Thursday, March 10, 2022

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ,ΟΣΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΟΛΑΡΟΥ


 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Όσιος Παΐσιος ο Ρουμάνος (Ολάρου), Μια μικρή γωνία στον Παράδεισο, (Κείμενα από το Ρουμανικό Γεροντικό), Μετάφραση – Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2012, σσ. 125.


Του Θεολόγου κ. Α. Κυριακού

=====

 

Με το Γερόντα Παΐσιο Ολάρου ασχολείται το παρόν στο Α΄ Μέρος του. Πρόκειται για το Γέροντα του οσίας μνήμης Αρχιμαδρίτη Κλεόπα Ηλίε. 


Τα κείμενα που επιμελήθηκε ο κ. Π. Μπότσης είναι παρμένα από το Ρουμανικό Γεροντικό (Πατερικό για την ακρίβεια) που συνέγραψε 

προ ετών ο π. Ιωαννίκιος 

Μπάλαν. 

Αλιεύω κάτι από την κατά Θεόν σοφία του Γέροντος Παϊσίου: «Σκοπός του διαβόλου είναι να κάνει τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν και να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός. Γιατί αν δεν υπάρχει Θεός δεν υπάρχει και αμαρτία και οι άνθρωποι κάνουν ότι θέλουν. Η αμφιβολία είναι ο μισός δρόμος προς την άρνηση του Θεού. Αυτός είναι ο λόγος που μας πειράζει ο διάβολος. 


Ο Σωτήρας μας λέει  ότι θα έλθουν  πονηρές – και ιδού ήλθαν (βλ. Λουκ .ιη΄8). Μερικοί άνθρωποι λένε ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο. Αυτός που το είπε αυτό ήταν τρελός. Ο άνθρωπος είναι εικόνα και ομοίωση του Θεού». 


Καθαρές κουβέντες ενός κεκαθαρμένου ανθρώπου φωτισμένου από το Θεό. Και μια άλλη συμβουλή του για την Εξομολόγηση: “Ο άνθρωπος που αφήνει την εξομολόγηση για τη στιγμή του θανάτου του μοιάζει με το εξής: “Βρίσκομαι τώρα στο χείλος της αναχώρησής μου και κοιτάζω από δώ κι από κεί, για να βρω τι μπορώ να πάρω μαζί μου. Κοίταξα μα δεν βρήκα σχεδόν τίποτα να πάρω”. Πρέπει να εξομολογηθούμε και να προετοιμαστούμε, ώστε όταν έρθει η ώρα μας να πεθάνουμε, να έχουμε τα πράγματά μας πακεταρισμένα και έτοιμα δίπλα στην πόρτα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αρπάξουμε και να φύγουμε μόλις ο χρόνος μας έρθει αναπάντεχα. Διαφορετικά δε θα  υπάρξει χρόνος για το πακετάρισμα». 


Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε ο διάλογος Περί σωτηρίας και ελέους του Θεού των Γερόντων Θεόφιλου Παράιαν και Αρσένιου Παπακιός. (Μέρος Β΄). Ικανό τμήμα του βιβλίου είναι αφιερωμένο  στον Όσιο Ιωνά Αταμάνσκυ (1855 - 1924). Αυτός έζησε στην Οδησσό της Ουκρανίας. 


Το πιο κάτω φανερώνει την αγιότητα του ανδρός: «Ένας χωρικός είχε ένα γιό που είχε γεννηθεί τυφλός. Όταν άκουσε πως ο π. Ιωνάς θεράπευσε ένα τυφλό, ο χωρικός του έφερε το παιδί του. Ο Μπάτιουσκα τον έστειλε στο Φιλάτωφ. «Μόνο ένα θαύμα θα τον σώσει» είπε ο Καθηγητής. Οι γονείς γύρισαν στο π. Ιωνά. Ο Μπάτιουσκα τους είπε να αφήσουν το παιδί εκεί, κοντά του. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής. Ο π. Ιωνάς άρχισε να προσεύχεται για το μικρό παιδί και να το κοινωνεί. Μετά από δύο εβδομάδες το παιδί είναι ανακτήσει την όρασή του». 


Οσμή ευωδίας πνευματικής από τη Ρουμανία και την Ουκρανία! Ευχαριστούμε τον κ. Μπότση για την ψυχοτρόφο τράπεζα.

 

No comments:

Post a Comment