Thursday, March 3, 2022

ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΠΟ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΑΠΟ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Μία πολύ σημαντική εξέλιξη συνέβηκε στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Ρωσσικής Εξαρχίας στην Ουκρανία, υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο, Προκαθήμενο της Αυτόνομης, υπό την Μόσχα, Εξαρχίας στην Ουκρανία.


Συγκερκιμένα ο Μητροπολίτης Σούμι Ευλόγιος διέκοψε το μνημόσυνο του Πατριάρχη Κύριλλου εξαιτίας της εισβολής της Ρωσσίας στην Ουκρανία.


Ο Σεβασμιώτατος, στην επιστολή του στο Πατριάρχη Κύριλλο, με την οποία του αναφέρει ότι διέκοψε το μνημόσυνο του, ισχυρίζεται ότι το ίδιο έκαναν και άλλοι Ουκρανοί Ιεράρχες που ανήκουν στην Ρωσσικά Εξαρχία στην Ουκρανία.

Καθόλου παράξενη εξέλιξη αφού οι Ουκρανοί είναι φυσικό να θεωρούν όποιο Ουκρανό συνεργάζεται με την Μόσχα σαν προδότη της πατρίδας τους, ένα συναίσθημα που θα ενδυναμώνεται στο έπακρον εφόσον θα αυξάνονται οι πληγωμένοι, οι νεκροί, οι καταστροφές, η πείνα, η ανεργία και η ανθρωπιστική κρίση.


Αυτά τα τραγικά συμβαίνουν όταν τα πολιτικά θέματα συμπλέκονται 

με τα εκκλησιαστικά.

Εντελώς διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν όλοι αποδέχονταν, από την αρχή, την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.


Σ’ αυτή την περίπτωση, όλοι οι Ουκρανοί (Ιεράρχες και λαός) θα στέκονταν αντιμέτωποι, σαν μια γροθιά, ομόψυχοι εναντίον του Ρώσσων εισβολέων.

No comments:

Post a Comment