Thursday, March 10, 2022

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΖΟΥΝ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΡΩΣΣΙΑΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΖΟΥΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Χθες Κυριακή, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρωσσίας κ. Κύριλλος έκανε πολύ αλλόκοτες δηλώσεις, στο κήρυγμά του, στον καθεδρικό ναό της Μόσχας.


Είπε συγκεκριμένα ότι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να διχάσουν τον λαό 

της Ρωσίας και της 

Ουκρανίας.

Ποια αξία έχουν, άραγε, οι δηλώσεις αυτές, αφού οι τηλεθεατές. σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, βλέπουν την Ουκρανία να βομβαρδίζεται καθημερινά, όχι από ξένες δυνάμεις, αλλά 

από ρωσσικά στρατιωτικά μέσα, από γη, ουρανό και θάλασσα και βλέπουν τα καραβάνια εκατομμυρίων προσφύγων να φεύγουν από τον Ουκρανία και να πορεύονται προς κάθε κατεύθυνση για να σωθούν;


1.) Ο Πατριάρχης Μόσχας βρίσκεται -ως εικός- σε δύσκολη θέση, επειδή η Ρωσσία εισέβαλε στην Ουκρανία και την κατακτά σταδιακά. Γι' αυτό θα μπορούσε να σιωπήσει. Να μην κάνει καμμία αναφορά στο κήρυγμά του.


2.) Θα μπορούσε να αναπέμψει ευχή για να σταματήσει ο πόλεμος, για να να ενισχυθούν οι εμπερίστατοι, για να προφυλαχθούν οι ζωές των εμπόλεμων, για να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι πρόσφυγες.

3.) Θα μπορούσε προπαντός να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσσίας στην Ουκρανία, όπως έκανε ο μακαριστός Πατριάρχης των Σέρβων Παύλος, κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, όταν είπε δημόσια ευθαρσώς “προτιμώ μια μικρή αλλά έντιμη Σερβία από μια Σερβία που διαπράττει 

εγκλήματα.”



Αλλά πολλά, ίσως, ζητούμε από τον Μακαριώτατο Ρωσσίας, αφού είναι γνωστή η εξάρτηση του Πατριάρχη Κύριλλου και της ηγεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας από το Κρεμλίνο και τον Πρόεδρο Πούτιν προσωπικά.


Με τις αλλόκοτες αυτές δηλώσεις ο Πατριάρχης Κύριλλος, ίσως, κατόρθωσε να καθησυχάσει την συνείδηση της ηγεσίας της Ρωσσικής Ομοσπονδίας. 


Την δική του συνείδηση έναντι του Αγίου Θεού πώς την καθησύχασε, άραγε, ο Μακαριώτατος Μόσχας;

No comments:

Post a Comment