Sunday, August 21, 2011

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ


Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Μένω κυριολεκτικά εμβρόντητος από τις αντιδράσεις για την αναγγελία της απόφασης του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομου να παραιτηθεί.


Δεν είναι μόνον το εύρος των αντιδράσεων που εκπλήττει, αλλά προπαντός η αμετροέπεια της κολακείας που εκχέεται αφειδώλευτα για ένα αρχιερέα, ο οποίος έχει διατυπώσει απροκάλυπτη αίρεση με τη θεωρία του για τις προγαμιαίες σχέσεις στο πορνοπεριοδικό “Πένθχαουζ”.


Η αμετροέπεια της κολακείας με αφήνει άφωνο. Προφανώς όμως όχι χωρίς πένα και μελάνι ή έστω πληκτρολόγιο και υπολογιστή!.


ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ! ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ!

__________


Οι έπαινοι για μια απόφαση, η οποία είναι σαφώς αντικανονική και η οποία προσβάλλει την περί επισκόπου - ως νυμφίου της επισκοπής - διδασκαλία της Εκκλησίας, μας εκπλήσσουν λίαν δυσάρεστα.


Οι επίσκοποι δεν είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Είναι πνευματικοί πατέρες. Δεν παραιτούνται από τη θέση τους επειδή έφτασαν σε κάποιο όριο ηλικίας. Παραιτούνται μόνον αν είναι ανίκανοι να επιτελέσουν το έργο τους. Αν ορισμένοι αρχιερείς έφτασαν σε μια ηλικία και κατάσταση που δεν μπορούν να πάρουν εχέφρονες αποφάσεις υπάρχει η Ιερά Σύνοδος, η οποία μπορεί να ενεργήσει τα δέοντα.


ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

______________


Πέραν των δηλώσεων δεκάδων Μητροπολιτών για το θέμα που ανακινήθηκε διάβασα με βαθύτατη θλίψη τις θέσεις του Ομότιμου Καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπου Παπαστάθη, ο οποίος - ούτε λίγο ούτε πολύ - δήλωσε:


“Βεβαίως οι Ιεροί Κανόνες δεν προβλέπουν όριο ηλικίας, αλλά η Εκκλησία στην πράξη θα μπορούσε να το καθιερώσει όπως η Καθολική Εκκλησία, στην οποία οι επίσκοποι την ημέρα που συμπληρώνουν 75 έτη ζωής υποβάλλουν στον πάπα Ρώμης την παραίτησή τους τους από τη διοίκηση της επισκοπής».


Τι να πει κανείς; Να κλάψει για την κατάντια ή να γελάσει για το επίπεδο; Χωρίς περιστροφές μας λέγει ο κ. Καθηγητής:

Η Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει ΠΑΡΑ τους Ιερούς Κανόνες και την ορθόδοξη εκκλησιολογία να θεσπίσει όριο ηλικίας επισκόπων μιμούμενη το ΒΑΤΙΚΑΝΟ (το οποίο ο Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου ονομάζει “Καθολική Εκκλησία”!!!), που απαιτεί οι παπικοί “επίσκοποι” να υποβάλλουν στον Πάπα την παραίτησή τους όταν συμπληρώσουν το 75ον έτος της ηλικίας τους!!!


Με άλλα λόγια! Καθηγητής του Εκκλησιαστικού δικαίου μας προτείνει να παραγνωρίσουμε τους Ιερούς Κανόνες και να μιμηθούμε την πρακτική του Βατικανού!!!


ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙ ΤΡΙΤΣΗ

______________


Φυσικά ο εν λόγω Καθηγητής δεν είναι ορθοδόξως φερέγγυο πρόσωπο. Πέραν της συγκεκριμένης του δήλωσης, η οποία αφ’ εαυτής θα έφτανε και θα περίσσευε για να τον καταστήσει αφερέγγυο, ο καλός αναγνώστης πρέπει να έχει υπόψη ότι χρημάτισε Διευθυντής του Υπουργείου Θρησκευμάτων όταν υπουργός παιδείας ήταν ο εκκλησιομάχος Αντώνης Τρίτσης!!!


Με τέτοιους Καθηγητές Κανονικού και Εκκλησιαστικού Δικαίου ουδεμία εντύπωση πρέπει να μας κάνει το κατάντι που έχουμε φτάσει.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τη δήλωση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


«ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ»


Του Χαράλαμπου Παπαστάθη,

Ομότιμου Καθηγητή Κανονικού Δικαίου στο ΑΠΘ

===============


«Είναι μια απόφαση πολύ γενναία η οποία ιδιαιτέρως τιμά τον μητροπολίτη Ζακύνθου, ο οποίος παραιτείται από τα καθήκοντα του μητροπολίτη, ενώ εξ όσων γνωρίζουμε όλοι είναι απολύτως υγιής και στο σώμα και στο πνεύμα.


Οπως τονίζει ο ίδιος στον κλήρο της μητροπόλεώς του, η αποστολή και διακονία του μητροπολίτη είναι πολυσχιδής και ιδιαιτέρως υπεύθυνη. Οταν ο εφημέριος συνταξιοδοτείται στα 70 θα πρέπει και οι μητροπολίτες να έχουν ένα όριο ηλικίας.


Μια από τις αιτίες που πολλές φορές η Εκκλησία κλυδωνίζεται είναι ότι παραμένουν στη διακονία εν ενεργεία μητροπολίτες οι οποίοι άγουν και την 8η και την 9η δεκαετία της ζωής τους με συμπαρομαρτούντα προβλήματα υγείας, σωματικής και πνευματικής, και τα οποία επηρεάζουν την απόδοσή τους.


Βεβαίως οι ιεροί κανόνες δεν προβλέπουν όριο ηλικίας, αλλά η Εκκλησία στην πράξη θα μπορούσε να το καθιερώσει όπως η Καθολική Εκκλησία, στην οποία οι επίσκοποι την ημέρα που συμπληρώνουν 75 έτη ζωής υποβάλλουν στον πάπα Ρώμης την παραίτησή τους τους από τη διοίκηση της επισκοπής».



ΠΗΓΗ:


Αναστάσιος,


Ελευθεροτυπία

No comments:

Post a Comment