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερης σημασίας αντιοικουμενιστικό πλήγμα ακόμη και από την επίσημη αναγνώριση της αγιότητας του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

ΑΙΩΝΙΑ Η ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

_________________

5.) Οταν ληφθεί αυτή η ιστορική απόφαση θα ανεβάσει κατακόρυφα την εκτίμηση και το σεβασμό των πιστών προς το σώμα της Ιεραρχίας. Ο λαός του Θεού θα είναι εσαεί ευγνώμον προς τους ιεράρχες του, επειδή παίρνουν ιστορικές αποφάσεις όπως της Συνόδου του Οκτωβρίου του 2009 που ερμήνευσε το Παπικό πρωτείο υπό το φως της διδασκαλίας των Ιερών Κανόνων, που αναγνωρίζουν το πρωτείο του Πάπα την Α΄χιλιετία ως πρωτείο τιμής και όχι πρωτείο εξουσίας. Μια απόφαση η οποία ανέκοψε τους οικουμενιστικούς σχεδιασμούς της ομάδας του Σεβ. Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα).

ΘΑ ΑΠΟΣΤΟΜΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΕΣ

____________

6.) Η απόφαση αυτή της Ιεραρχίας δεν θα είναι μόνον χαστούκι στο πρόσωπο των Οικουμενιστών αλλά και θα τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των επίδοξων σχισματικών και αποτειχιστών επειδή θα καταστεί ακόμη πιο αδιανόητο και παράλογο πιστοί να αποσχίζονται ή να αποτειχίζονται από μια Ιεραρχία που παίρνει τόσο ορθόδοξες και παραδοσιακές αποφάσεις.

ΕΜΜΕΣΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ

________

7.) Η απόφαση όμως αυτή θα είναι ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα εναντίον της αίρεσης του εθνοφυλετισμού. Οχι επειδή αυτή καθ’ εαυτήν μια απόφαση για την αναγνώριση έχει σχέση με τον εθνοφυλετισμό - αίρεση η οποία αναφάνηκε στον ορίζοντα αιώνες μετά την συγκρότηση των Η΄και Θ΄Οικουμενικών Συνόδων - , αλλά επειδή θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στους υπηρέτες του “πανρωσισμού” και του Ρουμανικού εθνοφυλετισμού ότι, αντί να ασχολούνται με το “τις έσται εν ημίν πρώτος” θα έπρεπε να ασχολούνται με τις αιρέσεις και την αλήθεια της Εκκλησίας.

Είμαι βέβαιος ότι άλλοι πατέρες και αδελφοί θα αναλύσουν με θεολογική επάρκεια τις φτωχές αυτές σκέψεις που κατέθεσα με αφορμή την πιο ειλικρινή χαρά μου για την επικείμενη ιστορική απόφαση της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ: ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ Η´ ΚΑΙ Θ´ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ

=============

. Μεταξὺ τῶν ἄλλων (ὅπως π.χ πλήρωση χηρευσάσης μητροπόλεως Χίου) τῆς ἡμερησίας διατάξεως τῆς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ποὺ θὰ συνέλθει ἀπὸ τὶς 4 ἕως 7 Ὀκτωβρίου, περιλαμβάνονται καὶ δύο ἐξαιρετικῆς πνοῆς Εἰσηγήσεις.

. «Τὴν Πέμπτη, 6 Ὀκτωβρίου, ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἰερόθεος θὰ πραγματοποιήσει εἰσήγηση μὲ τίτλο, “Περὶ τῆς ἀναγνωρίσεως τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐν ἔτει 879/880 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ὡς Ὀγδόης Οἰκουμενικῆς Συνόδου” καὶ ἐν συνεχείᾳ ὁ Μητροπολίτης Γόρτυνος καὶ Μεγαλοπόλεως Ἱερεμίας θὰ εἰσηγηθεῖ τὸ θέμα, “Περὶ τῆς ἀναγνωρίσεως τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐν ἔτει 1351 μ.Χ. συγκληθείσης Συνόδου ὡς Ἐνάτης Οἰκουμενικῆς Συνόδου”».


ΠΗΓΗ:

amen.gr

*****

ΣΧΟΛΙΟ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»:

========

Εἶναι πραγματικὴ ἡ χαρὰ τῶν Ὀρθοδόξων γι᾽ αὐτὴ τὴν πρωτοβουλία τῆς ἐν Ἑλλάδι Ἐκκλησίας. Ἦρθε ἡ ὥρα νὰ γίνει τὸ πρῶτο βῆμα γιὰ τὴν ἐπίσημη καὶ οἰκουμενικὴ ἀναγνώριση τῆς θεολογίας τοῦ Μ. Φωτίου καὶ τοῦ Ἁγ. Γρηγορίου Παλαμᾶ καὶ νὰ καταδειχθεῖ περίτρανα τὸ θεολογικὸ χάσμα μὲ τὴν Δύση. Συμπίπτει δὲ ἡ εἴδηση αὐτὴ νὰ γίνεται γνωστὴ τὴν παραμονὴ τῆς Μεταμορφώσεως, δεσποτικὴ ἑορτὴ μεγάλης θεολογικῆς σημασίας, τὴν ὁποία ἰδιαιτέρως ὑπογράμμισε στὰ θεολογικά του ἔργα ὁ ἅγ. Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς.


ΠΗΓΗ:

Χριστιανική Βιβλιογραφία

No comments:

Post a Comment