Monday, March 14, 2022

ΒΑΘΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Στην καθοδήγηση και στο ομολογιακό σας φρόνημα, Σεβασμιώτατε, στηρίζονται οι πιστοί.

Σας ευχαριστούμε για τους αντιοικουμενιστικούς σας αγώνες. 

ΒΑΘΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

=====


«Τί είναι η Ορθοδοξία;»

Η Εκκλησία μας δείχνει τί είναι Ορθοδοξία με την ακολουθία της λιτανείας των ιερών εικόνων, κατά την τάξη των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων που γίνεται αυτήν την ημέρα.

Ψάλλεται, κατά τμήματα, το Απολυτίκιο της εορτής που φανερώνει ότι προσκυνούμε την άχραντη εικόνα του Θεανθρώπου Χριστού που εικονογραφεί το μυστήριο της Θείας Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ακόμη διαβάζεται το Σύμβολο της Πίστεως που καταρτίστηκε από τις δύο πρώτες Οικουμενικές Συνόδους και αποτελεί την βάση των επομένων Οικουμενικών Συνόδων.

Έπειτα διαβάζονται σε τρεις στάσεις μερικά τμήματα από το «Συνοδικόν της Ορθοδοξίας» που φανερώνουν το «μυστήριο της Ορθοδόξου 

Θεολογίας».


Το πρώτο τμήμα αναφέρεται στον Θεάνθρωπο Χριστό αφού στην Υπόσταση του Λόγου ενώθηκαν οι δύο φύσεις, θεία και ανθρώπινη, «ἀτρέπτως, ἀσυγχύτως, ἀδιαιρέτως καὶ ἀχωρίστως».

Ομολογούμε ότι στον Θεάνθρωπο Χριστό είναι ενωμένα το κτιστό και το άκτιστο, το ορατό και το αόρατο, το παθητό και το απαθές, το περιγραπτό και το απέριγραπτο. Αυτή η ομολογία είναι η βάση της ορθοδόξου πίστεως.

Το δεύτερο τμήμα προσδιορίζει ότι αυτή η πίστη στον Θεάνθρωπο Χριστό δεν είναι αποτέλεσμα φιλοσοφικής διερεύνησης και στοχασμού, αλλά εμπειρία και μάλιστα υπάρχει ταυτότητα εμπειριών και διδασκαλίας των Προφητών, των Αποστόλων και των Αγίων, δια μέσου των αιώνων.

Η πίστη των θεοπτών και θεουμένων αγίων είναι η ορθόδοξη πίστη και 

θεολογία.


Και στο τρίτο τμήμα μνημονεύονται και μακαρίζονται οι άγιοι που υπερμάχησαν στις Οικουμενικές Συνόδους στις οποίες καταδικάστηκαν οι αιρετικοί επειδή κατέληξαν σε αιρέσεις, ακριβώς διότι δεν θεολόγησαν από εμπειρία αλλά από την φιλοσοφία, τον στοχασμό και την φαντασία.

Όλοι μας καλούμαστε να γίνουμε μιμητές της ενθέου πολιτείας των αγίων.


ΠΗΓΗ:


Ιστοσελίδα “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment